Demy de Zeeuw doet Denny Landzaat vergeten bij AZ.

De ploeg van Louis van Gaal verloor met Barry van Galen (gestopt) en Kenneth Perez (Ajax) twee frivole sterren. Maar qua degelijkheid heeft de club uit Alkmaar nog niks ingeboet, zo blijkt na de overtuigende competitiestart. Sterker nog, AZ blijkt dit seizoen meer te kunnen dan alleen oogstrelend aanvallen. Het team is ook levensgevaarlijk op de counter en heeft over de hele breedte gezien misschien wel de beste kern van Nederland.

Van Gaal schakelde van de vertrouwde 4-3-3 over naar een 4-4-2-veldbezetting. Het nieuwe systeem staat of valt met de rol van een stabiele controleur op het middenveld, waar een ruitvorm wordt toegepast. Daar is Demy de Zeeuw de meest verdedigende troef. Het blijft opzienbarend hoe de amper 23-jarige voetballer daar standhoudt. Ruim een jaar geleden liep Van Gaal hem toevallig tegen het lijf tijdens een oefenduel met Go Ahead Eagles. Inmiddels is de kleine middenvelder niet meer weg te denken. Hoeveel meer dan de honderdduizend euro waarvoor AZ hem haalde, zal hij nú al waard zijn ? De Zeeuw is niet alleen de eerste recuperator, maar ook de regisseur, de speler die de lijnen uitzet. Daarmee lijkt hij de geboren opvolger voor Denny Landzaat, die naar het Engelse Wigan vertrok. De Zeeuw bikkelt, schoffelt en heeft tegelijkertijd ook nog oog voor detail. Veelal strooit hij immers met sluwe steekpasses in de rug van de bezoekende verdediging.

Het ukkie werd dus een grote jongen in Alkmaar. De Zeeuw maakt een bliksemcarrière door. In amper een jaar tijd promoveerde hij van speler van het kleine Go Ahead Eagles tot lid van de selectie van Oranje onder bondscoach Marco van Basten. En passant leidde de middenvelder afgelopen zomer ook nog eens het Jong Oranje van Foppe de Haan naar de Europese titel. “Dit AZ heeft bijzonder veel potentieel”, verklaarde hij in VI. “Als we deze ploeg bij elkaar kunnen houden, dan zie ik ons volgend jaar wel voor de titel gaan.” Hij wil nergens anders meer voetballen, zo lijkt het. “Ik leer steeds beter de wedstrijd lezen. Iedere training onder Louis van Gaal word ik beter. In ieder geval zit ik absoluut nog niet aan mijn plafond. Ik voetbal net zoals Wim Jonk en Danny Blind vroeger bij Ajax. Andrea Pirlo speelt ook zo bij Italië. Het best rendeer ik als mijn ploeg op de helft van de tegenstander speelt. Daarom is het voor mij hier bij AZ misschien wel gemakkelijker dan vroeger bij Go Ahead Eagles. Daar voetbalden we toch het grootste deel van de wedstrijden op de eigen helft.”

Gill Swerts (Vitesse) werd geopereerd aan de meniscus. De Rode Duivel moet zes tot acht weken aan de kant blijven, waardoor hij de EK-kwalificatieduels tegen Servië, Azerbeidzjan en Polen zeker mist.

Arnar Vidarsson (ex-Lokeren) en Anatoli Gerk (ex-Anderlecht) beleven momenteel maar weinig speelplezier bij FC Twente. Beide spelers geraken met moeite op de invallersbank en spelen meestal met de invallers. Jeugdinternational Karim El Ahmadi (21), een middenvelder, kreeg een nieuw tweejarig contract, met een optie voor nog eens twee seizoenen.

Diego Tardelli (21), de nieuwe Braziliaanse aanvaller van PSV die wordt gehuurd van São Paulo, kwam vorige week dinsdag eindelijk toe in Eindhoven en volgde aandachtig het CL-duel tegen Liverpool.

Kristof Imschoot (ex-Beveren en Lierse), tegenwoordig aan de slag bij Willem II, heeft last van een gebroken kleine teen. De middenvelder is een van de vaste waarden in het team van Dennis van Wijk.

PSV legde een klacht neer tegen de gokmaatschappijen Bwin, Unibet, Sportingbet, Victor Chandler, William Hill, Ladbrokes en Betfair. Ze klagen aan dat die gokkantoren op internet zonder toestemming hun naam en merk uit zuiver commerciële overwegingen gebruiken. De club moet ook nog enkele weken wachten op de terugkeer van Phillip Cocu, die uitviel met een spierscheur aan de quadriceps. Daardoor blijft Timmy Simons nog een tijdje aanvoerder.

Oud-speler Ernest Faber vertrok als trainer van Jong PSV. Hij boekte te weinig successen en werd opgevolgd door Anton Janssen (ex-KV Kortrijk), die overkomt van NEC, waar hij het belofteteam trainde.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content