Er komen steeds meer boeken op de markt over oud-voetballers. Ruim twee jaar geleden schreef Gille Van Binst zijn memoires. Van Circus Voetbal, zoals het boek heet, werden meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Afgelopen zomer kwam er een boek over de legendarische Clubdoelman Birger Jensen uit. In Mijn blauw-zwart hart grasduint de kleurrijke Deen in zijn herinneringen uit zijn periode bij Club Brugge.

Kennelijk is er een grote hang en drang naar nostalgie. Afgelopen vrijdag werd in Brugge een boek voorgesteld over het leven van Jules Verriest, het boegbeeld van Cercle. Dat gebeurde meer dan 30 jaar nadat Verriest zijn laatste competitiewedstrijd voor groen-zwart speelde, maar wel in het jaar waarin de ex-verdediger 65 werd.

Het siert de bescheidenheid van Verriest dat hij zich lang verzette tegen zo’n boek. “Hoe kan een boek over een boerke van Sint-Andries nu interessant zijn?”, vroeg hij zich smalend af. Maar uiteindelijk was hij tevreden met het resultaat. In De Cercle van mijn leven (van Patrick Cornillie en uitgegeven bij Roularta Books) vertelt Jules Verriest onder meer over zijn hartstochtelijke liefde voor zijn vereniging, over een aanbieding die hij van Anderlecht kreeg maar zonder verpinken afwimpelde, ook al kon hij er tien keer meer verdienen. En over een offerte van Club Brugge die hij ook afwees, waarna Club zijn horizon verlegde en … Julien Cools aantrok. Die zou 35 interlands spelen, Verriest geen enkele, een schaduwvlek in een rijke carrière.

Opvallend op de voorstelling was de aanwezigheid van talrijke oud-trainers en oud-spelers. Urbain Braems en Han Grijzenhout bijvoorbeeld, respectievelijk 77 en 78 jaar inmiddels en volgens Verriest de beste trainers onder wie hij werkte. Maar ook Morten Olsen kwam drie dagen nadat hij zich met Denemarken voor het EK plaatste naar Brugge afgezakt. Olsen speelde tussen 1972 en 1976 voor Cercle en verkoos de vereniging toen boven Bayern München.

0ok twee oude buurmannen van Verriest waren aanwezig: Michel D’Hooghe en Raoul Lambert. Dat leverde amusante verhalen op uit de oude doos. Maar ook een waarschuwing van Verriest aan de in zijn carrière vaak geblesseerde Lambert toen die het podium betrad: “Pas op dat je geen spierletsel oploopt.” En iedereen lachte en amuseerde zich kostelijk bij deze uitstap in het verleden.

DOOR JACQUES SYS

“Pas op Raoul dat je geen spierletsel oploopt.” Jules Verriest

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content