Over precies vier maanden spelen Frankrijk en Roemenië in Saint-Denis de openingswedstrijd van Euro 2016. Tot een half jaar geleden een moment waar onze zuiderburen reikhalzend naar uitkeken. La douce France zou een maand lang het centrum van de wereld zijn en supporters van maar liefst 23 Europese teams zouden het land in een heuse carnavalssfeer dompelen. Michel Platini dacht als voorzitter van de FIFA op de eretribune te kunnen gloriëren en het Franse voetbal zou vier fonkelnieuwe en vijf gerenoveerde stadions aan het evenement overhouden.

Op 13 november 2015 veranderde de wereld echter. Sinds de aanslagen in Parijs liggen de ordediensten wakker van de komst van honderdduizenden fans en de organisatie van 51 wedstrijden. Michel Platini zal de matchen wellicht niet eens mogen bijwonen en de nieuwe voetbalarena’s leveren voorlopig vooral kopzorgen op.

Het gaat niet goed met het Franse voetbal. L’Equipe slaakte vorige week een noodkreet. Halfweg de competitie zijn de toeschouwersaantallen met ongeveer tien procent gedaald: gemiddeld 20.350 per wedstrijd, tegenover 22.362 in de jaargang 2014/15. In Montpellier en Monaco blijven de tribunes iedere keer weer zogoed als leeg.

Overal in de wereld staan nieuwe stadions gelijk met een toestroom van supporters. Met AA Gent als overtuigend bewijs in eigen land. De nieuwe sporttempels in Lyon, Rijsel, Nice en Bordeaux geraken echter niet eens voor twee derde gevuld.

Het Stade Matmut-Atlantique in Bordeaux, waar de Rode Duivels op 18 juni de Ieren in de ogen kijken, lokte de voorbije maanden nauwelijks 1400 bezoekers meer dan vorig seizoen. De Girondins troosten zich met het idee dat die allemaal in het gigantische vipvak (4000 plaatsen) zitten en voor meer inkomsten zorgen. Ook de andere clubs slaan nog niet in paniek. De toeschouwersrecettes staan immers slechts voor tien procent van het budget bij onze zuiderburen.

Er zijn meerdere redenen voor de terugval in belangstelling voor de Ligue 1. Bovenaan staat 13/11, waardoor het bezoekende supporters vaak niet toegelaten wordt hun club te vergezellen. Sommige fans voelen zich na de aanslagen rond het Stade de France ook niet meer veilig in een stadion.

Op de koop toe zijn er veel klachten over de kalender, die volledig in functie van de betaalzenders wordt opgesteld. Verrassend is dat vooral de wedstrijden op zondagnamiddag (14 uur) heel slecht liggen bij de Franse voetballiefhebbers.

Ook sportief verkeert het Franse voetbal lang niet in topvorm. Paris Saint-Germain is nu al 34 wedstrijden ongeslagen – het doet daarmee beter dan het record van Nantes in het seizoen 1994/95 – en heeft een nieuwe titel al zogoed als op zak. Belangrijke concurrenten als Olympique Marseille en Olympique Lyon presteren ondermaats, zodat het kampioensfeest al begin maart geprogrammeerd staat.

Het spelpeil is volgens de Franse sportkrant behoorlijk teruggevallen en dat geldt ook voor de amusementswaarde. Vijftien van de twintig clubs uit de Ligue 1 spelen louter countervoetbal en wachten de tegenstander op met twee verdedigingsgordels van vier spelers. Met als gevolg dat er minder gescoord wordt in Frankrijk (2,42 goals per match) dan in de vier andere grote competities. De Bundesliga is koploper (2,82), voor La Liga (2,68), de Premier League (2,64) en de Serie A (2,60).

Er is gelukkig ook een beetje goed nieuws. Sinds vorige week is er een einde gekomen aan een conflict dat het Franse voetbal maandenlang in de ban hield. Op 9 juli van vorig jaar besliste de Ligue de Football Professionnel met negentien tegen één (Guingamp) het aantal dalers naar tweede klasse terug te brengen van drie naar twee en dus ook het aantal stijgers uit de tweede divisie te verminderen.

De voetbalbond reageerde als door een wesp gestoken en twee weken later werd de beslissing ongedaan gemaakt. De Fédération Française de Football heeft het recht beslissingen van de profliga ongedaan te maken als dit ‘in het hoger belang van het voetbal’ is.

De Ligue Professionnel legde zich niet bij die reactie van de bond neer en stapte naar de rechter. Vorige week had de Conseil d’Etat (de Raad van State) het laatste woord in de discussie en die stelde de voetbalbond in het gelijk. Een beslissing die prompt werd toegejuicht door Thierry Braillard, de minister van Sport. Het aantal ploegen dat degradeert uit de Ligue 1 blijft dus op drie staan.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Vier maanden voor de aftrap van het EK heeft het Franse voetbal vooral zorgen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content