Heins idee over de beker

© BELGAIMAGE

Als Hein Vanhaezebrouck spreekt, dan hangen de journalisten aan zijn lippen. Logisch, want Hein is een toptrainer. Maar niet alles wat een toptrainer zegt, moet je slikken voor zoete koek.

Zo ook enkele weken geleden. Vanhaezebrouck: ‘Het is onlogisch dat de bekerwinnaar rechtstreeks naar de Europa League mag.’ Volgens Hein zou de beker winnen gemakkelijker zijn voor een kleine ploeg dan als derde te eindigen in de competitie. Die ‘kleine’ bekerwinnaar, die rechtstreeks gekwalificeerd is voor de poulefase van de Europa League, zou slecht zijn voor de Europese coëfficiënt van België.

Een kleine reflectie over zijn uitspraken brengt al snel aan het licht dat Heins redenering zeker niet de absolute waarheid is.

Stel nu dat we zijn eerste veronderstelling volgen, dat de bekerwinnaar (‘ploeg A’) over het algemeen een slechtere ploeg is dan de derde uit de competitie (‘ploeg B’).

In een voorronde heeft ploeg B meer kans om zich te kwalificeren voor de poulefase dan ploeg A, omdat ten eerste: ploeg B beter is dan ploeg A. En ten tweede: omdat ploeg B, dankzij haar hogere coëfficiënt, eerder reekshoofd zal zijn bij de loting en zo een gemakkelijkere tegenstander zal treffen. Ploeg A zal, doordat ze maar eens om de zoveel jaar Europees speelt, geen reekshoofd zijn en sterkere tegenstanders treffen in de voorrondes. Daarenboven, als ploeg B als reekshoofd uitgeschakeld wordt in de voorrondes, kun je misschien wel besluiten dat ploeg B in het tussenseizoen sterk verzwakt is en in de groepsfase geen rol van betekenis zou spelen.

Samengevat: in de huidige regeling hebben wij makkelijker meer Belgische ploegen in de poulefase van de Europa League doordat de zwakke ploeg rechtstreeks gekwalificeerd is en de sterke ploeg een eenvoudiger kwalificatiepad heeft. Net omdat er zes wedstrijden geprogrammeerd staan in de poulefase, begint hier het echte puntengewin voor de Europese coëfficiënt. Ook kleinere ploegen pakken hier hun punten. De laatste twee ‘kleine’ ploegen in de groepsfase, Zulte Waregem en Lokeren, behaalden samen vijf overwinningen en drie draws, goed voor heel wat punten voor de coëfficiënt. Helemaal niet zo dramatisch als Hein Vanhaezebrouck beweert. Een uitschakeling in de voorrondes van Charleroi en Zulte Waregem was dat de voorbije jaren wél.

Tot slot wordt er steen en been geklaagd over de aantrekkelijkheid van de beker. Wel, als je de leuke bonus die vasthangt aan een overwinning wegneemt, dan ben je volgens mij niet goed bezig om ploegen te motiveren hun beste team op te stellen.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

SIMON VERSTRAETE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content