Columbiadamm, een vierbaansweg rond Flughafen Tempelhof. Na de sluiting van de luchthaven in oktober 2008 kregen de gronden hun oorspronkelijke bestemming terug: een stadspark van 380 hectare, waar ooit de wieg van het Duitse voetbal lag. Rond de eeuwwisseling waren in het district Tempelhof-Schöneberg meer dan dertig clubs actief, sommige bestaan nog altijd.

Zoals BFC Germania 1888, de oudste nog actieve voetbalclub van het land, en BFC Viktoria 1889, dat in 1894 de eerste officieuze landstitel pakte zonder… te spelen, omdat de spelers van FC Hanau geen geld hadden om de trip van meer dan 400 kilometer van Hessen naar de hoofdstad te maken. In 2007 werd de dubbele confrontatie dan toch gespeeld, met oude leren ballen, en pakte Viktoria in het Friedrich-Ebert-Stadion na 113 jaar (!) zijn derde landstitel.

De wandeling van U-Bahn-Station Alt-Tempelhof naar het stadion is pittig, maar het gefluit van de vogels en de ontelbare parkjes maken veel goed. Op minivoetbalveldjes, al dan niet door een kooi afgeschermd, wordt er gevoetbald, drie moslimvrouwen trappen op een minuscuul lapje groen met hun bengels tegen een balletje.

Op de oefenveldjes van het Friedrich-Ebert-Stadion zijn de trainingen bezig, maar de poorten van het stadion met amper 133 overdekte zitplaatsen blijven gesloten. Dat we van België komen, maakt geen indruk op de conciërge. Glennon lacht. “In Ierland kan je op straat over koetjes en kalfjes spreken, hier is het contact killer en pragmatischer. Maar als je de mensen beter leert kennen, dan merk je dat achter die botte façade toch een zekere warmte schuilt. Bij ons krijg je er de vriendelijkheid standaard bijgeleverd, hier moet je ervoor werken.” (lacht)

We maken een ommetje naar Neukölln. Tot aan het Werner-Seelenbinder-Sportpark, de thuishaven van SV Tasmania Berlin. Een bijzondere club, die door de uitsluiting van Hertha BSC in 1965 onder de naam SC Tasmania 1900 Berlin een seizoen in de Bundesliga voetbalde. Geen enkele club deed het ooit zo slecht.

Een bizar verhaal. Tennis Borussia en Spandauer SV, de nummers een en twee van de Regionalliga Berlin, beseften dat ze te zwak waren en weigerden de promotie. Tasmania, derde, riep twee weken voor de start van de competitie zijn spelers terug uit vakantie en debuteerde in de Bundesliga.

Vijftig jaar later heeft het nog altijd een aantal ‘records’ in het bezit: 28 nederlagen op 34 wedstrijden, 31 wedstrijden op rij niet gewonnen, allerlaatste met 8 punten, slechts 15 keer gescoord, 108 tegendoelpunten, de grootste thuisnederlaag in de Bundesliga (0-9 tegen Meidericher SV), 827 toeschouwers voor een thuiswedstrijd (tegen Borussia Mönchengladbach), amper 2 overwinningen op een seizoen…

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content