Wat denken de leden van het Brugs Dream Team aller tijden, samengesteld door de supporters, van het Dream Team van Trond Sollied ? Een rondvraag.

Birger Jensen / Dany Verlinden

“Hij is zoals de wijn, hé : hoe ouder, hoe beter. Pas op, Dany is altijd een goede keeper geweest. Zijn spelinzicht is goed, hij teert op ongelofelijke reflexen. Alleen zijn uitkomen is sterk voor verbetering vatbaar. Door zijn kleine gestalte is hij ook niet de beste op hoge ballen vanop de flanken, maar Dany compenseert dat met zijn reactievermogen op de lijn. Naar aloude Belgische traditie is hij daar moeilijk te verschalken. Gelukkig kan hij rekenen op grote en stevige centrale verdedigers, die gemakkelijk de kopduels winnen. De enige tegenslag die Dany kende, is dat hij bij de nationale ploeg werd gebarreerd door een klassedoelman als Filip De Wilde. Bij Club is hij al jaren de onbetwistbare nummer één. We moeten ook eerlijk durven zijn : de mogelijke concurrenten waren nooit een echte bedreiging. Nemec was pas de derde doelman van Slovenië, Nader een grote flop en Stijnen nog veel te jong. Ze hebben voor die positie nooit echte toppers durven te kopen. Het was nooit de bedoeling om Dany uit de ploeg te zetten, vermoed ik. (grijnst) Als Club volgend seizoen in de Champions League wil uitkomen, zullen ze een klepper met internationale ervaring als doublure moeten inhalen.

“Club wordt dit seizoen kampioen door de zwakte van de rest. Kijk naar Anderlecht : dat is dramatisch. Die kwamen naar Brugge om de schade te beperken. Club heeft een goed uitgebalanceerd elftal en steekt er met kop en schouders bovenuit. Maar ik mis echte topspelers. Simons is vaak de enige uitblinker. Mendoza bijvoorbeeld, dat is soms echt om bij te huilen. Bij ons zou hij zelfs niet hebben meegedaan. Ongelofelijk hoe hij kansen verkwanselt en toch nog wekelijks mag spelen.”

Fons Bastijns / Olivier De Cock

“Club is op de rechtsachter lang aan het zoeken geweest, maar ik denk dat er nu met Olivier De Cock wel de juiste man staat. Het is ook een goeie zaak voor de club als je zo iemand uit de eigen jeugd kunt halen die het dan ook nog tot international schopt. Ik ga nog zelden kijken sedert verschijnselen als risicomatchen en veiligheidspasjes hun intrede hebben gedaan. En op televisie is het moeilijk oordelen over zaken als positiespel, omdat een speler alleen in beeld komt als de bal in zijn buurt is, maar Olivier heeft ontegensprekelijk kwaliteiten. Hij is vrij snel, atletisch, niet klein en beschikt over een goeie traptechniek. Het is een moderne voetballer die als hij door het spel op het middenveld of voorin komt, zijn plan kan trekken, kan blijven meevoetballen en er zelfs ook nog regelmatig één binnenstampt. Ik vind het een goeie, beter dan Eric Deflandre, het beste wat ze er op die positie de laatste jaren hebben gehad.

“Club Brugge beschikt momenteel over een degelijke ploeg voor de Belgische competitie, maar in Lommel werd nog maar eens bewezen dat het elke keer geconcentreerd en gemotiveerd moet zijn om te kunnen winnen. De backs vind ik geen probleem, maar centraal is het spijtig dat Spilar geblesseerd is. Ik zou achterin spelen met Simons-Spilar, maar dat heb je wel een probleem op het middenveld natuurlijk. Ceh verrast mij aangenaam. Stoica zal goeie papieren moeten voorleggen om zijn plaats in de ploeg te hebben. Voorin kan er van de Noorse armada maar één meedoen en dan gaat mijn voorkeur naar Saeternes.”

Paul Okon / Birger Maertens

“Maertens ? Oh, bedoel je dan Sandy Martens, die vroeger bij AA Gent speelde. Nee ? Sorry, maar van het huidige team ken ik alleen Dany Verlinden, Tjörven De Brul en Olivier De Cock. Ik volg wel wekelijks hun verrichtingen en weet dat ze op weg zijn naar de titel. Het zal de supporters nog eens deugd doen, vermoed ik.

