Harken in het Stadio Olimpico

© BELGAIMAGE

Vrijdag spelen de Rode Duivels een kwalificatie-interland in San Marino tegen de lokale amateurs. Veertien jaar geleden werd het daar met moeite 1-2. Dat waren toen zowat de enige duels die de Rode Duivels in hun groep konden winnen.

Het is jammer dat Vincent Kompany geblesseerd is, anders had hij de Rode Duivels kunnen rond gidsen in het Stadio Olimpico van Serravalle, waar San Marino zijn thuiswedstrijden afwerkt. In 2005 was hij er al een keer, toen tijdens de kwalificaties voor het WK. Jaja, zo lang draait Kompany al mee. De Rode Duivels, toen onder de leiding van Aimé Anthuenis, zochten die dag, op 30 maart, naar een tweede adem in de race naar een kwalificatieticket voor het WK. Die campagne was dramatisch begonnen met een gelijkspel thuis tegen Litouwen en nederlagen in Spanje en thuis tegen Servië, toen nog in duo met Montenegro. In het voorjaar van 2005 zat er dus druk op: de Rode Duivels hadden een zes op zes nodig om in de race te blijven.

Anthuenis probeerde alles om zijn vel en dat van de ploeg te redden. Omdat Wesley Sonck, topschutter van de Rode Duivels tijdens de kwalificaties voor het (gemiste) EK, in die periode amper inzetbaar was en Mbo Mpenza, een kandidaat-opvolger, uit vorm, was hij al Emile Mpenza gaan terughalen uit ballingschap. Emile koppelde hij aan Luigi Pieroni, en die veegden in Brussel Bosnië-Herzegovina van de mat met 4-1. Verloren zoon Emile maakte twee goals. Vier dagen later moest er in San Marino een vervolg komen.

Maar de omgeving inspireerde de Rode Duivels weinig: amper 800 toeschouwers, een slecht en hard veld, tijd rekkende tegenstanders en de wetenschap dat San Marino al drie jaar en tien maanden niet had gescoord in een kwalificatiewedstrijd. Het scherpte de concentratie niet direct aan. De Belgen kwamen snel op voorsprong, via een strafschop omgezet door Timmy Simons na een fout op Thomas Buffel, maar slikten net als in juni 2001 op hetzelfde veld een gelijkmaker. Het was Big Dan, in de fout bij dat tegendoelpunt, die een hoekschop van de goed ingevallen Thomas Chatelle binnen kopte.

Benieuwd wie dat morgen zal doen. Voor de historiek: België eindigde in die kwalificaties op de vierde plaats in de groep en pakte geen ticket voor het WK. Een tweede gelijkspel tegen Litouwen, op de laatste speeldag, betekende het afscheid voor bondscoach Anthuenis, die eerder ook al het EK had gemist. De Duivels moesten nog even dieper door het stof, voor ze recht kropen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content