Vorig seizoen moest hij bij Sint-Truiden doorbreken, maar dat lukte niet helemaal. Nu lijkt de 23-jarige Henri Munyaneza bij FCV Dender beter vertrokken met drie goals na acht wedstrijden. Portret van een ruwe Rwandese diamant.

De film Hotel Rwanda (met Don Cheadle, Nick Nolte en Joaquin Phoenix) vertelt het waargebeurde verhaal van Paul Rusesabagina als manager van Hotel des Mille Collines in Kigali ten tijde van de genocide in 1994. Toen mondden de al jarenlang aanslepende spanningen tussen Hutu’s en Tutsi’s uit in een nietsontziende slachting. 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden door het Rwandese leger en Hutumilities op de verschrikkelijkst denkbare manieren om het leven gebracht. Henri Munyaneza verhuisde al in 1991 naar België en ontsnapte dus aan die waanzin. Toch is het een onderwerp waarop hij in interviews niet wil ingaan. Het verleden moet je laten rusten. Hij wil zich alleen nog concentreren op het voetbal.

Koningskoppel

Munyaneza groeide op in Brussel. Voetbal interesseerde hem niet echt, maar zoals bijna elke jonge ket trapte hij wel eens een balletje in het park met een paar vrienden. Een scout van RWDM zag de 14-jarige Rwandees op die manier toevallig aan het werk en liet hem prompt een aansluitingskaart tekenen. Bij de Brusselse fusieclub kreeg hij een gedegen opleiding en schopte hij het tot de reserven. In 2002 zat RWDM door torenhoge schulden volledig aan de grond en werd het stamnummer van de ploeg door de Belgische voetbalbond geschrapt. Munyaneza belandde bij FC Denderhoutem in de derde klasse en wat later hield hij de bank warm bij Eendracht Aalst in de tweede klasse.

Toen Denderhoutem en Denderleeuw in 2005 fusioneerden tot FCV Dender, haalde trainer Jean-Pierre Vande Velde de op dat moment 21-jarige spits terug naar het Florent Beeckmanstadion. De fusieploeg speelde meteen kampioen in derde, met dank aan de Rwandees, die veel vertrouwen kreeg van zijn coach en samen met collega-spits Jean-Paul Kielo-Lezi een koningskoppel vormde. Munyaneza werd met 21 goals topschutter.

Tweede Salou

Na dat schitterende seizoen kon hij rekenen op aardig wat belangstelling. Op aanraden van Jean-Pierre Vande Velde koos hij voor eersteklasser Sint-Truiden, waar Thomas Caers toen nog de plak zwaaide. Bij de Kanaries vond hij zijn landgenoten Claude Kalisa en Désiré Mbonabucya terug. Het moest voor hem het seizoen van de doorbraak worden, maar dat lukte niet helemaal. Hij slaagde er wel in Mbonabucya uit de ploeg te houden en scoorde vijf doelpunten in 33 wedstrijden.

Al gauw stak de vergelijking met Salou Ibrahim de kop op : dezelfde stijl, snelle explosieve rushes en aalvlugge bewegingen afgewisseld met slome steltenloperij. Beide spelers evolueerden ook van de derde naar de eerste klasse. Het ziet er ondertussen niet naar uit dat Salou gaat doorbreken bij Club Brugge. Of een Belgische topclub ook voor Munyaneza te hoog gegrepen is, moet de toekomst uitwijzen. Hij heeft in ieder geval voldoende talent om het een verdediging knap lastig te maken.

Historische goal

Na het wat tegenvallende seizoen in Limburg keerde de jonge spits terug naar de oude vertrouwde stal van FCV Dender. Hij voelt zich er duidelijk beter in zijn vel en krijgt opnieuw het volledige vertrouwen van coach Jean-Pierre Vande Velde. In de voorbereidingswedstrijden en het competitiebegin gaf hij een nog wat onbeholpen indruk, maar in de wedstrijd tegen Anderlecht op de derde speeldag kwam zijn talent bovendrijven. Met zijn snelheid bracht hij zijn rechtstreekse tegenstander Mark De Man geregeld in de problemen. Bovendien schoot hij met een knap gekruist schot de gelijkmaker voorbij Zitka. Het werd 2-2 en het historische eerste punt voor FCV Dender in de eerste klasse was een feit. Ook in de wedstrijd tegen degradatieconcurrent KV Mechelen scoorde Munyaneza. Tweemaal zelfs. Ondertussen werd hij al een paar keer geselecteerd voor de Rwandese nationale ploeg.

Sobere binnenvetter

Een frivool fuifnummer is Henri Munyaneza niet. Elke maand een andere haarsnit, dat is niks voor hem. Net voor een wedstrijd wil hij met rust gelaten worden, om zich te concentreren, na te denken. Uitwendig is hij kalm, typisch een binnenvetter. Een slechte wedstrijd spookt nog dagen door zijn hoofd. In gedachten herspeelt hij spelfasen keer op keer, want de Rwandees is een perfectionist tot in de kist. Bescheiden is hij ook. Een stimulerende, vertrouwde omgeving is belangrijk voor hem en die vindt hij bij FCV Dender, waar hij al veel krediet heeft opgebouwd. Bovendien lijkt de begeesterde Jean-Pierre Vande Velde de ideale man om de ruwe diamant te slijpen tot een prachtige edelsteen. S

Door Steve Van Herpe

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content