Herinnering aan Straatsburg

© belgaimage

Terwijl KV Mechelen knokt om alsnog in 1A te mogen aantreden, wordt vrijdag stilgestaan bij het grootse succes uit de clubgeschiedenis: de winst in de Europacup II-finale tegen Ajax in Straatsburg.

Vreemd dat van degenen die daar aantraden alleen Michel Preud’homme op het hoogste niveau in de voetbalsport actief bleef. De doelman had al in Mechelen indruk gemaakt door de drang naar perfectie die hem nooit zou verlaten. En de anderen? Koen Sanders groeide uit tot een felle rechtsachter nadat hij aanvankelijk als creatieve middenvelder fungeerde. Hij werkte later als postbode. Graeme Rutjes was achteraan een organisator en denker die zelf vond dat hij op het veld meer sprak dan verdedigde. Hij werd directeur van een golfclub in Goes en was ook kort technisch directeur bij NAC Breda. Lei Clijsters, de aanvoerder, won op anticipatie vele duels, was trainer en later begeleider van zijn dochter Kim. Hij overleed op 4 januari 2009. Geert Deferm, de linksachter, werd vijf keer begraven, herrees vijf keer en werd leraar aan de topsporthogeschool.

Wim Hofkens opereerde als stofzuiger op het middenveld. De bloedernstige en fanatieke Hofkens zag in zichzelf een trainer, maar werd conciërge van een schoolgebouw in Antwerpen. Erwin Koeman was eigenlijk een spelmaker, die zich bij KV Mechelen in een meer verdedigende rol helemaal voor de ploeg wegcijferde en die overgoot met Hollandse bluf. Hij was hoofdtrainer van RKC, Feyenoord, FC Utrecht, FC Eindhoven en weer RKC en wil als dusdanig weer aan de slag nadat hij bij Southampton en Everton zijn broer Ronald assisteerde en ook Hongaars bondscoach was. Marc Emmers was een aangever en vormgever, die uitblonk door zijn veelzijdigheid en tactische rijpheid en later aan de slag ging in een filiaal van de Gamma. Pascal De Wilde gold als een supertalent, hij scheurde met zijn snelheid verdedigingslinie open, werd vaak geprovoceerd door trainer Aad de Mos en ging werken in de transportsector.

Piet den Boer moest heel zijn carrière opboksen tegen een muur van kritiek, maar met zijn goal tegen Ajax trad hij in de annalen van KV Mechelen. De innemende en sociaal geëngageerde Den Boer is vandaag bankier. Eli Ohana tenslotte was een sierlijke artiest die het van zijn geniale ingevingen moest hebben. Hij trainde de Beloften van Israël. En de invallers in Straatsburg? Paul De Mesmaeker was een flankspeler met prachtige bewegingen die later marktkramer werd. En Paul Theunis, de controlerende middenvelder, had het vermogen om een actie vooruit te denken. Na een trainerscarrière werd hij commercieel directeur bij een deurenfabrikant.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content