Wat zijn de grote problemen in het eersteklassevoetbal? Wie vinden de eersteklassespelers de meest onderschatte en meest overschatte voetballer, wie is voor een opsplitsing van de nationale ploeg en de competitie, voor welke andere club zouden ze graag eens spelen? 303 spelers geven hun mening.

grote problemen in het eersteklassevoetbal?

Wie vinden de eersteklassespelers de meest onderschatte en meest overschatte voetballer,

wie is voor een opsplitsing van de nationale ploeg en de competitie,

voor welke andere club

zouden ze graag eens spelen?

303 spelers geven hun mening.

Tien jaar na de vorige spelersenquête vond Sport/ Voetbalmagazine het tijd om nog eens na te gaan wat er leeft bij de voetballers uit eerste klasse, wat hun voorkeuren zijn en welke pijnpunten zij zien in het huidige Belgische profvoetbal in eerste. De vragen kregen ze voorgeschoteld, opgesteld op voorgedrukte formulieren in vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Spaans. Deelname aan de enquête gebeurde op vrijwillige basis, en onder de garantie van anonimiteit. De vragenlijsten werden eind april door de redactie zelf bij elke club bezorgd en een paar dagen later weer opgehaald. Tien jaar geleden werd de spelers gevraagd de ingevulde lijst zelf op te sturen. Dat leverde toen een respons op van iets meer dan 25 procent. Een half jaar geleden meldde het Nederlandse voetbalvakblad fier dat het bij een soortgelijke enquête een respons had van 57 procent.

De Belgische eersteklassevoetballers deden dit keer nog beter. Liefst 303 van de 480 profvoetballers in eerste klasse vulden een formulier in, dat is goed voor een respons van 63,1 procent! Waarvoor dank.

De meesten antwoordden in het Nederlands (41,9 %), vóór het Frans (38,3 %), het Engels (15,5 %) en het Spaans (4,3 %). Van de respondenten was 45,7 procent tussen 20 en 25 jaar oud, 10,9 procent boven de 30, 14,5 procent onder de 20 en 29 procent tussen 25 en 30.

Gemiddeld kreeg de redactie zeventien antwoorden per club. Bij Kortrijk, Westerlo en Zulte Waregem lag de respons boven de 90 procent, bij Anderlecht antwoordde 88 procent van de spelers (zie kader). Bij Roeselare en Moeskroen antwoordde minder dan één derde. In eerste instantie verbood Roeselaretrainer Dennis van Wijk zijn spelers deel te nemen. Het zou de concentratie in volle degradatiestrijd schaden. De speler Dennis van Wijk zou destijds zo’n verbod alvast niet gepikt hebben. Later werd, na intensief onderhandelen, toch toegelaten dat de spelers van Roeselare zich uitspraken.

Racisme en omkoping

Het grootste probleem van het Belgische voetbal is de arbitrage, gevolgd door de ongezellige en oncomfortabele stadions.

Opmerkelijk is dat doping, racisme en omkoping in de lijst van problemen in het Belgische voetbal niet in de top vijf voorkomen, maar de precieze cijfers over die thema’s zijn wél onthutsend:

49 van de 303 respondenten (één op zes) hebben weet van pogingen tot omkoping of zijn zelf al eens benaderd om een match te vervalsen.

Zestien spelers gaven aan dat ze persoonlijk al een geconfronteerd zijn met omkoping of een poging daartoe. Zij zijn verspreid over elf van de achttien clubs. Liefst 49 spelers – dat is één profvoetballer in eerste klasse op tien – antwoordden positief op de vraag of ze weet hebben van gevallen van omkoping of het benaderen van spelers daartoe in eerste klasse. Bij drie clubs (Bergen, Moeskroen, Germinal Beerschot) is dat zelfs één op drie of meer.

23 van de 303 kennen iemand die een verboden prestatiebevorderend middel nam: dat is bijna één op dertien respondenten, en één profvoetballer op twintig in eerste klasse.

Racisme is voor 24,6 procent een reëel probleem, maar wie de antwoorden opsplitst per taalgroep, komt tot de conclusie dat de perceptie anders is bij Nederlandstaligen dan bij Franstaligen (Fransen inbegrepen). Slechts 11,2 % van de Nederlandstaligen meent dat racisme in eerste klasse een probleem is, terwijl dat bij de Franstaligen liefst 55,2 % bedraagt.

Geen gesplitste competitie

De meeste spelers zijn tegen kerstvoetbal (81 %), tegen play-offs (65 %), tegen een opsplitsing van de competitie in een Vlaams-Waalse Liga (67 %) en een opsplitsing van de Rode Duivels in een Vlaamse en een Waalse ploeg (60,7 %).

Wie de resultaten van die laatste twee items verder verfijnt, merkt dat ook de Nederlandstalige spelers tegen een splitsing van de competitie (73,8 %) en van de Rode Duivels (68,3 %) zijn. Germinal Beerschot is een uitzondering. Daar is 30 % voorstander van een aparte Vlaamse competitie.

Er is geen plaats voor homo’s in de eerste klasse (67,8 %).

De Beneliga heeft meer voor- dan tegenstanders.

Jong Belgisch talent krijgt te weinig kansen (51 %).

Opmerkelijk: ook 29 % van de buitenlanders vindt dat.

Axel Witsel is de meest overschatte, Olivier Deschacht de meest onderschatte voetballer in eerste, Bryan Ruiz de beste buitenlander.

Genk heeft het mooiste stadion, Standard de beste supporters, Anderlecht de beste grasmat en de mooiste uitrusting, Bergen de slechtste grasmat.

Frappant: in de rangschikking van de clubs met de beste supporters staat Club Brugge slechts vijfde. Dat kan met een minder seizoen te maken hebben.

Op de vraag voor welke andere Belgische club men graag eens zou spelen, kiezen twee Anderlechtspelers voor Gent, zes Clubspelers voor Genk en één Clubspeler voor Anderlecht. Twee spelers van Standard hebben een boontje voor Club.

In zijn eerste seizoen in eerste klasse werd Zulte Waregem uitgeroepen tot ploeg met het lelijkste tenue. Prompt werkte de club met een gespecialiseerd bureau een nieuw truitje uit, maar gezien de resultaten in deze enquête moet dat nog eens overgedaan worden. Alleen Tubeke scoort slechter op dat vlak.

De meeste spelers geven aan dat ze veel of enkele dingen geleerd hebben van hun trainer het afgelopen seizoen. De antwoorden per club verrassen meer. In de categorie ‘al veel bijgeleerd’ scoren Standard (75 %), Germinal Beerschot (63 %!), Cercle (61 %), Anderlecht (56 %) en Tubeke (54 %!) hoog. Het zal vooral Aimé Anthuenis en Albert Cartier plezieren. Laag scoren Moeskroen (14 %) en Club Brugge (7 %!). Het antwoord ‘nog niets bijgeleerd’ is van toepassing op minstens 20 % van de spelers van Club Brugge, Kortrijk en Bergen. S

door geert foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content