Duitse titelstrijd belooft spannend te worden.

Als we louter en alleen afgaan op het resultaat van de Liga Pokal, dan wordt Hertha BSC straks kampioen van Duitsland. Een doorgedreven denkoefening, die we mogen maken na de zeges van Bayern München in de voorgaande vier edities voor het alternatief van de Supercup. De laatste drie jaar volgde voor de ploeg van Ottmar Hitzfeld daarop telkens het kampioenschap. Nu werd de Zuid-Duitse formatie in de halve finale uitgeschakeld door Hertha BSC, dat scoorde via Michael Preetz en waarbij Bart Goor de volle wedstrijd meespeelde. In de finale werd met 4-1 afstand genomen van Schalke 04.

Net voor de start van de Bundesliga is het altijd eens handig om de krachtenverhoudingen in te schatten. De kans is trouwens bijzonder groot dat het er straks even spannend aan toe gaat als vorig jaar, waarbij Bayern München pas in de slotminuten zijn eigen titel kon prolongeren ten nadele van Schalke 04. FC Hollywood start opnieuw als torenhoog favoriet, maar de strijd met de concurrentie belooft hardnekkig te worden. Aanvallend baadt Bayern München na de komst van Claudio Pizarro in luxe, terwijl het vertrek van Daniel Andersson centraal achterin kan worden opgevangen met de komst van Pablo Thiam of Ciriaco Sforza, die op revanche uit is na een zwaar tegenvallend seizoen. De club van Franz Beckenbauer kan straks op zoek gaan naar een uniek record met een vierde opeenvolgende Meisterschaft. Tweemaal eerder lukte Bayern een hattrick (1972 tot 1974 en 1985 tot 1987). Het wordt voor Hitzfeld opnieuw belangrijk om de interne verhoudingen binnen de spelersgroep goed te laten verlopen en het zware programma, met Europees voetbal, optimaal op te vangen. Het was veelzeggend dat Bayern vorig seizoen met een record aantal nederlagen toch nog kampioen speelde. Positieve zaak was dan weer dat via het gehanteerde rotatiesysteem een jong talent als Owen Hargreaves werd ontdekt.

Ook de concurrentie zat niet stil. Vooral Schalke 04, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen koesteren titelambities en haalden de geldbuidel open om de strijd met Bayern aan te gaan. De kern van de Königsblauen onderging een zware kwaliteitsinjectie met de komst van gevestigde waarden als Victor Agali, Marc Wilmots en Kristijan Djordjevic. De bekerwinnaar mag straks in een volledig nieuw stadion op zoek gaan naar een nieuwe trofee. Dortmund hoopt op het samenspel van het Tsjechische duo RosickyKoller en de geniale momenten van de Braziliaan Marcio Amoroso. Bij Leverkusen moet Yildiray Bastürck op het middenveld de lijnen uitzetten, terwijl Ulf Kirsten zijn laatste seizoen wil opfleuren met een prijs. Gevaarlijke outsiders worden Hertha BSC (met Marcelinho en Goor), naast het vorig seizoen verrassend sterk presterende Freiburg.

Met Borussia Mönchengladbach en FC Nürnberg maken twee traditierijke clubs straks weer hun opwachting in de Bundesliga, terwijl het de vraag blijft wat Sankt Pauli als derde promovendus op het hoogste niveau kan uitrichten. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content