Heeft de G5 nog een bestaansreden?

© BELGAIMAGE

Charleroi en Antwerp, die vaste waarden geworden zijn in de rangschikking, krijgen ook meer macht achter de schermen. De bestaande hiërarchie wordt bedreigd.

Eind juli bracht even goed nieuws voor de K11. De kleine clubs in eerste klasse namen met de glimlach kennis van de brief van Vincent Mannaert, die aankondigde dat hij niet zal opdagen om een zitje in te nemen in de raad van bestuur van de Pro League. Meer dan de algemene vergadering is het immers de raad van bestuur die de toon zet in de debatten binnen de Pro League. De gebeurtenissen van de voorbije weken hebben dat eens te meer aangetoond, want het zijn de acht bestuurders, samen met Peter Croonen en Pierre François die de doodsteek gaven aan het perspectief van een afdeling 1A met 18 ploegen ten voordele van een reeks bestaande uit 16 ploegen en de degradatie van Waasland- Beveren.

De G7 zou de weg kunnen bereiden voor een BeNeLiga.

Aan het einde van de stemming namen Karel Van Eetvelt, Alexandre Grosjean en Ronny Verhelst de plaats in van een voorganger die uit hun eigen club kwam en ze bevestigden daarmee de status quo. Maar ook de K11 kregen een nieuwe plek rond de tafel van de beleidsmakers. Die zetel werd aangeboden aan Sven Jaecques, de general manager van Antwerp, die verkozen werd terwijl zijn vicevoorzitter Luciano D’Onofrio daar meermaals niet in slaagde. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de Great Old bewust zijn algemeen manager naar voren geschoven heeft om het risico te vermijden nog maar eens aan de kant te worden geschoven wegens de reputatie van Don Luciano.

Door plaats te nemen aan de tafel van de raad van bestuur bevestigt Antwerp zijn statuut van opkomende grootmacht. Het was belangrijk voor de mannen van de Bosuil dat ze hun stem konden laten horen. Naast hen zijn de andere vertegenwoordigers van de K11 Eddy Cordier van Zulte Waregem en Mehdi Bayat, de gedelegeerd bestuurder van Charleroi en tevens voorzitter van de KBVB. Die verdeling is niet van dien aard om een glimlach te toveren op de gezichten van de kleine clubs in eerste klasse, die Bayat vaak verwijten dat hij te zeer verbonden is met de beslissingen van de G5. En nu zien ze binnen de raad van bestuur ook nog een vertegenwoordiger opdoemen van Antwerp, dat de ene keer cavalier seul speelt en dan weer de belangen dient van de grote clubs, waar het graag toe wil behoren.

Voeg daar nog bij dat Peter Croonen, de voorzitter, de directe vertegenwoordiger is van een G5-club en dat CEO Pierre François er door de kleine clubs vaak van beschuldigd wordt dat hij mee heult met de sterksten. De K11 wegen dus niet meer zo zwaar als de G5, die eigenlijk uitgebreid is naar zeven, met Charleroi en Antwerp erbij. Zelfs binnen de algemene vergadering weegt die officieuze entente nu vrij zwaar, met 19 van de 44 stemmen (drie voor elke club van de G5, twee voor de Zebra’s en één voor de Great Old), dat is bijna de helft. Daarmee kan elke stemming binnen de Pro League flink gestuurd worden. Sommigen, met op kop Vincent Goemaere, de voorzitter van Cercle, hebben al gepleit voor een meer democratische verdeling van de stemmen, maar de grote clubs zijn daar tegen met als argument dat het systeem dan te veel macht zou geven aan buitenlandse investeerders in het Belgisch voetbal. Met 12 van de 25 profclubs van ons land in vreemde handen lijkt dat een legitieme vrees, want er zou maar één club moeten verkocht worden of de Belgische eigenaars hebben geen meerderheid meer. De huidige verdeling is voordeliger voor de Belgische clubleiders binnen de raad van bestuur, waar alleen Philippe Bormans (Union) en Ronny Verhelst (Kortrijk) buitenlandse investeerders vertegenwoordigen.

Een toenemend aantal clubs stelt zich evenwel vragen bij het bestaan van de G5, nu Charleroi en Standard de voorbije seizoenen de hiërarchie hebben aangetast. ‘Is de huidige formule nog wel representatief?’, vraagt Paul Gheysens zich af in Het Laatste Nieuws. ‘Of het nu G6, G7 of G8 wordt, dat is niet aan mij, maar het is duidelijk dat de formule moet veranderen. Brugge en Gent gaan daar trouwens mee akkoord, maar sommigen hebben blijkbaar schrik dat ze voorbijgestoken zullen worden.’

In de hoogste sferen van het Belgisch voetbal hoor je ook dat die steeds duidelijkere scheiding tussen de G7 en de rest de weg zou kunnen bereiden voor een BeNeLiga, waar acht Belgische clubs een plaats zouden hebben. In dat geval is er slecht één plaats meer vrij in de lift.

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content