Overzicht van de jaarsalarissen die voetbalclubs aan hun sterren betalen, zonder de premies per match en de inkomsten uit reclame.

Eind oktober kondigt de Britse regering van David Cameron onder de noemer “lagere lonen in Groot-Brittannië” forse begrotingsbesparingen aan. Op hetzelfde moment is Wayne Rooney aan het klagen en zagen over zijn salaris en dreigt hij ermee naar de buren van City te trekken. Bij dit welles-nietesspelletje heeft de aanvaller van de Red Devils het laatste woord en slaat hij zijn financiële slag: een contractverlenging van vijf jaar ter waarde van 11.500.000 euro per seizoen, wat neerkomt op het vetste contract uit de Britse voetbalgeschiedenis. Welkom in de economische logica van de voetbalbusiness. En toch heeft de economische crisis niemand gespaard en zeker niet het voetbalwereldje. Volgens een recent rapport van de UEFA zou een club op twee in Europa verlieslatend zijn en zou een op de vijf dicht bij het faillissement staan. Onder leiding van Michel Platini aanvaardde de UEFA de principes van de befaamde financiële fair play, die geacht worden de clubs naar een begrotingsevenwicht te leiden. Vanaf het seizoen 2014/15 zou de UEFA op sportief vlak straffen kunnen opleggen. Ondanks deze dreigementen blijft het aantal rijken in het Europese voetbal alsmaar groeien. Hier vind je de 50 belangrijkste.

1 Cristiano Ronaldo (Real Madrid) – euro 12.000.000

De figuur uit de voetbalwereld met het hoogste blingblinggehalte troont bovenaan in dit klassement, normaal toch? Temeer omdat de Portugees met 94 miljoen euro de duurste transfer uit de geschiedenis blijft. Hij blijft bij Real Madrid de meest verbluffende acties en doelpunten uit zijn schoenen toveren. Ook naast het terrein levert hij mooie plaatjes op, bijvoorbeeld op vakantie met zijn Russische vriendin

Irina Sheik. En hij is nog altijd maar 25. Waar gaat dat eindigen?

2 Wayne Rooney (Manchester United) – euro 11.500.000

Een mislukte wereldbeker, blessures bij de vleet of overspel met een prostituee, het maakt allemaal niks uit: Roonaldo blijft de koning van United. Dreigend met een overstap naar rivaal City wist de ambitieuze spits zijn slag thuis te halen: een recordcontract van vijf jaar dat in oktober vorig jaar werd ondertekend.

3 Lionel Messi (Barcelona) – euro 11.0 00.000

De beste speler ter wereld staat pas op de derde plaats. En dan? Met jaarlijks 19 miljoen euro aan reclamecontracten is hij de nummer één van het voetbal. En toch blijft hij eruitzien als je buurjongen en wurmt hij zich niet in Armanipakken. Die zit hé, CR7?

4 Yaya Touré (Manchester City) – euro 10.800.000

Tot het gemanoeuvreer van Wayne Rooney in oktober 2010 sleurde de gewezen speler van Beveren de titel

van bestbetaalde speler uit de Premier League met zich mee. Big Yaya is de verrassende naam in deze top 5.

5 Samuel Eto’o (Inter) – euro 10.500.000

Titel, beker en Champions League met Barça in 2009 en nog eens hetzelfde met Inter in 2010. Eto’o is een duurbetaalde talisman. Bestbetaalde speler van Italië.

6 Bastian Schweinsteiger (Bayern München) – euro 9.700.000

‘Schweini de eeuwige tiener’ is niet meer. Om zijn volwassenheid te vieren, heeft Bayern het chequeboekje bovengehaald: een buitengewoon contract tot 2016. Wie hem wil, moet 55 miljoen euro op tafel leggen.

7 Zlatan Ibrahimovic (AC Milan) – euro 9.000.000

Volgens sommige Italiaanse media zou zijn jaarwedde veeleer rond de 10 miljoen euro draaien. Maar aangezien Berlusconi heeft gezegd dat hij in de lonen wil snijden, houden de Rossoneri zich gedeisd, zelfs Zlatan.

8 Kaká (Real Madrid) – euro 9.000.000

Florentino Pérez droomde van een galactische Kaká, maar kreeg de verlamde versie. De Braziliaanse nummer tien zit al vier maanden opgezadeld met een knieblessure. Zijn contract bij Real loopt nog tot in 2015.

