Harvey Elliott naar Liverpool: jongste speler ooit in de Premier League

© BELGAIMAGE
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Met Harvey Elliott trok Liverpool een 16-jarige vleugelspeler aan. Met een ‘beangstigend zelfvertrouwen’.

Liverpool werkt aan de toekomst. Na de 17-jarige Nederlandse centrale verdediger Sepp van den Berg, weggehaald bij PEC Zwolle waar hij onder Jaap Stam niet altijd in de basis stond, is Harvey Elliott het tweede talent dat naar Anfield Road werd gehaald. Real Madrid, PSG, Manchester City, ze bleken allemaal geïnteresseerd in deze in de buurt van Londen opgegroeide vleugelaanvaller die via de jeugd van Queens Park Rangers naar Fulham was doorgestroomd.

Zuivere baltoets

De linksvoetige Elliott speelt doorgaans op de rechterflank, waar hij met zijn dribbelvaardigheid en technische finesse steeds de kortste weg naar de goal zoekt. Hij wordt door zijn vroegere ploegmaats omschreven als iemand met een ongemeen groot geloof in zichzelf, een ‘beangstigend zelfvertrouwen.

Dat Harvey Elliott met zijn zeer zuivere baltoets een uitzonderlijk talent is, daar twijfelt niemand aan. Met Fulham speelde hij al op zijn 15e voor de League Cup tegen Millwall en toen hij 16 jaar en 30 dagen oud was, kwam hij op 4 mei 2019 als wisselspeler voor het eerst op het veld in een PL-match, tegen Wolverhampton Wanderers. Daarmee is Elliott de jongste speler in de geschiedenis van de Premier League. Zijn optreden beperkte zich wel tot twee minuten, het bleek een beloning te zijn voor zijn trainingsijver. Maar het zou bij drie korte invalbeurten blijven, hooguit 30 minuten profvoetbal heeft Elliot achter de rug voor hij naar de Reds overstapte.

Dat Liverpool voor zijn eerste twee zomertransfers voor de jeugd koos, is opmerkelijk. Het heeft te maken met de samenstelling van de huidige kern en het gegeven dat er vorig seizoen zwaar werd geïnvesteerd. De belangrijkste spelers liggen nog onder contract tot medio 2022, zo lang ook loopt de overeenkomst van Jürgen Klopp. De trainer wil beide jongeren rustig laten rijpen. Gelegenheid daarvoor zal er in de vriendschappelijke wedstrijden genoeg zijn. Alleen nog niet in officiële matchen, waarvan Liverpool er vorig seizoen 53 speelde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content