Adnan Januzaj en Divock Origi werden net voor het WK voor het eerst bij de Rode Duivels geroepen, net zoals jij in 1982. Jij speelde – en won – meteen tegen wereldkampioen Argentinië en je kwam in totaal aan vier matchen in Spanje. Kan een van hen beiden even goed doen?

“Ja, het klopt dat ik voor de afreis naar Spanje maar één helft met de nationale ploeg had gespeeld: een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ajax. Om Argentinië aan te pakken vond GuyThys dat ik meer troeven had dan Wilfried Van Moer en dus dropte hij mij in de ploeg. Ik moest mee Diego Maradona uit de match houden en dat lukte aardig. Het was dus logisch dat ik de wedstrijden nadien bleef staan. Ik weet niet of Adnan Januzaj en Divock Origi zo’n parcours zullen afleggen in Brazilië. Voor de positie van Januzaj heeft Marc Wilmots keuze zat. Van Origi verwacht ik dat hij een kans krijgt in de voorbereidingswedstrijden, misschien samen met Romelu Lukaku. Wilmots heeft weleens een aanvallend duo opgesteld met Lukaku en Christian Benteke, maar dat pakte niet zo goed uit. Misschien lukt het beter met Origi en dan kan dat een optie worden voor als er tegen het einde van een wedstrijd absoluut gescoord moet worden.”

In 1982 werd erover getwijfeld of Guy Thys Van Moer zou meenemen voor bewezen diensten. Uiteindelijk deed Thys dat. Was hij menselijker dan Wilmots, die Timmy Simons thuislaat?

“Uitgaande van het feit dat Timmy Simons tijdens de kwalificatie altijd tot de 18 behoorde, en nu niet tot de 23, is dat verrassend. Maar je moet ook weten dat hij omzeggens niet gespeeld heeft. Het is logisch dat Wilmots de voorkeur geeft aan spelers die effectief een kans maken om te spelen. Op de positie van Simons is er ook veel concurrentie. De situaties van Simons en Van Moer zijn verschillend: Van Moer was een sleutelspeler geweest tijdens de kwalificatie, zijn selectie stond buiten kijf.”

Als de communicatieverantwoordelijke van Club Brugge twittert dat Wilmots mogelijk het einde van de play-offs vervalst door Simons thuis te laten, toont hij dan niet dat ons voetbal door en door ziek is, dat onze bestuurslui al niet veel beter zijn dan onze ploegen en dat de sociale netwerken een echte pest zijn?

“Dat klopt allemaal. Facebook, Twitter en consoorten zijn niet bepaald een weldaad voor het voetbal. Men laat zich leiden door zijn emoties en loopt al snel het risico uit de bocht te gaan. Als ik Wilmots was, ik verbood het allemaal in Brazilië. Als je de spelers daarmee laat omgaan, dan zullen er onvermijdelijk kleinigheden naar buiten komen. Waartoe dient dat? Door de druk wordt alles opgeblazen. Ik denk daarbij ook aan de reacties van sommige trainers langs de lijn. Ik heb tijdens de play-offs veel misbaar en verbale uitschuivers gezien.”

Roland Duchâtelet is een even onbuigzame zakenman als Roger Petit en Guy Luzon is een even opgewonden standje als Raymond Goethals. Als je naar Sclessin gaat, heb je dan niet een beetje het idee het Standard van vroeger te zien, behalve het talent dan?

“Je kunt dat niet vergelijken. Petit en Goethals hadden ervaring, terwijl Duchâtelet en Luzon nog nieuwelingen zijn in het voetbal. Ik heb het dan niet over hun kwaliteiten maar hun leeftijd. Wat de acteurs op het veld betreft: in mijn tijd had je persoonlijkheden als Erik Gerets en Arie Haan…”

Hoe is je beschermeling Simon Mignolet eraan toe, nu hij in dramatische omstandigheden het Engels kampioenschap verloren heeft?

“Waarom zou Simon Mignolet in de put zitten? Hij heeft een fantastisch seizoen achter de rug. Toen hij naar Liverpool ging, was de club op een zevende plaats geëindigd. Nu worden ze tweede en waren ze tot de laatste speeldag in de running voor de titel. Liverpool is geplaatst voor de Champions League en Simon heeft in de competitie geen minuut gemist. De balans van zijn eerste jaar bij een grote Europese club is buitengewoon. Hij heeft enkele dagen vakantie genomen en gaat nu honderd procent voor het WK. Maak je over hem maar geen zorgen.”

Guy Vandersmissen is oud-voetballer van Standard, Germinal en RWDM en is nu makelaar van o.a. Simon Mignolet.

DOOR PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content