9 John Terry (Chelsea) – euro 9.000.000

Op sportief vlak blijft hij een monument van de Blues. Bij de sponsors daarentegen … In januari vorig jaar sloeg Terrygate (Terry rollebolde met de vrouw van zijn voormalige vriend en ex-teamgenoot Wayne Bridge) zijn imago van brave huisvader aan diggelen.

10 Emmanuel Adebayor (Manchester City) – euro 8.400.000

De Togolees, die bij City opzijgeschoven is vanwege de gespannen relaties met Roberto Mancini en sommige van zijn teamgenoten, zou zijn kunsten wel eens kunnen tonen bij Real Madrid, waar Mourinho vooraan een rustpunt zoekt.

11 Franck Ribéry (Bayern München) – euro 8.000.000

De soap van Les Bleus in Zuid-Afrika, het schandaal Zahia en conflicten met Bayern: Scarface weet hoe hij zijn imago om zeep moet helpen. Het kolossale contract dat hij eind mei vorig jaar tekende, had hem nochtans tot bedaren moeten brengen.

12 Fernando Torres (Liverpool) – euro 7.800.000

In Zuid-Afrika moest hij regelmatig vanop de bank toekijken hoe La Roja de bal rondspeelde. Bij de vaak slabakkende Reds kan El Niño amper zijn spelvreugde terugvinden. En zeggen dat City hem in april vorig jaar nog 11 miljoen euro per jaar gedurende vijf jaar aanbood.

13 Steven Gerrard (Liverpool) – euro 7.600.000

Gerrard werd vaak genoemd bij Real Madrid, maar zal zijn oude dag wellicht op Anfield moeten slijten. Dankzij zijn contract dat afgelopen seizoen werd verlengd en nu tot 2013 loopt, zou hij het moeten kunnen uithouden.

14 Carlos Tévez (Manchester City) – euro 7.600.000

Na zijn bekendmaking dat hij na de wereldbeker een punt wil zetten achter zijn carrière, liet de Apache per brief weten dat hij de Citizens dit seizoen wil verlaten. Wordt vervolgd …

15 Frank Lampard (Chelsea) – euro 7.570.000

Met een IQ van 170 (volgens tests van de club), een onvermoeibare fysiek, een verschroeiend schot, driftige tackles en een ijzeren wilskracht verpersoonlijkt de Robocop van de Blues de voetballer van de jaren 2000. Op dat IQ na, misschien …

16 Xavi (Barcelona) – euro 7.500.000

“De man die nooit een bal verliest” zag afgelopen seizoen zijn betrouwbaarheid beloond met een contractverlenging tot eind 2014. Op publicitair vlak strijkt Xavi ‘slechts’ een miljoen euro per jaar op. Reclame is geen exacte wetenschap.

17 Iniesta (Barcelona) – euro 7.000.000

Casper het vriendelijke spookje past niet in het voetbalwereldje: hij is een echte clubman, is ziekelijk verlegen en laat de tabloids links liggen. Enkel met zijn sterrensalaris doet hij net als de anderen.

18 Didier Drogba (Chelsea) – euro 6.500.000

Toen Didier Deschamps afgelopen zomer met de Ivoriaan babbelde over een eventuele terugkeer naar Marseille, had het duo snel door dat het voor een reusachtig struikelblok stond. We laten je zelf raden wat dat mag wezen …

19 Rio Ferdinand (Man. United) – euro 6.500.000

De duurste verdediger ooit (in 2002 kreeg Leeds 32 miljoen voor hem) heeft zijn handen vol om zijn rap/r&b-label White Chalk Records er weer bovenop te helpen. Wanneer gaat MC Rio zelf producer spelen om het fortuin helemaal te verkwisten?

20 Andrea Pirlo (AC Milan) – euro 6.000.000

In juni 2011 loopt zijn contract ten einde. De architect van de Rossoneri sinds 2001 zou geneigd zijn zijn talent in geld om te zetten en de enkele jaren die hem nog resten in het profvoetbal vooral financieel te laten renderen.

21 David Villa (Barcelona) – euro 6.000.000

De goleador van het Spaanse voetbal heeft zich in een handomdraai ingewerkt in het Catalaanse dreamteam. Doordat de economische crisis toesloeg bij Valencia moest die club zijn juweel voor 40 miljoen euro van de hand doen. Villa wist daarbij terloops zijn salaris te verdubbelen.