“Ik was onlangs nog eens op bezoek bij vrienden in Brugge. Toen kreeg ik te horen dat ze momenteel heel goed voetbal brengen. Zeer aanvallend, met drie spitsen, vanuit een goede defensieve organisatie. Is Sandy Martens nu niet de nieuwe diepe spits ? Verwondert me eerlijk gezegd niet, want hij maakte enorm veel progressie. Een razendsnelle spits, heel handig en iets krachtiger geworden in de duels. En die jongen die van Anderlecht kwam ? Alin Stoica, juist, die bedoel ik. Goede technische speler, sterk op de korte ruimte. Dat Dany nog altijd in doel staat, vind ik een doodnormale zaak. Op en top professioneel, die bewijst dat er op niveau geen leeftijd staat. Hij is meer dan waarschijnlijk de beste keeper waar ik ooit mee samenspeelde. Ik vergeleek hem altijd graag met een kat. On his line, he’s just unbeatable. Mijn zelfvertrouwen was groot, toen hij achter mij speelde.

“De doorbraak van Olivier De Cock is verrassend. Hij was a promising player, maar toonde nog iets te weinig lef. Zijn agressiviteit en een professionele ingesteldheid hebben dus resultaat opgeleverd. Ik herinner me ook dat die jongen over een goed afstandsschot beschikte. Speelt ook Gert Verheyen nog altijd voor Club ? That’s nice.

I would love to return once to Bruges. Ik werd tussen mijn 19de en 24ste daar volwassen. It’s one of the special places in my heart. Maar het zal moeilijk worden, vrees ik, zeker gezien mijn relatie met Antoine Vanhove. That’s a pity, want financieel kan een terugkeer niet echt problemen opleveren. Misschien dat we alsnog als volwassenen dat probleem kunnen uitpraten.”

Georges Leekens / Philippe Clement

Vital Borkelmans / Peter Van der Heyden

Peter is een jongen met enorme kwaliteiten die heel goed tot zijn recht komt in het systeem van Trond Sollied. Vrij snel, sterke body, goeie voorzet vanaf de flank. Als hij de lijn doet, zie ik mezelf een beetje in hem. Club is heer en meester in België, omdat het over zoveel talent beschikt. In de jaren dat ik er speelde, heb ik er nooit zoveel kwaliteit samen gezien. Eigenlijk moest het de voorbije twee jaar ook al kampioen geworden zijn, maar ja… je kent de trainer, hé. Hij gaat er altijd vanuit dat zijn ploeg zal scoren, maar dat is hem ook in Europa al een paar keer slecht bekomen. Zeker met wat er dit seizoen weer is bijgekomen aan spelers, kan er maar één man de oorzaak zijn als het ook nu weer de titel misloopt.

“Dany Verlinden is 39, maar bewees dit seizoen dat hij de beste keeper in België is. Met een andere in de goal waren de resultaten minder goed geweest. Zeker weten. Spilar vind ik de transfer van de eeuw. Een jongen met enorme kwaliteiten, maar blessuregevoelig. Clement is een ploegspeler en een voorbeeld voor iedereen bij Club. Spilar-Clement vind ik hét van hét. Dikke proficiat voor Olivier De Cock ook, die stilaan laat zien wat hij in zijn mars heeft. Gertje had het een tijd moeilijk onder Sollied, maar is nu stilaan weer de oude Gert aan het worden. Schitterend ook dat Sandy weer in zichzelf gelooft, niet meer afhankelijk is van andere mensen die hem doen twijfelen. Het grote probleem is Mendoza met zijn nonchalante gedoe. Geef mij maar Saeternes.”

Julien Cools / Gert Verheyen

Englebert is meer mijn type dan Gert Verheyen, die het liefst centraal in de spits speelt. Misschien dat ik nog iets sneller was en nog iets meer zonder bal speelde dan Englebert. Weet je, in zijn laatste seizoen Sint-Tuiden kreeg hij 1 punt voor de Gouden Schoen. Van mij, blijkbaar zag ik het toen al in hem. De linkervoet Ceh vind ik goed complementair met Englebert en de regelaar Simons, omwille van zijn ideeën en zijn lange pass. Ik vraag mij nog altijd af wat Stoica dit Club kan bijbrengen. Moet Sollied voor hem zijn systeem veranderen ? Neen, denk ik, wat de kracht van dit Club is juist dat het constant hetzelfde systeem speelt.

“Club Brugge heeft momenteel geen concurrentie in België omdat het zo goed is ingespeeld in het systeem waar het het al enkele jaren mee doet. Ik vind niet dat er echt individuele uitschieters zijn, het is meer een collectief geheel dat in balans is. Belangrijk is de werkkracht van Simons en Englebert in het middenveld. De backs vind ik ook oké, zij kunnen zowel offensief als defensief hun taak aan. Maertens-Clement centraal vind ik complementair en degelijk. Dany Verlinden is misschien nog wel altijd de beste doelman in België. Te klein, wordt er gezegd, maar daar geloof ik niet in. Je hebt de klasse of je hebt ze niet. Feit is dat Dany Club bij momenten heeft rechtgehouden. Welke zekerheid hij biedt, zie je vooral als er een andere in de goal staat. Alleen Mendoza mist gedrevenheid en ernst om bij een ploeg als Club Brugge te spelen. Misschien dat die Saeternes wel is hetgeen Club nodig heeft.”

