Met de komst van Anderlecht zal Sclessin volgend weekend weer gevuld zijn, mede door een pak Vlamingen die supporter zijn van de club, want dat Standard ook leeft boven de taalgrens is duidelijk. “Ik heb nu bijvoorbeeld al vijf, zes aanvragen voor abonnementen voor de tweede ronde binnen”, zegt Kris Erpels, voorzitter van een supportersvereniging uit Londerzeel.

Liefst veertien officiële fanclubs telt de club in Vlaanderen. “Van de 14.000 abonnementen die Standard telt, mag je rekenen dat een derde Vlaams is en dat geldt, denk ik, ook voor de losse verkoop”, zegt Eddy Jansis, de Vlaamse vertegenwoordiger in de Famille des Rouches, de overkoepelende supportersorganisatie van Standard. “Als je de grootste zes supportersclubs van Standard bekijkt, wel, dan zijn drie daarvan Vlaamse.” Het grootste gedeelte daarvan situeert zich in Limburg en Brabant, een andere concentratie is te vinden in het Antwerpse en de Kempen, terwijl Oost- en West-Vlaanderen zich in een tweetal clubs verenigen.

Danny Mul is voorzitter van de supportersfederatie uit Nazareth die 242 leden telt, onder wie 114 abonnees, uit Oost- en West-Vlaanderen. “Maar je mag het totale aantal supporters uit Oost- en West-Vlaanderen op basis van wat ik hoor en zie gerust op een kleine duizend rekenen, want telkens als er bij ons wegvallen, merk ik dat er meteen nieuwe klaar staan. Elke thuismatch rijden we met een dubbeldekker naar ginder, op verplaatsing met een bus voor vijftig man.”

Waarom zoveel Vlamingen fan worden van Standard kan verschillende redenen hebben : aangetrokken door de vele Vlamingen die er vroeger speelden en nu supporter gebleven, op zoek naar iets alternatievers dan Brugge en Anderlecht, werkend in de streek en er via collega’s in meegezogen of gewoon aangetrokken door de sfeer. “De broer van mijn vriendin”, zegt Danny Mul, “is één keer mee geweest naar Standard en meteen supporter geworden omdat de sfeer hem zo aansprak. En hij woont in Brugge… ( grijnst).”

Opmerkelijk, signaleert Mul, is dat de scharlaken U, de supporterstrofee voor de meest verdienstelijke speler, aan het eind van het seizoen telkens wordt uitgereikt door Vlaamse supporters. En ook opmerkelijk : in het stadion worden alle mededelingen in het Frans en het Nederlands omgeroepen, ook als de tegenstander een Waalse ploeg is. Danny Mul : “Dat bewijst dat men de laatste jaren steeds meer beseft dat Standard geen Waalse, maar een Belgische ploeg is.”

RDG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content