Dromen van de Heizel doen clubs uit derde en vierde klasse beter niet als ze aan hun campagne in de Cofidis Cup beginnen.

Vanavond bezoeken de derdeklassers van KFC Oosterzonen de Ghelamco Arena in Gent, en treden nog drie vierdeklassers (Westhoek, Wolvertem en Tempo Overijse) en drie andere derdeklassers (Aat, Hamme en Oudenaarde) aan in de zestiende finales van de Cofidis Cup. De laatste drie clubs uit provinciale (eersteprovincialers ROC Rochois, FC Grand Leez en RUS Loyers) sneuvelden in de vierde ronde.

Dromen van een rol als giant killer doen clubs uit derde en vierde klasse beter niet. De cijfers tonen aan dat in België zelden kleine clubs de eindfase halen van de beker.

Sinds 1963 – vanaf dat jaar werd de beker jaarlijks georganiseerd – haalden slechts twee vierdeklassers de kwartfinales: Patro Eisden stuntte in 1981/82, FC Eeklo in 1975/76. In de prehistorie van de beker lukte dat nog vier clubs uit bevordering (Houthalen, Ruisbroek, AS Ronse en Mol Sport).

Vijftien derdeklassers haalden sinds 1963 die kwartfinales. Rupel Boom was twee jaar geleden de meest recente stuntploeg. Een jaar eerder was dat White Star Woluwe en in 2008/09 RC Mechelen.

In de halve finales raakte sinds 1963 één club uit derde of vierde. Toenmalig derdeklasser Francs Borains, vandaag opgegaan in tweedeklasser Boussu Dour, legde in 1985/86 over twee duels de duimen tegen Cercle Brugge.

Slechts één keer in 58 edities won een niet-eersteklasser de beker. In 1956 klopte tweedeklasser Racing Doornik (vandaag opgegaan in FC Doornik) met CS Verviers een andere tweedeklasser. Nog drie tweedeklassers haalden de finale. Daring Molenbeek verloor in 1970 tegen Club Brugge, SK Tongeren in 1974 tegen SV Waregem. In 2001 was SK Lommel net te klein voor Westerlo (1-0).

Gericht op G5

Piet Demol, tot voor kort trainer van vierdeklasser FC Pepingen, miste vorig seizoen alstrainer van de toenmalige eersteprovincialer op een haar na een ’topaffiche’ tegen KV Mechelen. “De organisatie is erop gericht dat het liefst twee clubs uit de G5 de finale halen. De kleintjes krijgen niet alleen geen perspectief op een mooie affiche, ze boeten ook voor hun deelname aan de beker. Omdat de competitiewedstrijden uitgesteld worden als je ver raakt, moet je in vierde en derde klasse midweekwedstrijden afwerken.

“De charme van de beker is toch dat de kleintjes het de groten moeilijk zouden maken. Vorig jaar gingen wij als provincialer vijf rondes ver, maar als we dit seizoen niet gepromoveerd waren, hadden we dit keer niet eens mee mogen doen. Geef dan bijvoorbeeld een wildcard voor provinciale clubs die het jaar daarvoor een sterke campagne hebben afgewerkt in plaats van in die vroege rondes ploegen vrij te loten.”

Na de vorige ronde in de beker diende voorzitter Denis Raveschot van vierdeklasser FC Duffel, dat in de vijfde ronde sneuvelde tegen tweedeklasser Tubeke, een voorstel in. Hij wil de geleide loting afschaffen, de eersteklassers vanaf het begin aan het bekertoernooi laten deelnemen (zoals dat bijvoorbeeld in Duitsland gebeurt) en de kleinste club van elke affiche het thuisvoordeel schenken. Vandaag treden in België de eersteklassers sinds 1992/93 pas vanaf de 16e finales (de zesde ronde) aan. Van 1963 tot 1992 gebeurde dat één ronde eerder. Daarvoor waren de eersteklassers er al vanaf de 64e finales bij.

“Het voorstel gaat naar de Vlaamse studiecommissie en komt op de agenda bij de liga’s van derde en vierde klasse”, zegt Raveschot. “We willen de beker financieel én sportief aantrekkelijker maken, in het algemeen én voor kleine clubs. Nu haalden we tegen Tubeke minder volk dan in de vorige rondes tegen provincialers.”

Bij de KBVB heeft men niets tegen het voorstel, zegt woordvoerder Stefan Van Loock. “De beker is onze organisatie. Wij zouden dat product graag zo aantrekkelijk mogelijk maken, maar de grote clubs moeten ook mee willen. Ook de belangen van de eersteklassers wegen door. Steven Martens heeft meteen bij zijn aantreden in 2011 hervormingsvoorstellen voor de beker geformuleerd, maar die waren niet voor iedereen (lees: voor de eersteklassers, nvdr) interessant. Wat ons betreft, mogen kwartfinales en halve finales in één match afgewerkt worden. Ook het feit dat door de overvolle kalender alle bekermatchen midweeks afgewerkt worden, draagt niet bij tot de aantrekkelijkheid.”

Als er iets verandert, is dat niet voor meteen. De huidige formule ligt namelijk ook nog voor volgend seizoen vast.

DOOR GEERT FOUTRÉ EN CLAUDE HENROT

Bij de KBVB ligt een voorstel om de geleide loting af te schaffen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content