Geboorteplaats en -datum?

Opbrakel, 12 augustus 1937.

Welke sporten beoefent u zelf?

In mijn collegejaren was ik een vrij goede voetballer en een uitstekende korteafstandsloper. Op een toernooi in Vlierzele, bij de scholieren, won ik de 400 meter. Mijn medaille kreeg ik toen uit handen van Roger Moens, een Belgische atletieklegende en op dat moment een wereldbekende vedette. Vandaag de dag rijd ik nog te paard met mijn zoon én buurman Alexander, een à twee keer per week, afhankelijk van het seizoen. Daarnaast probeer ik ook nog een halfuurtje per week te zwemmen. Fietsen doe ik omzeggens nooit, ik heb trouwens geen fiets. Op dat vlak verschil ik van Alexander: hij gaat wel regelmatig mountainbiken hier in de streek.

Welke sporten volgt u passief?

In de eerste plaats heb ik veel belangstelling voor het volleybal, want wij hebben in mijn kleine deelgemeente Michelbeke sinds 7 jaar een volleybalclub in de eredivisie bij de dames. Een hele prestatie, als je weet dat Michelbeke slechts 1000 van de 14.300 inwoners van Brakel levert. In 1967 stond ik mee aan de wieg van Volley Richa Michelbeke, zoals de club nu heet. Michelbeke was toen nog een aparte gemeente en ik was toen nog een jonge burgemeester. ( lacht) In ons sportcomplex Saturnus, gebouwd zonder noemenswaardige overheidssteun, ontvangt Michelbeke ploegen uit grote steden als Oostende, Gent, Charleroi enzovoort. Toch wel iets om trots op te zijn, voor zo’n klein dorp.

Nog andere sporten dan volleybal?

Als burgemeester van Brakel ga ik uiteraard ook wel eens langs bij Olsa Brakel in 3e nationale, en als ik tijd heb bij een van de zes andere voetbalclubs in onze gemeente. Op nationaal vlak supporter ik voor Anderlecht, al ga ik er eigenlijk zelden heen. In onze gemeentelijke sporthal kom ik ook graag, om naar het badminton of het minivoetbal te kijken. En dan is er nog de wielersport natuurlijk. In onze mooie Vlaamse Ardennen ligt het hart van de Ronde Van Vlaanderen, al zou die in feite de ‘Ronde van Zuid-Vlaanderen’ moeten he-ten …

Heeft u idolen in de sportwereld?

Ik heb vrienden die toch belangrijke figuren zijn in de wielerwereld. Mannen zoals Robbie McEwen en Peter Van Petegem, die allebei in Brakel wonen. Ik had ook een goede band met ex-wielerprof Raymond Impanis, helaas overleden enkele weken terug.

DOOR BREGT VERMEULEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content