1 EZIOLINO CAPUANO

Een kruising tussen Maradona en de hulk, zo noemde Herman Brusselmans de kleine Italiaan die kortstondig trainer van Eupen was, al zag hij zichzelf eerder als de kruising tussen Van Gaal en Mourinho. Op 6 september volgde hij Danny Ost op. Zijn eerste trainingen waren hoorbaar in alle Oostkantons, als een pitbull op speed hoste hij over het oefenveld. Ook teugelloos in zijn uitspraken: “Supporters die spektakel willen, gaan beter naar het circus.” Met Capuano als clown was het anders bij Eupen ook een beetje circus, maar lang duurde het allemaal niet: na minder dan drie weken werd het opdondertje de tent uit gezet.

2 ROLAND DUCHÂTELET

De voorzitter van STVV zal het zelf niet beseffen, maar zijn stoere taal (bijvoorbeeld over de competitiehervormingen en de uitzendrechten) werkt nogal eens op de lachspieren. Helemaal komisch werd het bij de afgelaste thuismatch van STVV tegen KV Mechelen. Scheidsrechter Sam Loeman oordeelde dat een bepaalde strook op Stayen er gevaarlijk glad bij lag. Duchâtelet trok zijn stoute schoenen aan (van het Limburgse merk Ambiorix naar het schijnt) en stapte zelf het veld op om te bewijzen dat het helemaal niet zo glad was. Waarop hij scharrelbenend zijn evenwicht moest zoeken en maar net niet languit op zijn eigen grasmat terechtkwam. Goeie televisie.

3 JONATHAN LEGEAR

In de top tien van lachwekkende uitspraken van 2010 die Sporza samenstelde, prijkt Jonathan Legear op één, twee en drie. Een beetje overdreven allicht, maar sinds zijn foute tatoeage sleept de Anderlechtwinger wel een reputatie mee. Een uitspraak als “ik heb al vier keer met het hoofd gescoord: vandaag, tegen Standard, Hamme en … de vierde ben ik vergeten” is koren op de molen. Vaak is Legear trouwens zelf het slachtoffer van andere grapjassen. De verborgencamerastunt van de RTBf of zijn ploegmaats (Van Damme en co) die zijn Smart in een container dumpten, het blijft legendarisch.

4 JELLE VAN DAMME

Van Damme was een van de sterkhouders van landskampioen Anderlecht én een notoire kleedkamerlolbroek. Aan het einde van het seizoen wou hij nog eens zijn kans wagen in de Premier League (waar hij eerder bij Southampton mislukte). Toen het daar niet zo vlot liep, hengelde hij naar een terugkeer en noemde hij paars-wit de club van zijn hart. Daar werd achteraf eens goed mee gelachen want toen Anderlecht niet toehapte, liet Van Damme zich gewillig verleiden door Standard. Ook in Luik krijgt hij de lachers op zijn hand. Zo liet hij zich ontvallen: “We hebben meer smeerlapjes in de ploeg nodig.” Alsof ze dáár bij Standard – koploper rode kaarten – nood aan hebben.

5 MAGED SAMY

Vlak voor aanvang van het nieuwe seizoen: een hoestbui wegens flink verslikt in de koffie was het eerste gevolg van Samy’s uitspraak dat Lierse play-off 1 moest kunnen halen. Een onbedaarlijke lachbui het tweede. Het is bekend dat Samy (Egyptenaar maar geen moslim) graag een pintje lust en geregeld met de supporters aan de toog te vinden is, maar dit keer was hij blijkbaar flink in de Duvel gevlogen. Lierse in play-off 1? Wanneer de hel bevriest, zeggen ze in Engeland, en ondanks de barre temperaturen eind 2010 is dat nog altijd niet het geval.

6 FRANÇOIS DE KEERSMAECKER

Dat er een ludieke trofee naar hem vernoemd werd (de Swakiri uit Extra Time), zegt op zich al veel over het humorgehalte van de bondsvoorzitter. François De Keersmaecker heeft zeker zijn verdienste – hij werd zopas nog benoemd tot lid van de juridische commissie van de FIFA – maar hij komt toch in de eerste plaats over als een vrolijke Frans die uiterst geschikt is om op te voeren in parodieën, columns en andere sotternieën. De Keersmaecker slikt wel eens kritiek, maar doet dat met de onafscheidelijke glimlach. En tussen al die goedlachsheid door legde hij ook nog even een inbreker tussen zijn boterham. Faut le faire

7 GLEN DE BOECK

We durven er geen gok op wagen hoe vaak Glen De Boeck het voorbije halfjaar Sam Gooris heeft mogen horen. ‘Laat het gras maar groeien’, hij zal het wel stilaan beu zijn. Een aparte geschiedenis toch wel. De Boeck, toen nog Cercletrainer, belde Beerschotvoorzitter Herman Kesters voor inlichtingen over een grasmaaier. Van het een kwam het ander en niet veel later zei De Boeck Cercle vaarwel om op het Kiel te tekenen. Gemonkel alom, maar De Boeck bleef beweren dat het écht zo gegaan was. Nu, wij geloven Glen, maar het blijft wel hét broodjeaapverhaal van het jaar.

8 EMAD METEB

Hij kwam, hij zag en … hij was weer weg. De geschiedenis van de Egyptenaar Emad Meteb is een van de meest doldwaze van het afgelopen jaar. Hij tekende bij Standard waar hij als een vedette werd ingehaald, toonde grote ambities (“alles winnen, net zoals in Egypte”), maar vertrok al na enkele dagen met de noorderzon. Heimwee, luidde de ene keer het zeemzoete excuus. Problemen met zijn legerdienst, werd een andere keer aangehaald. Dan leek hij toch terug te keren, dan weer niet. Het werd uiteindelijk niet, en of ze daar bij Standard mee hebben gelachen durven we te betwijfelen.

9 GLENN VERBAUWHEDE

Geef toe: Glenn Verbauwhede drukt zich net iets plastischer uit dan de doorsneevoetballer die schermt met clichés als “ons best gedaan” en “hard blijven werken”. Als de Kortrijkdoelman iets zegt, is het vaak goed raak en dat hij zich dan vijanden maakt, daar trekt hij zich weinig van aan. Zo vergeleek hij bijvoorbeeld Standard met de Bronx in New York omdat er zoveel spelers rondlopen “met een halve juwelierszaak rond hun nek”. Maar Glenn is in de grond een goeie jongen die zich in zijn vrije tijd graag bezighoudt met het verzorgen van zijn dieren, zijn vier lama’s bijvoorbeeld. O ja, die heten trouwens Georges, Jacky, Caje en Emilio …

10 POL VAN DEN DRIESSCHE

Senator Pol Van Den Driessche heeft een breed gamma aan mogelijkheden als het gaat om zijn leutigheden te slijten: het parlementaire halfrond, stationsromannetjes, politieke bijdragen in de media … Maar laten we ons beperken tot zijn functie als woordvoerder van Cercle, dat is al leutig genoeg. Pol geeft het zelf toe: hij lacht graag, en als het even kan met de buren van Club. Maar ook met zichzelf, dat siert hem en dat geeft hem ook alle gelegenheid. Waar er narrenstreken uitgehaald moeten worden, is Pol graag van de partij. Hij is net bij VTM politiek expert geworden. Quod erat demonstrandum.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content