De troepen van bonds-coach Oscar Tabárez zetten, met twee goals van Luis Suárez, Zuid-Korea opzij in de achtste finales en zijn goed op weg naar een plaatsje bij de laatste vier.

Uruguay spartelde met de nodige moeite door de kwalificatieronde en had uiteindelijk zelfs barragematchen tegen Costa Rica nodig om zich te plaatsen voor het WK. Maar zie: nu staan de hemelsblauwen in de kwartfinale, waarin ze het mogen opnemen tegen Ghana. We stellen de belangrijkste pionnen van het team even aan u voor.

De vedette

Diego Forlán (31) is de leider in de kern van Oscar Tabárez. Hij stamt uit een bekende voetbalfamilie: zijn opa was nog selectieheer van de nationale ploeg en zijn vader speelde twee wereldbekers. Voor Diego is dit ook de tweede (in 2006 wist Uruguay zich niet te plaatsen), maar wel de eerste als absolute ster. In 2002 speelde hij als jonge belofte geen enkele match.

Sinds hij acht jaar geleden in de nationale ploeg debuteerde, speelde Forlán 65 interlands, waarin hij 26 keer scoorde. Zijn bekendheid verwierf de blonde spits vooral in Spanje. Toen hij bij het Argentijnse Independiente vertrok, ging hij eerst nog wel naar Manchester United, maar daar brak hij niet echt door. In de Primera División des te meer: in zijn eerste seizoen bij Villarreal werd hij topschutter met 25 goals. Sinds hij in 2007 naar Atlético Madrid transfereerde, deed hij er daar nog tientallen bij. In 2008/09 werd hij zelfs Europees topschutter met 35 doelpunten! In mei van dit jaar schonk hij de Madrilenen met twee doelpunten de eerste editie van de Europa League (2-1 tegen Fulham).

De revelatie

Toen Oscar Tabárez bondscoach werd, was een van zijn eerste beslissingen om DiegoLugano (29) de aanvoerdersband te geven. Omdat hij als centrale verdediger zijn ploegmaats kan sturen, omdat hij charisma bezit, maar ook omdat hij een heel erg goede voetballer is en steeds in de basiself staat.

Nochtans verwierf Lugano in eigen land pas naam en faam nadat hij naar het Braziliaanse São Paulo verkaste. Daar won hij heel wat prijzen (het Braziliaanse kampioenschap, de Copa Libertadores, de wereldbeker voor clubs) en werd hij twee keer uitgeroepen tot verdediger van het jaar. Sinds 2006 speelt hij in Turkije, bij Fenerbahçe, waar hij ook twee titels won en historische wedstrijden speelde in de Champions League.

In de voorronde van het WK speelde Lugano een bepalende rol door te scoren in de play-off tegen Costa Rica.

De sluipschutter

Luis Suárez (23) is een aanvaller met een glimlach om de mond. Na de wedstrijd tegen Zuid-Korea was hij dolgelukkig en zei hij: “Vond je die tweede goal niet geweldig? Ik maakte er zo al eens eentje met Ajax en nu gaat niemand nog kunnen zeggen dat het puur geluk was.”

Die prachtige traptechniek is het handelsmerk van deze spectaculaire en trefzekere spits. Het was al zijn derde tijdens dit toernooi. Eerder scoorde hij al tegen Mexico. Suárez scoort veel omdat hij vaak op doel schiet: vijftien keer in de vier matchen op dit WK, waarvan negen keer tussen de palen. Naast een goed schot heeft Suárez ook een prima kopspel. Voor de Uruguayaanse ploeg is hij stilaan onmisbaar: hij speelde 19 van de 20 voorrondewedstrijden en wanneer hij scoorde, verloor Uruguay nooit.

Suárez debuteerde als 19-jarige bij FC Groningen en verhuisde in 2007 naar Ajax. Daar werd hij dit jaar topschutter. Het afgelopen seizoen was trouwens uitzonderlijk voor hem: sinds vorige zomer scoorde hij voor Ajax en voor de nationale ploeg samen maar liefst 55 keer. Na de zege tegen de Koreanen liet hij vol vertrouwen optekenen: “Er liggen al veel landen uit het toernooi, maar wij zijn er nog. Nu gaan we ook resoluut voor de titel.”

De zwakke schakel

Het is een vreemde vaststelling: doelman Fernando Muslera (24) moest zich in 360 minuten nog maar één keer omdraaien en toch geniet hij maar weinig vertrouwen. Het blijft bang afwachten tot de wedstrijd waarin hij zich écht moet bewijzen. Hij is niet de keeper die punten pakt, daarvoor zijn zijn capaciteiten te beperkt en gaat hij niet goed genoeg met de druk om. Gelukkig doet de verdediging vóór hem het voorlopig schitterend.

Ondanks dat ene tegendoelpunt liet hij zich al meermaals betrappen op aarzelende tussenkomsten. In de poulewedstrijden bleven die zonder gevolg, maar tegen Zuid-Korea kostte een slecht uitkomen Uruguay de gelijkmaker. Toch blijft Muslera titularis, want de andere twee doelmannen in de selectie boezemen ook al niet veel vertrouwen in.

In het verleden was Muslera nochtans in beeld bij grote clubs als Inter, Juventus en Arsenal. Uiteindelijk tekende hij bij Lazio. Daar is hij wel de nummer één, maar een echte grote is Muslera niet. Pas tegen het einde van de kwalificatiecampagne maakte Tabárez hem titularis, vooral omdat de anderen tekortschoten.

De trainer

Met Oscar Tabárez (63) zit er een pak ervaring op de bank van Uruguay. Al op de Mondiale van 1990 had hij de hemelsblauwen onder zijn hoede en hij loodste hen toen ook door de groepsfase. Zijn bijnaam luidt el maestro en hij trainde niet alleen topclubs in Argentinië (Boca Juniors, Velez Sarsfield), maar ook in Europa (AC Milan, Oviedo en Cagliari). Tabárez is een trainer met klasse: vorige zaterdag begon hij zijn persbabbel met een pluim voor de Koreanen, die tot het uiterste gestreden hadden. Hij gewaagde zelfs van een enigszins gelukkige overwinning van zijn eigen ploeg.

door pierre danvoye

Het blijft bang afwachten tot de wedstrijd waarin Muslera zich écht moet bewijzen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content