Franky Van der Elst / Timmy Simons

“Ik vind het een heel goede voetballer, die terecht de Gouden Schoen won en zeker nog hogerop kan gaan spelen. Daarmee bedoel ik in het buitenland, aangezien hij daar intrinsiek de kwaliteiten voor heeft. Door de sterkte van dit Club Brugge zal het alleszins een goede ploeg moeten zijn om sportief een stap vooruit te zetten. Hij is nog maar 26, lijkt me heel evenwichtig en zal niet snel een verkeurde keuze maken, denk ik. Een beetje zoals Marc Wilmots, die wist dat de Bundesliga perfect op zijn lijf was geschreven. Simons kan perfect in Engeland of Duitsland meedraaien. Groot voordeel is dat hij perfect op twee verschillende posities kan worden uitgespeeld. Zijn eenvoud maakt hem zo sterk. Hij is niet alleen fysiek sterk, maar staat ook technisch behoorlijk zijn mannetje, zoekt altijd naar de gemakkelijkste oplossing en is perfect tweevoetig.

“Club beschikt dit seizoen over een heel sterk kampioenenelftal. Ik durf toe te geven dat ik nog de titel behaalde met een kwalitatief gezien serieus mindere ploeg. Dit team bevalt me wel. Simons en Englebert zijn de twee longen, misschien wel de belangrijkste pionnen in het geheel. Bovendien laten zij de twee flankverdedigers heel hoog spelen, waardoor ze niet echt in de problemen komen. Er is altijd zekerheid, veel gebaseerd op automatismen. Als ze echt op hun best zijn, kunnen ze de tegenstander naar de keel grijpen en hen volledig wegdrukken. Maar er zit ook veel talent, hé, jongens zoals Stoica die met een individuele actie een wedstrijd kunnen doen beslissen. Met Spilar, die goed op weg was als revelatie, er ij waren ze volgens mij echt op hun sterkst.”

Ulrik le Fevre / Andrés Mendoza

“Is dat die zwarte speelvogel ? Jammer genoeg heb ik die in november niet aan het werk gezien tegen RC Genk, de enige wedstrijd die ik dit jaar van Club Brugge al zag. Hopelijk speelt hij op 15 maart mee tegen Charleroi, want dan kom ik nog eens naar Olympia.

“Club Brugge is een geoliede machine, hé. Goed opbouwen van achteruit, met drie aanvallers proberen aanvallend voetbal te brengen en perfect gebruik makend van de geboden ruimte. Een fantastisch team, dat op weg is naar een nieuwe titel. Vooral de balcirculatie lag hoog en er was veel beweging bij de spelers. Timmy Simons viel me eigenlijk direct op. Een heel intelligente voetballer, die het spel goed leest, met een sterke techniek en een verzorgde passing. Wat me ook opviel, is dat hij nooit in de problemen kwam in de een-tegen-eenduels. Die jongen zal daar niet te lang meer blijven spelen, vermoed ik.

“Ze spelen nu ook met buitenspelers, maar niet meer zoals in mijn tijd. Wij verdedigden meer, waren ook meer de voetballers die graag dribbelden en goede voorzetten afleverden van aan de achterlijn. Dat miste ik nu toch wat. Maar je ziet dat tegenwoordig ook bij de Deense nationale ploeg. Meeverdedigen is blijkbaar niet langer noodwendig.”

Jan Ceulemans / Gaëtan Englebert

“Eigenlijk is Brugge niet zoveel veranderd in vergelijking met mijn tijd. De belangrijkste kenmerken zijn nog altijd : groot, sterk, loopvermogen, collectiviteit. Als het voetballend niet gaat, is er het wapen van die ballen voor de goal te gooien. Het is een ploeg waarin iedereen binnen zijn kwaliteiten in grote mate zijn verantwoordelijkheid neemt. Simons is er de exponent van. Maar ook Englebert, goeie voetballer met een ongelooflijk loopvermogen die zonder echt op te vallen één van de belangrijke pionnen is geworden van het huidige Club. Met twee man per positie kan dit Brugge ook wel iets opvangen natuurlijk.

“Dany Verlinden is 39, maar bewijst nog één van de betere keepers te zijn. De verdediging vind ik vrij degelijk. De backs zijn vaste waarden. Centraal overtuigde Spilar mij meteen, door de rust en de soberheid in zijn spel, in vergelijking met Nzelo Lembi. Hij heeft de ploeg in het begin veel vertrouwen gegeven. Naast hem verkies ik Maertens, omdat hij voetballend iets meer heeft dan Clement. Voorin is Sandy Martens de beste man voor de positie van diepe spits als hij zoals nu in vorm is. Ik hoor dat Saeternes misschien wel de diepe spits kan zijn die Club Brugge zoekt, maar zelf heb ik hem nog niet gezien.”