22 Iker Casillas (Real Madrid) – euro 6.000.000

Het icoon van Real, de held van Spanje: SanIker zal komende zomer een contract tekenen bij Barcelona. Als je dát gelooft … de transfer staat 16.000 tegen 1 genoteerd bij de bookmakers.

23 Frédéric Kanouté (FC Sevilla) – euro 6.000.000

De bescheiden Malinees staat garant voor een pak doelpunten bij de Andalusiërs. 67 goals in de Liga gedurende de voorbije vier seizoenen, wie doet beter? En de man heeft er duidelijk nog niet genoeg van: op zijn 33e scoort hij dit seizoen nog regelmatig.

24 Karim Benzema (Real Madrid) – euro 6.000.000

Sinds enkele weken herwint Benz het zelfvertrouwen, terwijl de Spaanse media hem eerder nog dood hadden verklaard. Er is echter geen reden om hoog van de toren te blazen. In december vorig jaar had een blad berekend dat de Fransman meer dan 800.000 euro per goal kost.

25 Gianluigi Buffon (Juventus) – euro 6.000.000

De duurste doelman ooit: in 2001 werd 51 miljoen euro betaald voor zijn transfer van Parma naar Juve. Super Gigi blijft de bestbetaalde speler in de kern van Juventus.

26 Patrick Vieira (Man. City) – euro 5.720.000

Volgens The Guardian zou Big Pat 111.000 euro per week opstrijken. En dat om op de bank te gaan zitten, de jongste spelers wat advies te geven en de grootste heethoofden op de trainingen te kalmeren. De bestbetaalde sociaal assistent ter wereld.

27 Wesley Sneijder (Inter) – euro 5.500.000

2010 was het jaar van Wes: met Inter won hij alles wat er te winnen viel, samen met de Hollandse Poulidors was hij finalist op de wereldbeker en kroonde hij zich er tot topschutter. Toch stond hij niet op het podium van de Gouden Bal.

28 Gareth Barry (Manchester City) – euro 5.500.000

Deze ruwe middenvelder die met zijn linker nauwkeurige lange ballen kan versturen, is een bescheiden type naast het veld. Blijft het feit dat het “golfbrekersduo” dat hij samen met Nigel de Jong vormt een van de meest gevreesde van het Koninkrijk is.

29 Arjen Robben (Bayern München) – euro 5.500.000

Mocht zijn salaris van bij Madrid houden toen hij in de zomer van 2009 naar Beieren verhuisde. En niemand heeft zich dat beklaagd, want vorig jaar werd hij uitgeroepen tot beste speler van de Bundesliga. Zit vandaag zoals al te vaak op de bank.

30 Ashley Cole (Chelsea) – euro 5.410.000

Zal het voor zijn pensioen moeten stellen zonder de royalty’s van zijn ex-vrouw Cheryl, maar met zijn bescheiden salaris zal hij waarschijnlijk toch de winter doorkomen.

31 Joe Cole (Liverpool) – euro 5.200.000

De toekomstige has been van het Engelse voetbal was vorige zomer einde contract bij de Blues. Hij kon zich dus aanbieden aan de hoogst biedende. Liverpool heeft de man voor vier jaar binnengehaald. En vier jaar, dat is lang.

32 Diego Milito (Inter) – euro 5.000.000

De Argentijn kwam vorig seizoen pas echt in de media toen hij het seizoen van Inter afsloot met twee winnende doelpunten in de finale van de Champions League (voor wie dat vergeten is, vraag maar aan Daniel Van Buyten). Het leverde hem en zijn aangever Sneijder een loonsverhoging op.

33 David Silva (Manchester City) – euro 5.000.000

De nieuwe rijken van City legden vorige zomer 35 miljoen euro op tafel om dit goudklompje van het Spaanse voetbal binnen te halen. Dankzij tal van geniale acties maakt El Chino duidelijk dat zij zich niet vergist hebben in hun aankoop.

34 Carles Puyol (Barcelona) – euro 5.000.000

Wanneer zijn contract in juni 2013 ten einde loopt, zal ‘Samson’ 35 jaar zijn. Tijd voor hem om de voetbalschoenen aan de haak te hangen en misschien zelfs even langs te gaan bij de kapper.

