Joachim Löw kreeg nu ook het verdere vertrouwen van de Duitse voetballiga.

Het leek wel een crisisvergadering. Drie uur lang werd er vorige week door de DFL, de profsectie van de Duitse voetbalbond, gepraat over dat wat er tijdens het WK in Rusland verkeerd was gelopen. Bondscoach Joachim Löw en manager Olivier Bierhoff moesten ten aanzien van de topmensen van verschillende clubs uitleg geven over de opeenvolging van fouten die er tijdens het toernooi waren gebeurd. Vooral Löw, zo viel achteraf te horen, gaf blijk van een opmerkelijke openheid. Hij deed aan zelfkritiek, ook met betrekking tot zijn op balbezit afgestemde tactiek.

Het kwam tot een zeer geëngageerde en breed gestructureerde discussie. Achteraf werden de rangen gesloten en werd verder het vertrouwen uitgesproken in Löw en Bierhoff. De bondscoach is, zo verwoordde Leverkusenbaas Rudi Völler de demonstratieve eenheid, de absoluut juiste man voor een koersverandering. Ook de pijnpunten van het Duitse voetbal werden uitvoerig onder het vergrootglas gelegd. Löw benadrukte de nood om in de jeugd op bepaalde posities echte specialisten aan te trekken en het niveau van de trainers te bewaken. En dat in alle centra. Vanuit de U15, U17 en U19 laat de doorstroming te wensen over. Dat is geen nieuwe vaststelling. De bedoeling is vanaf nu dat Löw op een geregelde basis met de kopstukken van de Duitse voetballiga praat.

Essentieel zal het voor Joachim Löw vooral zijn om een hechte groep te smeden wanneer de Nations League op 6 september start. Duitsland speelt dan in München tegen wereldkampioen Frankrijk. Löw moet in alle opzichten herbeginnen. Met een team dat collectieve waarden uitdraagt, zonder het individuele belang op de voorgrond te stellen zoals dat in Rusland gebeurde. Los daarvan heeft de pijnlijke uitschakeling op het WK absoluut geen negatieve invloed op de belangstelling voor de competitie. Van de achttien clubs die afgelopen weekend aan een nieuw kampioenschap in de Bundesliga zijn begonnen, is er maar één die minder abonnementen verkocht dan vorig seizoen: VfL Wolfsburg.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content