Aston Villa wees David O’Leary aan als opvolger van Graham Taylor.

Aston Villa heeft niet veel gras laten groeien over de opvolging van Graham Taylor als manager. Taylor nam tien dagen geleden ontslag na een teleurstellend seizoen, waarin Villa slechts zestiende en drie punten boven de degradatieplaatsen eindigde. Hoog op het verlanglijstje van Doug Ellis, de door Taylor veel bekritiseerde voorzitter van Villa, stond Leicester-manager Mickey Adams. Maar toen het te veel zou kosten om hem bij zijn club los te weken, werd David O’Leary (45) gepolst. Die was vrij nadat hij door Leeds in juni vorig jaar aan de kant werd geschoven. Leuk detail: een van de eerste opdrachten van het seizoen is een toernooi in Ierland, waar één van de tegenstanders Leeds heet.

O’Leary tekende een driejarig contract en moet de talentrijke jeugd van Villa – de ploeg speelde vorig jaar de finale van de jeugdbeker – laten doorstromen. Hij stelde als doel binnen de twee jaar Europees voetbal halen. Als hij tenminste die termijn uitdoet, want Villa staat niet bepaald bekend om zijn stabiel beleid. O’Leary is de tiende manager in de voorbije twintig jaar in Villa Park. Dat de man iets kan, is bekend. Hij liet Leeds in de vier jaar dat hij er aan het roer stond nooit buiten de topvijf eindigen. Bovendien leidde hij de club Europees verder dan Arsenal het ooit kon, namelijk tot in de halve finale van de Champions League.

Maar toch kon O’Leary nooit op veel respect rekenen. Zeker niet van ex-ploegmaats. Tony Cascarino vond hem iemand die zonder problemen een speler de ene dag kon ophemelen om hem vervolgens een mes in de rug te ploffen. In zijn autobiografie liet Tony Adams zich ontvallen dat hij, toen hij voor dronkenschap achter het stuur in de gevangenis belandde, van iedereen een briefje met steunbetuigingen kreeg. Alleen O’Leary vroeg evenwel of hij niet vergeten had de betalingen voor een toernooi in Singapore te regelen.

De reputatie van O’Leary werd besmeurd na zijn afscheid, toen voorzitter PeterRidsdale hem verantwoordelijk stelde voor de benarde financiële situatie van de club. O’Leary had in vier jaar ongeveer 140 miljoen euro aan transfergeld uitgegeven. Dat kon de club niet meer betalen en er volgde een leegloop.

Uitgerekend in de week dat O’Leary voor Villa tekende, deed de nieuwe Leeds-voorzitter een boekje open over het beleid van Ridsdale. Dat zet de beschuldigingen aan het adres van de gewezen manager in een ander daglicht. Op kosten van Leeds reden een jaar lang zeventig clubauto’s rond, werd er voor een astronomische 100.000 euro per seizoen met privé-jets gevlogen en was er een onderhoudscontract voor de maandelijke levering van nieuwe goudvissen in het clubkantoor van de voorzitter. Het zou Ridsdale geweest zijn die de club aan de rand van het bankroet bracht, door in te gaan op alle (on-)zinnige eisen van spelers en makelaars. (PTK)

PLAY-OFFS. Maandag werd in Cardiff de finale van de play-offs in de First Division afgewerkt. Sheffield United, derde in de eindstand en halve finalist in zowel de Ligabeker als de FA Cup stond er tegenover de Wolverhampton Wanderers. ENGELAND won vriendschappelijk met 1-2 in Zuid-Afrika, waar Lucas Radebe (Leeds) na 70 caps afscheid nam. De goals waren van Southgate en Heskey. David Beckham brak zijn pols en moet zes weken in het gips. LEE BOWYER werd vijandig begroet door de fans van Newcastle. Bowyer tekende voor vier jaar en vindt er zijn ploegmaat JonathanWoodgate terug. De fans vrezen voor zijn slechte invloed in de kleedkamer. Binnenkort moet Welsh international CraigBellamy zich ook al voor de rechter verantwoorden voor nachtclubgeweld. (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content