MSV Duisburg geeft een nieuwe kans aan Ailton.

Samen met Manasseh Ishiaku, die voor 1 miljoen euro werd overgenomen van Club Brugge, en waarschijnlijk deze week nog de Peruaanse woelwater Andrés Mendoza (FC Metalurh Donetsk), als die in het bezit raakt van zijn Belgisch paspoort, moet Ailton (34) promovendus MSV Duisburg helpen in de degradatiestrijd.

Na lang onderhandelen kwam de vroegere club van Peter Van Houdt een eenjarig contract overeen met de Braziliaanse spits, die al een tijdje naarstig op zoek was naar een werkgever in de Bundesliga. Voor amper 100.000 euro werd de Zuid-Amerikaanse aanvaller overgenomen van Rode Ster Belgrado, dat hem – na een weinig succesvolle passage met drie doelpunten in elf duels – in de terugronde van vorig seizoen had verhuurd aan Grasshoppers Zürich. Daar kon Ailton zijn reputatie van prijsschutter al iets beter waarmaken, met acht treffers in dertien confrontaties.

“Het is een grote vis die we aan land konden halen”, verklaarde voorzitter Walter Hellmich in Kicker. “Het doet me goed om Toni weer actief te zien in de Bundesliga. Hij is en blijft een goaltjesdief. En in positieve zin een extravagante speler.” Hoewel Ailton in het seizoen 2003/04 een groot aandeel had in de dubbel van Werder Bremen en topschutter werd met 28 goals, was hij in Duitsland min of meer afgeschreven. Nadat hij overstapte naar Schalke 04 en daar in aanvaring kwam met trainer Ralf Rangnick, ging het met zijn veelbelovende loopbaan steil bergafwaarts. Ailton nam het niet te nauw met de discipline, lette totaal niet op zijn gewicht en miste de motivatie om zijn status te bevestigen. Toen hij ooit liggend op zijn rug zich opwarmde voor een invalbeurt, sloegen de stoppen door bij Rangnick. “Ik had hem gevraagd om warm te lopen. Toen ik naar de zijlijn keek, zag ik hem daar liggen. Alsof hij in het zwembad lag te dobberen. Alleen de cocktail in zijn hand ontbrak nog. Toen wist ik meteen dat het geen zin meer had om hem in te brengen.”

Nadien volgden dus nog kortstondige verblijven bij Besiktas, Hamburger SV en RS Belgrado. Nergens waren zijn prestaties naar wens. Telkens bestonden er de grootste twijfels, vooral dan over zijn fysieke gesteldheid, want kleine letsels – door een verkeerde levensgewoonte – speelden hem parten. Het nieuwe dienstverband blijft opvallend, zeker omdat trainer Rudi Bommer zijn komst altijd had uitgesloten.

Bayer Leverkusen overleefde de eerste ronde van de DFB-Pokal niet. FC Sankt Pauli stootte de ploeg van Michael Skibbe met 1-0 uit het Duitse bekertoernooi. Kampioen VfB Stuttgart – dat eindigde met negen – leek op weg naar een afgang tegen Wehen, dat promoveerde naar de tweede Bundesliga. Twee benutte strafschoppen van Roberto Hilbert, waarvan de tweede in de slotminuut, zorgden voor de ommekeer en de 1-2-eindstand. RW Essen, zonder Stijn Haeldermans, was met 6-5 beter in de penalty’s dan Energie Cottbus, na een 2-2-eindstand na 120 minuten.

Romeo Castelen (24), een Nederlandse international, werd door Hamburger SV voor vier seizoenen weggehaald bij Feyenoord. De snelle rechterflankaanvaller kostte 2,5 miljoen euro.

Als de voortekenen niet liegen, dan wordt Bayern München komend seizoen opnieuw kampioen. De Rekordmeister, al goed voor twintig titels, was namelijk de laatste vier keer dat hij de Ligabeker won, ook de beste in het kampioenschap.

De nood in defensief opzicht is al hoog bij Eintracht Frankfurt. Sotirios Kirgiakos (28) kampt met een buikspierblessure, terwijl ook Chris (knie), Patrick Ochs (bil) en Aleksandar Vasoski (gebroken neus) de competitiestart dreigen te missen. Laatste aanwinst, de Mexicaanse international Aaron Galindo, viel uit met een hamstringblessure. Daardoor beschikt coach Friedhelm Funkel nog maar over twee topfitte verdedigers.

Schalke 04 zag af van een transfer van de Ghanese international Stephen Appiah (Fenerbahçe) nadat de Turken een ruiloperatie voorstelden met aanvaller Kevin Kuranyi.

Arminia Bielefeld krijgt almaar duidelijker een Zuid-Afrikaans tintje. Na Sibusiso Zuma en Rowen Fernandez kunnen ze komend seizoen beschikken over middenvelder Siyabonga Nkosi (25), die overkomt van de Kaizer Chiefs en voor twee jaar tekende.

Frank Baumann, de aanvoerder van Werder Bremen, viel uit met een enkelblessure. Hertha BSC liet de Argentijnse aanvaller Christian Gimenez, vorig seizoen nog goed voor twaalf goals, vertrekken naar Mexico. Hij tekende voor drie seizoenen bij Toluca.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content