Marc Degryse / Alin Stoica

“Ik vind het nogal gevaarlijk om vergelijkingen te maken, want ik speelde toen eerder in een 4-4-2-veldbezetting, in steun van de diepe spits. Het was meer de Caje die op het middenveld speelde. Pas bij Anderlecht kwam op de nummer 10-positie terecht. Alin Stoica vind ik intrinsiek een heel goede voetballer, begrijp me niet verkeerd. Maar voorlopig komen die bepaalde kwaliteiten niet echt tot uiting. Dat is wel jammer. Eigenlijk moet hij altijd in de ploeg staan. Maar er zal blijkbaar wel iets schorten. Club Brugge beschikt natuurlijk over een brede kern en zijn blessure kwam misschien ook wel ongelegen, maar verder wil ik me daar absoluut niet over uitlaten. Je kent de volledige historie, hé.

“Delicaat vind ik het niet, maar ik heb er gewoon niet echt veel zin in. Anders komen er weer reacties los. Daar zit ik dan ook niet echt op te wachten. Ik ben ook niet echt vergelijkbaar met Serebrennikov, Stoica of Ceh. Die laatste heeft resoluut zijn kans gegrepen en toonde aan dat hij bijzonder sterk is op stilstaande fasen. Bovendien scoorde hij een aantal belangrijke treffers. Ook het feit dat Olivier De Cock international werd, was voor mij een aangename verrassing. Ze zijn het resultaat van de perfecte wisselwerking tussen individu en collectief.

“Een ding staat wel vast : Club Brugge is de nieuwe kampioen. Dat weet iedereen al zeker ? Veel woorden moeten we daar echt niet aan vuil maken. Als ze die puntenvoorsprong nu nog uit handen geven, tja. Dat zeggen ze zelf trouwens ook al. Normaal mag het niet meer fout lopen. Het verschil met de vorige jaren is dat ze nu kort na nieuwjaar geen inzinking kenden. De tegenstanders laten toch te veel punten liggen. Er is geen enkele ploeg die in de nabijheid staat en aanspraak kan maken op concurrentie. De kern werd breder, waardoor blessures en schorsingen gemakkelijk worden opgevangen. Kijk maar hoe sterk Sandy Martens de rol van Rune Lange overnam. Ze teren verder op hun aangebrachte automatismen. Hun geringe puntenverlies zegt gewoon alles. Het werk van drie jaar zal nu beloond worden. Alleen de uitschakeling in de beker en Europees vormen een beetje een minpunt.”

Raoul Lambert / Sandy Martens

“Club Brugge doet het goed, maar kent soms laagtes zoals de bekeruitschakeling tegen Lommel die niet zouden mogen. Collectief staat het enorm sterk, maar er worden nog teveel kansen onbenut gelaten. Gert Verheyen verdient zijn plaats als rechtsbuiten, Mendoza linksbuiten is… hij is een goeie, maar neemt het te lichtzinnig op. Als Sandy Martens in vorm is zoals nu, kent hij als diepe spits zijn gelijke niet. Hij heeft karakter, is beweeglijk, snel en sterk in de lucht. Saeternes wordt met mij vergeleken, ja, dat weet ik, maar omdat ik hem nog niet veel zag spelen, kan ik er moeilijk over oordelen. Hij is wel snel, zag ik al. Misschien moet je wel met Martens én Saeternes in de punt spelen, twee spitsen die goed bewegen. Weet je wie mij ook is opgevallen ? Ristic. Ook een snelle speler, die bovendien zowel voor- als achteraan kan spelen.

“Dany Verlinden is geweldig sterk op zijn lijn. Weliswaar klein en niet zo goed in het uitkomen en het meespelen, maar toch : hij bewees punten te kunnen winnen en met zo’n keeper zit je goed. Ik denk dat ook Stijn Stijnen is, iemand die goed kan meespelen ook. De backs De Cock en Van der Heyden kan je een beetje vergelijken met Fons Bastijns en Jos Volders. Snel, goed spelinzicht, goeie dribbel en een goed shot allebei. Centraal achterin kan het beter. Jammer dat Spilar geblesseerd is; en ik heb meer vertrouwen in Clement dan in Maertens. Het middenveld is goed, met Simons en Englebert. Misschien dat Stoica er nog bij moet, om de spitsen te bedienen.”

door Christian Vandenabeele en Frédéric Vanheule

‘Andrés Mendoza, is dat die zwarte speelvogel ?’ (Ulrik le Fevre)

‘Als Sandy Martens in vorm is zoals nu, kent hij als diepe spits zijn gelijke niet.’ (Raoul Lambert)

‘Ik vraag mij nog altijd af wat Stoica dit Club kan bijbrengen.’ (Julien Cools)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content