Kastanienallee. Een trendy winkelstraat in Prenzlauer Berg, district Pankow, ooit het bolwerk van de Stasi. In het Prater Garten Berlin, een gigantisch openluchtcafé, worden halve en volle liters bier aangesleept. De fans van BFC Dynamo zijn, net voor de finale van de Berliner Pilsner-Pokal, luidruchtig. “Dy-na-mo! Dy-na-mo!”

Stoere kerels, vaak kaalgeschoren, die op hun T-shirts dwepen met het verleden: BFC Dynamo-Ostberlin 1966, Ost-Berlin ist nur weinrot-weiss (Oost-Berlijn is alleen bordeaux-wit), Dynamo, Rekord-Meister der DDR. “Alles is hier politiek, ook het voetbal”, zegt Glennon. “Als je zegt dat je voor Dynamo supportert, dan zegt dat ook iets over de manier waarop je in het leven staat. Wie vertelt dat hij fan is van Fulham, zegt daarmee niets over zichzelf.”

De fans slepen een reputatie van gewelddadige racisten met zich mee, al doet het clubbestuur er alles aan om families aan te trekken. Tot er opnieuw rellen uitbreken. Zoals in maart, toen er tijdens een reservewedstrijd tussen 1. FC Union Berlin en BFC Dynamo – aartsvijanden – meer dan 175 fans werden gearresteerd.

Dynamo was de meest succesvolle club van de DDR-Oberliga (tien opeenvolgende titels tussen 1979 en 1988) én het favoriete team van Erich Mielke. De minister van Staatssicherheit (Stasi) zette scheidsrechters onder druk, vroeg aan spelers om ploegmaats te bespioneren en bemoeide zich nadrukkelijk met het technisch beleid van de club. Na de val van de Muur zonk de trotse club, samen met Magdeburg en Dynamo Dresden, weg in een bodemloze put.

“Na de eenmaking zijn de Oost-Duitse clubs stiefmoederlijk behandeld”, zegt Glennon. “Alle clubs uit de Bundesliga mochten in 1991 aan de nieuwe competitie starten, terwijl er slechts twee teams uit Oost-Duitsland – Hansa Rostock en Dynamo Dresden – werden toegelaten.” Ook volgend seizoen speelt er geen enkele Oost-Duitse club in de Bundesliga, in de tweede klasse amper twee: Union en RasenBallsport Leipzig, door zijn commerciële banden met Red Bull het meest gehate team van het land. “Toen Leipzig op bezoek moest bij Union, hadden de thuisfans zich in het zwart gekleed. ‘Het voetbal is dood.’ Ze hekelen vooral het feit dat Red Bull de club naar de Bundesliga kan leiden.”

Het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark, waar de finale van de Champions League voor vrouwen tussen Frankfurt en Paris Saint-Germain onlangs door meer dan 17.000 fans werd bijgewoond, is na het Olympiastadion het tweede grootste stadion van de stad. Een plaats waar niemand, door de link met Dynamo, van houdt. Toen Türkiyemspor naar derde promoveerde en hier móést spelen, zaten er amper 20 supporters in het stadion. Politiek…

De teams van BFC Dynamo (vierde klasse) en Tasmania (zesde klasse) stappen naar het veld. Een belangrijke wedstrijd. De winnaar mag in de zomer aan de DFB-Pokal deelnemen, goed voor 140.000 euro startgeld. Er zitten net geen 7000 toeschouwers in het stadion, 95 procent draagt bordeaux en wit. Uitzonderlijk veel, want Dynamo speelt voor om en bij de 1000 supporters, in dezelfde reeks (Regionalliga Nordost, nvdr) lokt een derby tussen Berliner AK 07 en FC Viktoria 1889 amper 400 fans. Wanneer het zonnetje achter de Max-Schmeling-Halle is verdwenen, beginnen de Dynamospelers aan hun ereronde. 1-0 gewonnen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content