In volle titelstrijd uitgeschakeld worden door een hardnekkige voetblessure. Het overkwam Hans Somers (26) bij Trabzonspor, dat samen met Fenerbahçe nog kans maakt op het Turkse kampioenschap en vanavond de bekerfinale speelt tegen Gençlerbirligi.

Je sukkelt met een stressfractuur ?

Hans Somers : “Het is blijkbaar moeilijk uit te leggen. Eigenlijk gaat het om een soort vochtophoping. De pijn kwam enkele weken geleden plots opzetten. Als je rust, verlies je toch minstens zeven tot acht weken. Vorige week was ik in behandeling bij Lieven Maesschalck. De revalidatie verloopt goed, maar het zal kantje boordje worden om de laatste wedstrijden af te werken. Ik keerde zondag terug. We moeten nu gewoon zien of ik in staat ben te spelen.”

Bij Trabzonspor maakten ze er geen probleem van dat je naar België kwam ?

“Absoluut niet. Onze trainer stelde het zelf voor, omdat de Turkse dokters me een veel te lange onbeschikbaarheid voorspelden. Hij hoopt nu op een wonder.”

Jullie leggen het ongenaakbaar geachte Fenerbahçe momenteel het vuur aan de schenen. Een verrassing ?

“Inderdaad. Bij de competitiestart hoopten we op een plaats bij de eerste vijf en een goede bekercampagne. Dat lukte al. Meespelen voor de titel overtreft ruimschoots de verwachtingen. We beschikken over een heel jonge ploeg, met veel talent. Het loopt bijzonder vlot en we halen goede resultaten. Daardoor staan er momenteel drie spelers in de nationale ploeg.”

Zelfs de Champions League lonkt ?

“( Trots.) Fantastisch, hé. Wie had dat ooit kunnen denken ? Onverwacht, maar schitterend. Het voetbal leeft hier enorm. Er wordt tegenwoordig over niks anders meer gesproken. We zitten aan de Zwarte Zee, waar de mentaliteit totaal verschilt van de rest van Turkije. Het gaat er hier allemaal veel heviger en fanatieker aan toe. De ontlading zal groot zijn als we het halen.”

Worden jullie nog altijd geconfronteerd met betalingsachterstallen ?

“Er ontstonden inderdaad wat problemen, maar die raken stilaan opgelost. Voor elke speler afzonderlijk maakte de club een afbetalingsplan op. Iedereen kreeg de garantie dat ze twee maanden later dan afgesproken betaald zouden worden. We moeten dus tot eind juli wachten. De jongens die nog niet lang bij Trabzonspor spelen, maken zich wat zorgen. Ik vertoef hier nu al drie jaar en weet dat alles toch in orde komt. Je moet alleen wat geduld hebben.”

Jij bent vrij zeker van je basisstek, maar Karel D’Haene verloor die.

“Hij kwam jammer genoeg op de invallersbank terecht toen we enkele wedstrijden na elkaar slecht speelden en verloren. Als buitenlander ben je daar snel de dupe van. Maar hij neemt het allemaal positief op. In de heenronde speelde hij nagenoeg alle wedstrijden en had hij ruimschoots zijn aandeel in onze goede prestaties. Hij mag dus van een geslaagd debuut spreken.”

Filip Daems werd tegen Duitsland opgeroepen voor de Rode Duivels. Hoe staat het met jouw ambities ?

“Ik speel in een sterke competitie, die zeker niet moet onderdoen voor de Belgische, en maak jaarlijks nog vorderingen. Enig nadeel is dat de Turkse competitie door de Belgische pers amper wordt gevolgd. Als je sterk blijft presteren, kunnen ze toch niet naast je kijken. Ik wacht geduldig af. Maar ik ga niet roepen om een kans of een plaats in de selectie.”

door Frédéric Vanheule

‘Ik ga niet roepen om een plaats bij de Rode Duivels.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content