GOUDKLOMPJES UIT 1997

© BELGAIMAGE

Youri Tielemans is niet de enige speler geboren in 1997 die een grote toekomst voorspeld wordt. Op de Europese velden lopen heel wat klasbakken in spe rond. Tien beloftevolle voetballers die u nu al moet kennen.

BREEL EMBOLO

NATIONALITEIT Zwitser

GEBOORTEDATUM 14 februari 1997

CLUB FCSchalke 04

PROFIEL Aanvaller met Kameroense roots. Scoorde meteen bij zijn debuut in de Zwitserse Super League. Won tussen 2014 en 2016 drie achtereenvolgende titels met FC Basel, waarvoor hij 21 doelpunten maakte in 60 competitiewedstrijden. Aan de mouw getrokken door een resem grote clubs verkaste hij afgelopen zomer voor 20 miljoen euro naar Schalke 04. Staat sinds oktober aan de kant met een zware enkelblessure.

MARCUS RASHFORD

NATIONALITEIT Engelsman

GEBOORTEDATUM 31 oktober 1997

CLUB Manchester United

PROFIEL Aanvaller die al sinds zijn zeven jaar voor de Red Devils uitkomt. Heeft een patent op scoren bij zijn debuut. Deed dat zowel in de Europa League (2x tegen Midtjylland), de Premier League (2x tegen Arsenal) als bij de nationale ploeg (tegen Australië). Jongste doelpuntenmaker voor United in de Manchester Derby en jongste Engels international op een Europees kampioenschap.

GABRIEL JESUS

NATIONALITEIT Braziliaan

GEBOORTEDATUM 3 april 1997

CLUB Manchester City

PROFIEL Maakte indruk in zijn thuisland door Palmeiras de eerste titel in 22 jaar te bezorgen. Het leverde hem een transfer naar Engeland op, waar de aanvaller een blitzstart maakte. Na drie doelpunten en één assist in vier competitiewedstrijden liep de zesvoudige international een blessure op die hem waarschijnlijk de rest van het seizoen aan de kant houdt.

MALCOM FILIPE SILVA DE OLIVEIRA

NATIONALITEIT Braziliaan

GEBOORTEDATUM 26 februari 1997

CLUB Bordeaux

PROFIEL Linksvoetige flankaanvaller die ook centraal zijn mannetje staat. Begonnen bij de jeugd van Corinthians alvorens daar door te stoten naar het eerste elftal. Kon na het behalen van de Braziliaanse titel onder andere naar Dortmund en Chelsea, maar koos in januari 2016 voor Zuid-Frankrijk. Een garantie op goals en assists, de interesse van Liverpool en Manchester United is gewekt.

AMADOU DIAWARA

NATIONALITEIT Guineeër

GEBOORTEDATUM 17 juli 1997

CLUB SSC Napoli

PROFIEL Kwam op jonge leeftijd van thuisland Guinee naar Italië, waar hij zijn profdebuut maakte bij San Marino Calcio in vierde klasse. Bologna plukte de verdedigende middenvelder een half jaar later al weg uit de dwergstaat. Groeide uit tot vaste waarde en versierde een transfer naar Napoli in de zomer van 2016. Volgens de laatste berichten zou hij de Italiaanse nationaliteit overwegen. Antonio Conte is alvast wild van hem.

OUSMANE DEMBÉLÉ

NATIONALITEIT Fransman

GEBOORTEDATUM 15 mei 1997

CLUB Borussia Dortmund

PROFIEL Aalvlugge vleugelspeler die sinds dit seizoen zijn kunstjes toont in de Bundesliga. Gevormd bij het Franse Stade Rennes, waar hij scoorde bij zijn debuut. Zag een knap eerste seizoen bij de profs beloond met een transfer naar Dortmund. Coach Thomas Tuchel liet hem al in een twintigtal wedstrijden opdraven. Trapt penalty’s met rechts, maar scoort even vlot met links.

RÚBEN NEVES

NATIONALITEIT Portugees

GEBOORTEDATUM 13 maart 1997

CLUB FC Porto

PROFIEL Jeugdproduct van Porto en middenvelder met onmiskenbare leiderskwaliteiten. Werd op zijn zeventiende de jongste doelpuntenmaker ooit voor de ploeg uit de havenstad, verbrak het record van Cristiano Ronaldo als jongste Portugees in de Champions League én werd op zijn achttiende kapitein van Porto. Doorliep alle jeugdcategorieën van de nationale ploeg en verzamelde twee A-caps.

RENATO SANCHES

NATIONALITEIT Portugees

GEBOORTEDATUM 18 augustus 1997

CLUB Bayern München

PROFIEL Opgeleid bij Benfica en daar in zijn enige seizoen bij de hoofdmacht zowel titel als beker gewonnen. Ontbolsterde helemaal op het EK in Frankrijk: scoorde, werd verkozen tot beste jongere van het toernooi en werd de jongste eindwinnaar ooit. Was op dat moment al eigendom van Bayern, dat hem voor 35 miljoen euro binnenhaalde. Onder Carlo Ancelotti komt de middenvelder slechts sporadisch van de bank.

KASPER DOLBERG

NATIONALITEIT Deen

GEBOORTEDATUM 6 oktober 1997

CLUB Ajax

PROFIEL Door de Amsterdammers weggehaald bij Silkeborg op aanraden van scout John Steen Olsen, de ontdekker van Ibrahimovic, Fischer en Eriksen. Maakte dit seizoen zijn debuut voor het eerste elftal, en blijkt een vlot scorende spits. Is de jongste buitenlander die een hattrick maakte voor Ajax. Jürgen Klopp omschreef de aanvaller als ‘een fantastische speler’.

ENES ÜNAL

NATIONALITEIT Turk

GEBOORTEDATUM 10 mei 1997

CLUB Manchester City (uitgeleend aan FC Twente)

PROFIEL Door de Citizens weggehaald bij Bursaspor, waar hij debuteerde als prof. Werd meteen uitgeleend aan KRC Genk, maar brak geen potten in Limburg. Werd gestald bij NAC Breda, waar hij 8 doelpunten maakte. Momenteel uitgeleend aan Twente, waar de aanvaller bezig is aan zijn beste seizoen ooit.

DOOR JONAS VAN HIMBEECK – FOTO’S BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content