Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Club Brugge profileert zich als ‘de club van Vlaanderen’ en breidt zijn rekruteringsgebied voor jeugdspelers ook in die zin verder uit. “Drie jaar geleden richtten we ons meer naar Oost- en West-Vlaanderen”, zegt jeugdcoördinator Henk Mariman. “Vergeet niet dat wij geen grootstad zijn. Hier wonen amper allochtonen en is er weinig straatvoetbal. Bovendien is het landschap helemaal veranderd. In West-Vlaanderen beconcurreren vier à vijf eersteklassers elkaar steeds meer en scouts van buitenlandse topclubs proberen talenten bij ons weg te halen. Dat moeten we accepteren. Bovendien moeten we ervoor zorgen dat we een product maken dat beter is dan de rest zodat de spelers bij ons blijven. Als een andere fabriek meer koekjes verkoopt, dan ga je die fabriek dat toch ook niet verwijten? Neen, je gaat na waarom je er zelf niet méér verkoopt. Alles is nu helemaal hertekend, uitgewerkt en georganiseerd met 25 scouts die volgens een bepaald principe werken om beter te kunnen rekruteren en met een nieuw, zelf ontwikkeld opvolgingssysteem.

“Vorig jaar kregen we voor onze jeugdwerking als enige Belgische club het kwaliteitslabel ‘vijf sterren plus’ van Dexia Foot Pass, maar het proces van innovatie en verbetering eindigt natuurlijk nooit. Nu is onder meer Sven Vermant er voltijds bijgekomen om het doorstromingsproces vanaf de U17 te bewaken en Joost Desender als conditietrainer voor de bovenbouw en de beloften. Het doel is: nog betere spelers halen en ze nog beter opleiden. Met Thibaut Van Acker en Colin Coosemans stroomden er al twee achttienjarigen met een profcontract naar de A-kern door en er zullen er nog volgen.”

Bart Buysse, een gewezen Clubbelofte, vertrok onlangs na vier jaar Zulte Waregem naar FC Twente, kampioen van Nederland en Champions Leaguedeelnemer. Ook Tom De Sutter raakte nooit verder dan de beloftekern van Club, maar schopte het ondertussen via Torhout, Cercle en Anderlecht wel tot A-international. “Het enige wat je kunt doen, is (a) beter opleiden en (b) spelers die iets meer tijd nodig hebben iets langer houden en eventueel uitlenen, maar je bent uiteraard ook altijd afhankelijk van de wil van de speler zelf.

“Mocht het mogelijk zijn, dan zou ik zo snel mogelijk de minister van Onderwijs en die van Sport willen spreken. Want wij worden in België compleet gefnuikt door het schoolsysteem. Bij Club Brugge ontwikkelden wij een model dat nu bijna aan zijn top zit louter omdat we met het schoolsysteem geen kant uit kunnen. Want wij mogen dan wel van alles willen doen, de realiteit is dat onze spelers slechts twee uur per dag op de club zijn. Het probleem is: ’s morgens worden ze getraind op de topsportschool, door coaches van de voetbalbond, ’s avonds trainen ze nog eens bij ons. Dat zijn acht trainingen volgens twee verschillende visies en dat schept problemen, onder meer van overbelasting. Het is niet werkbaar. De voor- en de nadelen ervan schreef ik uit en bezorgde ik aan de topsportcommissie, maar voorlopig kreeg ik daar geen reactie op.

“Het is niet de taak van de bond om spelers op te leiden, vind ik. Wat de topsportscholen doen, moet ingevuld kunnen worden door onze eigen coaches. Laat ons de spelers ’s ochtends afhalen, ze trainen en ze terugbrengen en we beschikken over het allerbeste systeem. Waarom kan het in Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar niet in België? Ik snap niet dat daar geen overleg over mogelijk is.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Het is niet de taak van de voetbalbond om spelers op te leiden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content