Hoe brengt een trainer van een ploeg uit play-off 2 zijn dag door?

25/03/2015 05:30

Opstaan. Behoorlijk vroeg, maar het is vanuit Limburg dan ook een eind. Bovendien regent het. Ik moet Antwerpen voorbij, de Kennedytunnel door. Intussen weet ik al waar de files beginnen. Als het regent: in Herentals. Is het droog: vanaf Massenhoven. Het scheelt een halfuur. Ik vertrek elke dag om zes uur en ben op de club tussen halfacht en acht. De trainer moet de eerste zijn. Ik zet koffie en thee en kleed me om.

08:15

De medische staf is er inmiddels ook. Wie ziek is, moet dat voor acht uur melden. Wie licht geblesseerd is, moet om kwart over acht op het stadion zijn, zodat de behandeling kan beginnen. Tussen halfnegen en negen is er ontbijt. Dat is vrij, wie thuis eerder wat wil eten, mag dat. Sommige jongens vinden ontbijt om negen uur te laat als de training om tien uur begint. Ten laatste negen uur is iedereen op de club aanwezig. Vandaag wordt het vetpercentage van de spelers gemeten. Dat gebeurt één keer per maand. Twee keer per week meten we hun gewicht. Met wie is bijgekomen, maak ik een praatje. Een speler die zich goed verzorgt, komt niet bij.

09:10

Overleg met de medische staf. Wie kan voluit gaan, wie eventueel niet?

09:20

Overleg met de technische staf. De training hebben we de dag voordien opgemaakt, maar we checken met hoeveel we zijn en welke oefeningen we willen zien. Na dat overleg gaat AlexCzerniatynski of WimDe Corte op het trainingsveld alles klaarzetten, voor de spelers buiten komen.

10:00

De training begint. Eerst binnen, kracht- en stabilisatieoefeningen. Een half uur later gaan we naar buiten. Volgend seizoen wil ik een stukje van die werking herzien. Dan wil ik op het stadion alleen nog op het voetbal focussen. Krachtwerk zal buiten de uren gebeuren, in een fitness. Er is hier wel wat aanwezig in het stadion, maar nog onvoldoende. Alle spelers krijgen een badge en moeten daar aan kracht werken, volgens een programma dat wij ze meegeven. Ze mogen dat uitvoeren wanneer ze willen, eventueel ’s avonds. Als het maar gebeurt.

10:30

Veldtraining. Gewoonlijk twee uur.

12:30

Naar binnen. Een uur nadat de training is afgelopen, eten we. Ik wil dat daar zo’n periode tussen zit, anders zijn ze direct naar huis. Nu hebben ze rustig de tijd om zich nog wat te verzorgen, eventueel een ijsbad, of nog wat kracht. En dan rustig eten. Ook voor ons. Omdat het vasten is, mijd ik alles wat van viervoeters komt. Vlees, melk, kaas… Geen pasta ook. Alleen kip. Veertig dagen ook geen snoep, noch alcohol. Ik doe dat al 35 jaar in deze periode. Vreemd, op andere momenten neem ik het me soms ook voor, maar dan houd ik het nooit vol. Nu wel, gemiddeld verlies ik in deze periode vijf kilo. Christelijk? Niet speciaal. Met Kerstmis en Pasen ga ik naar de mis, verder nooit.

13:15

Met de staf werk ik aan de training voor morgen.

14:00

De spelers gaan naar buiten voor handtekeningen. Er is op de club een scholencup, waar veel jongeren op afkomen, zowat 300. De spelers hebben er een tijdje over gedaan voor iedereen zijn handtekening kreeg.

15:00

De auto in, richting Brussel. Om 17 uur worden alle trainers op de voetbalbond verwacht voor een sessie met Frank De Bleeckere. Die komt wat uitleg geven over de scheidsrechters. Ik hoor dat er file is en vertrek tijdig. Gelukkig, want het valt opnieuw niet mee. Om halfvijf ben ik op de voetbalbond. Gunther Schepens is er ook, net terug uit Barcelona. We praten wat over Moses Simon.

17:00

Start van een interessante uiteenzetting over onder meer de rol van de vierde scheidsrechter en de twee scheidsrechters achter het doel. Frank legt uit waarom zij voor dat systeem kiezen en niet voor een camera op de doellijn. Vanaf nu, en ook heel volgend seizoen, zijn er altijd zes scheidsrechters. En nog iets nieuws: wie aan het truitje van de tegenstander gaat hangen, wordt pas bestraft op de plaats waar hij de tegenstander loslaat. Beginnen trekken buiten het strafschopgebied en loslaten binnen is nu strafschop. Over die regel gaat nog fel worden gediscussieerd, denk ik.

18:40

Korte receptie. Ik moet nog ver en na twintig minuutjes neem ik afscheid. Om halfnegen arriveer ik thuis. Hongerig. Met mijn vrouw gaan we snel nog wat eten.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content