35 Kolo Touré (Manchester City) – euro 5.000.000

Na jarenlang voor Arsenal te hebben gespeeld, zei Kolo de voorkeur te geven aan de sportieve uitdaging toen hij in de zomer van 2009 tekende voor City. Dat is ook een manier om het uit te leggen …

36 Sergio Agüero (Atlético Madrid) – euro 5.000.000

In januari 2010 werd hij bij de Blues aangekondigd met een contract op maat van de Premier League, maar de schoonzoon van Maradona verlengde onlangs zijn contract bij de Colchoneros. Een club van losers heeft toch ook zijn charmes.

37 Francesco Totti (AS Roma) – euro 4.900.000

In juni 2010 verlengde de keizer van Roma zijn contract met vijf jaar (het contract werd wel lichtjes naar beneden herzien). Een van de laatste ware liefdeshistories uit het profvoetbal.

38 Dimitar Berbatov (Manchester United) – euro 4.870.000

In het stadion der dromen zaten ze al twee jaar te wachten op de Berbashow. De Amerikaanse bazen van United vonden dat het lang genoeg had geduurd en de Bulgaar schoot wakker.

39 Andrei Arshavin (Arsenal) – euro 4.870.000

De tsaar van de Gunners ligt nog tot 2012 onder contract, maar zijn loon zou binnenkort wel eens herzien kunnen worden. Zelfs op de bank is de Rus zeer in trek.

40 Nicolas Anelka (Chelsea) – euro 4.800.000

“Flikker op, vuile hoerenzoon”, is dé zin van het jaar 2010. Met dank aan de bad boy van het Franse voetbal. Op Engelse bodem is de spits van de Blues echter minder rad van tong en … productiever.

41 Yoann Gourcuff (Ol. Lyon) – euro 4.800.000

In 2010 beleefde Yoann zijn annus horribilis: een rotslecht seizoenseinde met Bordeaux en een pijnlijke ontgroening in het nationale team. Gelukkig was er Lyon, dat met het mooiste contract van de L1 kwam aandraven om zijn tranen te drogen.

42 Paul Scholes (Man. United) – euro 4.800.000

De sterkhouder van de Red Devils verlengde in april vorig jaar zijn contract met een seizoen. De goddelijke roodharige zou graag de cirkel rondmaken met een tiende titel.

43 Daniele De Rossi (AS Roma) – euro 4.600.000

“Ik ben bij Roma voor heel mijn leven.” De box-to-box van het Italiaanse voetbal komt op dat vlak overeen met Totti. Op het terrein is hij minder geniaal, maar wel duivels efficiënt.

44 Xabi Alonso (Real Madrid) – euro 4.600.000

De quarterback van Real heeft de Reds veel schade berokkend toen hij in de zomer van 2009 de ploeg aan de Mersey verliet. Met zijn stijl zowel op als naast het terrein is de Bask een gedroomde ambassadeur voor Florentino Pérez.

45 Jamie Carragher (Liverpool) – euro 4.600.000

Hij is de echte Liverpool kid, meer nog dan Gerrard. Logisch dus dat zijn contract werd verlengd tot in juni 2013.

46 Ryan Giggs (Manchester United) – euro 4.600.000

Op zijn 37e is de Welshman aan zijn laatste seizoen bij de Red Devils toe. En volgens The Sun mag hij voor zijn pensioen naar de Emiraten waar hem een fenomenaal contract wacht (230.000 euro per week!).

47 Júlio César (Inter) – euro 4.500.000

In november 2009 kreeg de keeper van Inter zeer hoge waarderingscijfers en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt om zijn contract te verlengen tot in 2014. Dat was wel voor zijn fatale flater in de kwartfinales tegen Nederland.

48 Diego Forlán (Atlético Madrid) – euro 4.500.000

De Uruguayaanse playboy, die tot beste speler van de recentste wereldbeker werd uitgeroepen, kent een minder seizoen. Zijn geflirt met grote ploegen afgelopen zomer lijkt al ver weg.

49 Alessandro Nesta (AC Milan) – euro 4.500.000

Als Milan dit seizoen weer bij de top aansluit, dan is dat te danken aan de inbreng van vers bloed en aan de verjongingskuur van de Milanese bobo’s. Aan de zijde van Thiago Silva heeft mooie Alessandro al zijn zelfverzekerdheid teruggevonden.

50 Gabriel Heinze (Olympique Marseille) – euro 4.500.000

Na passages bij Manchester United en Real Madrid wilde Gabi zich wel eens trakteren op de L1 in ruil voor een contract als hoofdrolspeler. En niemand die daarover klaagde: het eerste seizoen van de Argentijn viel samen met een dubbel titel-beker.

DOOR THOMAS BRICMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content