Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Manchester City rijdt een foutloos parcours.

Vierde competitiewedstrijd en vierde zege. Alleen Chelsea, met vijf op vijf, doet voorlopig beter. De transferperiode werkte voor Manchester City, dat zaterdag Arsenal met 4-2 klopte. ‘Held’ van de dag was Emmanuel Adebayor, vorig seizoen nog bij de Gunners. Hij zorgde op de 80e minuut voor 3-1 en rende toen helemaal naar de Arsenalfans, om daar ostentatief dat doelpunt te vieren. Na de wedstrijd excuseerde de Togolees zich wel voor deze misplaatste geste. Bovendien kreeg hij achteraf van Robin van Persie ook nog eens de volle laag voor een incident waarbij Adebayor zijn ex-maatje met de schoen in het gezicht raakte. Opzettelijk, vond de Nederlander.

Eerder op de dag luchtte Adebayor, met vier goals in evenveel wedstrijden uitstekend gestart, in The Times, zijn hart. “Arsenalfans zijn geen echte”, zei hij. “Die van City sluiten je in hun hart, die van Arsenal komen van overal, van Amerika tot Jamaica. De ene dag zijn ze fan van Arsenal, de andere dag van Liverpool en daarna misschien van Manchester United. Als je elke week je speler uitjouwt ( zoals hem vorig seizoen overkwam, nvdr), ben je geen fan.”

Dat jouwen deden de supporters omdat ze vonden dat de Togolees te veel een transfer najoeg (en die ook kreeg, toen City naast Samuel Eto’o greep). Hij ontkende dat tegenover de krant: “Arsenal duwde me naar de uitgang. Ik zei tegen Arsène ( Wenger): wat je ook doet, ik blijf hier. Maar zijn antwoord was: je moet gaan, want we zijn er financieel slecht aan toe.”

Volgende week zondag, om halfdrie, wacht een nieuw leuk duel: de eerste derby van het seizoen. Gelukkig voor de fans van City, die zaterdag nog steeds geen Vincent Kompany konden begroeten, kunnen ze rekenen op Adebayor. Want met de andere aanvallers is het voorlopig niet veel soeps: Roque Santa Cruz staat nog een eindje van een terugkeer, Robinho sukkelt met een enkelletsel en Carlos Tévez heeft een knieblessure die hem bijna zeker uit de derby houdt. Overigens won United vorig seizoen beide clashes, terwijl City dat in het seizoen daarvoor deed.

Fabio Capello noemde de 5-1-winst tegen Kroatië debeste prestatie van de nationale ploeg onder zijn bewind. Engeland plaatste zich dankzij die overwinning (twee goals van Lampard, twee van Gerrard en een van Rooney) voor het WK. Het was de achtste zege in acht wedstrijden voor de Engelsen, die 31 keer scoorden en slechts 5 goals pakten. Na de wedstrijd bleek dat Ivan Klasnic, de van Nantes voor één seizoen geleende spits van Bolton, naar John Terry had gespuwd. Klasnic deed dat naar eigen zeggen omdat Terry hem in de nieren raakte. Capello wil vooraf op hoogtestage gaan, om de spelers te laten wennen aan matchen op grotere hoogte. De Italiaan wil ook de bezoekjes van vrouwen en vriendinnen tijdens het toernooi beperken. Na elke wedstrijd krijgen de spelers de dag erop vrij.

Anthony Vanden Borre speelde 90 minuten bij Portsmouth, dat in de slotfase de 2-3 slikte en nog zonder punten zit. In doel keerde David James wel terug na een blessure.

Carlo Ancelotti denkt dat een transferverbod de ambities van Chelsea op korte termijn niet hypothekeert.

Dwight Yorke (37) stopte. De spits werd eind vorig seizoen door Sunderland vrijgegeven en vond geen nieuwe club. Yorke werd drie keer kampioen met Man. United en was aanvoerder van Trinidad en Tobago tijdens het WK in 2006.

Peter Reid (53) werd de nieuwe assistent van Stoke City. Reid trok vorig seizoen naar Thailand, waar hij de nationale ploeg coachte. Zijn contract werd daar ontbonden.

De Mexicaanse international Guillermo Franco (32), einde contract bij Villarreal, gaat voor West Ham spelen.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content