Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Man. City wordt bij de titelkandidaten gerekend.

Zes nieuwe namen trok Manchester City tot dusver aan: Vooral aanvallers: RoqueSanta Cruz, Emmanuel Adebayor en Carlos Tévez. Daarnaast ook middenvelder Gareth Barry, verdediger Kolo Touré en (invallers)doelman Stuart Taylor. Een halve nieuwe ploeg, het maakt van City voor de Engelse kranten in één beweging een titelkandidaat. Zelfs kwaliteitskrant The Guardian besteedde aandacht aan de voorbereiding van de ploeg van Mark Hughes.

Die verliep allerminst vlekkeloos. City speelde weinig oefenwedstrijden en die kenden geen al te vlot verloop. Twee van de drie in Zuid-Afrika, tegen Orlando Pirates en tweemaal Kaiser Chiefs, gingen verloren, en in eigen land werd maar net verlies bij Barnsley vermeden door een gelijkmaker in de slotseconden. Woensdag verloor City vriendschappelijk van de Rangers met 3-2 op Ibrox. Hughes begon met de volgende elf: Given; Richards, Touré, Dunne, Bridge; De Jong, Barry, Ireland, Etuhu; Robinho, Adebayor. Zaterdag, bij de 2-1-winst tegen Celtic opteerde hij voor een 4-3-3 met volgende ploeg: Given; Zabaleta, Dunne, Touré, Bridge; Ireland, Barry, De Jong; Wright-Philips, Robinho, Bellamy.

Doelman Given zag zich al genoodzaakt rust te vragen bij de fans (“in de voorbereiding telt een resultaat niet”), terwijl Mark Hughes zich beklaagde dat hij het een hele maand zonder de geblesseerden Santa Cruz en Tévez moest stellen. Hughes verkreeg zelfs dat de Argentijn, die een voetletsel verergerde door uit te glijden in de douche, deze week niet naar Buenos Aires moest afreizen voor een oefeninterland tegen Rusland. Door intensieve behandelingen haalt hij misschien net de competitiestart.

De investeringen zorgen in de stad voor verhoogde spanning. Bij United noemde men City al a small clubwith a small mentality. Reden: het wegkapen van Tévez, een van de vele grootverdieners in de kern. Want dat is City inmiddels wel: een zeer dure club qua lonen. Sinds de overname door de Abu Dhabi Group eind augustus 2008 kochtHughes al veertien nieuwe spelers. Diverse voetballers verdienen meer dan 100.000 euro per week. Wat nu in Manchester gebeurt, lijkt dan ook veel op het eerste jaar van Roman Abramovich bij Chelsea. Tussen juli 2003 en juni 2004 spendeerde Chelsea zich gek. Een jaar later was men kampioen.

City speelde vorig seizoen vaak 4-2-3-1 of 4-3-2-1, als het ging om uitwedstrijden tegen een sterkere tegenstander. Toen was er niet echt een targetman die een bal kon bijhouden, die mogelijkheden lijken er nu wel.

De supercup, officieel de Community Shield, werd na strafschoppen (4-1 na een 2-2-eindstand) door Chelsea gewonnen van Manchester United. Edwin Van derSar werd geopereerd aan de linkerhand, waar hij een beentje en een vinger brak. De Nederlandse goalie is acht weken out. In de aanloop naar de wedstrijd kondigde SirAlex Ferguson aan dat hij dit jaar de tactiek wil veranderen. Nu Cristiano Ronaldo – 118 goals in 292 matchen – er niet meer is, verwacht Ferguson meer doelpunten van zijn middenvelders. Ferguson meent dat een kampioen rond de honderd goals moet maken, en veertig procent daarvan moet van hen komen.

Vorig weekend startte het nieuwe voetbalseizoen, met in de Premier League de supercup en in de reeksen daaronder de eerste speeldag. Nieuw voor de kijkers van de BBC is dat ook die reeksen sinds zaterdag op tv komen. Na Match of the Day volgt elke zaterdagnacht The Football League Show, met beelden uit tweede, derde én vierde klasse.

Franco Di Santo (20), een Argentijnse spits die op zijn 18e voor Chelsea tekende maar daar niet doorbrak, verhuist voor een halfjaar naar de Blackburn Rovers. Die haalden als opvolger voor Roque SantaCruz bij Split ook de Kroatische spits Nicola Kalinic weg.

Hoe snel het in topvoetbal gaat: na het vertrek van Xabi Alonso (Real Madrid) zijn er bij de Reds maar twee (!) spelers meer die in 2005 de Champions League wonnen: Steven Gerrard en Jamie Carragher. Het vertrek van de Spanjaard werd opgevangen met de komst van Alberto Aquilani (25, AS Roma).

Ahmed Hossam (ex-AA Gent), beter bekend onder zijn voetbalnaam Mido, maakte een verrassende carrièrezet. De Egyptische spits werd door degradant Middlesbrough voor een seizoen uitgeleend aan … Zamalek, waar de 26-jarige spits zijn carrière begon. Leroy Lita (24, Reading) wordt zijn vervanger.

Transfers: Sebastien Bassong van Newcastle naar Tottenham, Jozy Altidore van Villarreal en Seyi Olofinjana van Stoke City naar Hull, Fernando Guerrero van Indepediente naar Burnley, Scott Sinclair van Chelsea naar Wigan, Darren Bent van Tottenham naar Sunderland.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content