Fulham moet binnen enkele jaren tot de beste vijf Engelse clubs behoren.

Met deze doelstelling runt Mohamed Al Fayed Fulham, de oudste club van Londen die afgelopen seizoen op overtuigende wijze promoveerde naar het Premier League. Een terugkeer, nadat de ploeg in 1969 degradeerde uit de hoogste Engelse klasse.

De Egyptische miljardair is sinds 1997 voorzitter, vlak nadat de ploeg voor het eerst sinds vijftien jaar promoveerde van de Third naar de Second Division. Hij kocht de meerderheid van de aandelen, stelde een vijfjarenplan op en beloofde liefst 630 miljoen frank in de club te investeren.

Zijn volgende actie was het aantrekken van een enthousiaste en gerespecteerde coach, die de weg omhoog moest inslaan. Kevin Keegan slaagde in het opzet. King Kev promoveerde naar de First Division, investeerde liefst 72O miljoen frank, tot hij in november 1999 vertrok om bondscoach te worden.

Al Fayed zocht een nieuwe topcoach. Hij vond die met Jean Tigana. De Fransman behaalde met Monaco in 1997 de landstitel. Bij zijn aantreden in juli 2000 kreeg de oud-international als dwingende opdracht om binnen de twee jaar te promoveren. Tigana kocht voor weinig geld slechts enkele spelers, zoals het Franse talent Louis Saha (afgelopen seizoen topscorer), Portugees international Luis Boa Morte (ex-Arsenal), de Deen Peter Möller (ex-PSV) en routinier John Collins (ex-Everton).

De eigenaar van winkelketen Harrod’s bouwt niet alleen aan een nieuwe ploeg. Hij wil van Fulham het Manchester United van zuid-Engeland maken. Tot vorige week bleef een invasie aan nieuwe spelers uit. Toen werden plots drie nieuwe spelers aangeworven : jeugdinternational Sean Doherty (17), de in België geboren Fransman Steed Malbranque (21, Lyon), Marokkaans Olympisch international Abdeslam Ouaddou (22, Nancy) en Edwin van der Sar (Juventus).

Vooral de transfer van de Nederlandse international sprong in het oog. “We zijn erg blij met Edwin. Hij heeft zichzelf bewezen op het hoogste niveau. Wij geloven dat hij een zeer grote aanwinst wordt”, sprak Al Fayed. Van der Sar liet zich lokken door de mooie toekomstplannen van de club. “Die waren indrukwekkend. Ik ben zeer gecharmeerd van de ambitie van deze club.”

Niet alleen Van der Sar gelooft in de toekomst van Fulham. De bookmakers plaatsten the Cottagers op de zevende plaats. Na Manchester United, Arsenal, Liverpool, Leeds en Chelsea vormt Fulham met Tottenham the best of the rest. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content