Met veel aandacht en toewijding pogen zij de scheidsrechters fysisch en mentaal klaar de stomen voor hun taak in juni. Maar waarom werden er twee Belgen uitverkoren om deze delicate missie uit te voeren ? Wel, ze werden ontdekt door Alex Ponnet. Helsen was een tijdje speler (onder meer bij Union en Assent) en coach (onder meer bij Westerlo), terwijl Bultynck als jeugdvoetballer bij Cercle Brugge vlug zijn beperkingen kende en voor het arbitreren opteerde. Hij fluit nu in eerste klasse.

De hoofdstad van Zuid-Korea toont een aantal gelijkenissen met Tokyo, waar drie weken geleden de Workshop voor de 32 finalisten plaatsvond : droog en zacht dan weer koud, voorbode van de aankomende lente. Ook op het oefenveld, waar de refs hun fitnesstests moeten voorbereiden, is geen sprietje groen gras te bespeuren.

Pierluigi Collina kan aan de relaxerende oefeningen niet meedoen vanwege een verkoudheid en koorts. Ook de tests moet hij missen. Refs en assistenten worden gemengd, maar als er spelletjes worden gespeeld, tonen de refs zich het vaardigst. De Luikenaar Roland Van Nylen, onze beste lijnrechter en in die hoedanigheid ook naar het WK gestuurd, geeft in vele disciplines de superioriteit van de refs toe.

Dat wordt later ook duidelijk als Werner Helsen met cijfers voor de dag komt. Tijdens de finale van Euro 2000 klopte het hart van Anders Frisk op sommige momenten meer dan 200 keer per minuut, dat van zijn assistent Leif Lindberg geraakte nooit aan 180. De tests maken alle deelnemers toch wat bang, maar niemand valt door de mand. Markus Merk loopt in 12 minuten 3340 meter; Jan Wegerreef slechts ietsje meer dan de limiet van 2700 meter, maar de Nederlander komt uit blessure. Daarna volgen de medische tests en is het zwaarste voorbij.

De rest van het seminarie krijgen de deelnemers richtlijnen en tips van de vroegere toprefs Volker Roth, Lars Björck, Carlos Alarcon en Edgardo Codesal. Simulatie komt het meest aan de orde en moet meedogenloos worden bestraft. Van de refs zelf wordt gevraagd vooral aandacht te besteden aan concentratie, fysieke paraatheid en moed. De assistenten krijgen de raad nooit hun vlag te snel in de lucht te steken. Allen krijgen een werkprogramma mee naar huis waarmee ze zich tot hun terugkeer naar Seoel eind mei fit moeten houden.

Ook Farah Addo, de man bij wie de vermeende corruptie bij de verkiezing van Sepp Blatter vier jaar geleden in Parijs onlangs plots weer te binnen schoot, is er bij. De vergoeding van de scheidsrechters wordt alleszins niet verhoogd, wel verminderd. Maar arm zullen ze van het WK toch niet worden. Naast een vast bedrag van 22.500 dollar (zowat 25.105 euro) krijgen ze er nog 200 (225) per dag aanwezigheid bij. De lijnrechters krijgen iets minder. Toch verbaast Helsen zich over de gedrevenheid van zijn leerlingen. De Schot George Cumming, directeur van het seminarie antwoordde Helsen : Who fails to prepare, prepares to fail. Goeie scheidsrechters weten dat al langer.

door Mick Michels,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content