Een collectief delirium beleefden de Buffalo’s met hun eerste kampioenschap. De tocht met de bootjes door de binnenwateren van Gent, een idee van succestrainer Vanhaezebrouck, zorgde voor een zelden geziene opkomst van meer dan 100.000 sympathisanten. Ook de abonnementenverkoop leidde tot een volkstoeloop, want de 18.000 seizoenkaarten (op een capaciteit van 20.000 plaatsen) werden in geen tijd verkocht. Het is ook maar met zo’n abonnement dat je kans maakt om CL-voetbal in de Ghelamco Arena te zien.

VERDEDIGING

Behouden wat goed is, zo luidde het advies. Zeker als je weet dat een pak spelers nog met een ferme progressiemarge zit. Bijvoorbeeld vaste doelman Sels, die vorig seizoen uitgroeide tot een puntenpakker en slechts zelden een foutje beging. De voormalige belofte-international wordt ideaal ondersteund door routinier Vandenbussche, die als doublure Sels naar een hoger niveau stuwt. Toch moet hij nog iets dominanter worden.

De driemansdefensie bleef intact, door de definitieve overname van Nielsen (van NEC). Een echte teamspeler, die lijf en leden riskeert en graag voor de voetballende oplossing kiest. Aan zijn zijde toonde Gershon zich de onverzettelijke strijder, die leeft van de fysieke contacten en daar vaak imponeert. Asare is dan weer de rustige linkerverdediger, die goed positie kiest en ondanks zijn kleinere gestalte zelden in de problemen kwam. De Zweedse international Johansson moet voor (CL-)ervaring zorgen op rechts of centraal, terwijl ook Rafinha en Vitas -opvallend gretig tijdens de voorbereiding – kunnen inspringen. Horemans speelt met de flair van Smoje destijds, maar moet nog body kweken. Zolotic op links blijft een noodoplossing. De jonge Özkan verraste aangenaam in het galaduel tegen Bordeaux. Enig nadeel: als de kopbalsterke Gershon ontbreekt, dan blijkt AA Gent defensief kwetsbaar op stilstaande fasen.

MIDDENVELD

Hier zijn de wisselmogelijkheden groot. Vanaf rechts ontpopte kilometervreter Foket zich vorig seizoen tot een revelatie door zijn diepgang en overzicht bij de laatste pass. Met Elhamed – die (positief) testte bij Club Brugge maar daar geen prioriteit vormde – werd wel een alternatief gehaald. Ook de Israëli moet het vooral hebben van zijn techniek en offensieve impulsen. Aan de overkant is Matton het type speler dat ruimte zoekt tussen de linies en voor een grote infiltratiekracht zorgt. Daardoor moeten de eindelijk blessurevrije Oussalah, de altijd wisselvallige Soumahoro en de balvaste Saief wat geduld oefenen. Controlerend is aanvoerder Kums door zijn rust aan de bal een certitude. Hij bepaalt het ritme van de wedstrijd. Aan zijn zijde kunnen ‘bijtertje’ Dejaegere en ‘breker’ Neto worden ingezet, of spelverdeler Van Der Bruggen of allrounder Poletanovic. De creatieve sleutel is in handen van Milicevic, die in PO1 zijn efficiëntie en uitstekende traptechniek etaleerde. Als offensieve kracht is ook Hajradinovic een optie. Een opportunist, die echter nog collectief moet leren denken en handelen.

AANVAL

De onvermoeibare targetman blijft Depoitre, die puur op fysiek en qua balafscherming gemakkelijk twee centrale verdedigers aan de praat kan houden. Coulibaly geldt als alternatief. De Malinees toonde zich tijdens PO1 een kwelduivel, maar moet nog werken aan zijn timing (met het hoofd) en efficiëntie voor doel. Als tweede spits wordt gekozen voor een ‘flyer’. Raman komt het liefst vanaf rechts en moet het vooral hebben van zijn explosiviteit. Tabekou oogt nog wat te licht. Simon imponeerde snel, viel dan terug met een knieletsel en kende weinig rust door het WK U20 met Nigeria. De pocketspits is het gevaarlijkst op links, doordat hij acties kan maken langs twee kanten (naar binnen of buiten toe). Pedersen blijft blessuregevoelig, maar van alle aanvallers de grootste killer voor doel.

CONCLUSIE

Bij AA Gent snakken ze naar nog meer van dat: bewegingsvoetbal over de grond, spektakelwedstrijden én vooral sportief succes. Anderlecht en Club Brugge wat ambeteren in hun titelkoers, is de opzet. Opnieuw wordt er bewust de nadruk gelegd op het behalen van PO1 en een succesvol parcours in de beker. Maar de Buffalo’s willen ook sterker en scherper worden door de eerste kennismaking met het kampioenenbal. Om te ervaren hoeveel rek er nog effectief zit in de vrij jonge spelersgroep.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content