Herman Van Holsbeeck vrij onder voorwaarden: wat weten we?

© Belgaimage

Hoe dieper het gerecht graaft in het Belgische profvoetbal, hoe sterker de stankgeur. Nu is ex-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck in verdenking gesteld van ‘vereniging van misdadigers’.

Ook Herman Van Holsbeeck weet intussen hoe het is om de nacht in een cel door te brengen. Donderdagochtend stond de federale politie aan de voordeur van de voormalige Anderlechtmanager en moest hij mee voor verhoren. Toen die ’s avonds nog niet afgelopen waren, mocht Van Holsbeeck niet naar huis. De volgende dag stelde de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise hem in verdenking van private corruptie, witwassen van geld, valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en vereniging van misdadigers. Van Holsbeeck werd wel vrijgelaten onder voorwaarden.

In juni kreeg Van Holsbeeck ook al eens vragen over de transfer van Milan Jovanovic van Liverpool naar Anderlecht.

De ondervraging van Van Holsbeeck kaderde in het onderzoek waarbij een dag eerder in Monaco ook makelaar Christophe Henrotay werd aangehouden, en in Luik diens rechterhand Christophe Cheniaux. Bij beiden zijn de tenlasteleggingen dezelfde als bij Van Holsbeeck.

De drie aanhoudingen staan in verband met de huiszoekingen die in april 2019 plaatsvonden op het oefencomplex en in het stadion van Anderlecht. Daarbij zochten de speurders antwoorden op vragen bij ‘de transfer van één of meerdere spelers’, aldus het federaal parket op dat moment. Het onderzoek spitste zich toen nog enkel toe op ‘mogelijk verdachte handelingen van één of meerdere spelersmakelaars’ en op feiten die zich ‘vóór 2016’ zouden hebben voorgedaan. Vooral het dossier van de Servische spits Aleksandar Mitrovic bleek de agenten te interesseren. In 2013 kwam hij vanuit Partizan Belgrado naar Anderlecht; in 2015 verkocht de Brusselse club hem aan het Engelse Newcastle. Bij die laatste deal was de Israëlische makelaar Pini Zahavi betrokken.

Zahavi ligt ook al onder de loep van diezelfde onderzoeksrechter Claise in een ander dossier: dat rond voetbalclub Excel Mouscron. In het kader daarvan vielen speurders in november 2018 ook al eens binnen op zeven plaatsen, onder andere in het stadion van Mouscron. Ook die zaak draait rond witwassen, maar evenzeer rond de aandeelhoudersconstructies bij Mouscron. Er leven sterke vermoedens dat de Waalse club in handen is (geweest) van Zahavi, terwijl het makelaars al jaren wordt verboden een club te bezitten.

Retrocommissies

Ook Henrotay liep eerder al in het vizier van het gerecht. Het parket van Tongeren startte vorig jaar een strafonderzoek naar de makelaar van onder anderen Rode Duivel Thibaut Courtois. Dat onderzoek ging uit van een strafklacht met burgerlijke partijstelling van Peter Smeets. Die man, met een verleden in de sociale cel van Anderlecht, werkte een tijd samen met Henrotay. Smeets, die spelers op persoonlijk vlak begeleidde, verbrak de samenwerking toen hij ontdekte dat Henrotay miljoenen had achtergehouden bij de overgang van Youri Tielemans van Anderlecht naar AS Monaco in 2017.

Ten tijde van die transfer was Van Holsbeeck nog manager bij de Brusselse club. Een belangrijke vraag nu is of bij die overgang, en bij andere transfers, een retrocommissie betaald is aan Van Holsbeeck. Daarbij wordt een speler voor een bepaald bedrag verkocht, maar wordt in de officiële boeken een lagere som genoteerd. Het verschil wordt buiten het zicht van de fiscus opgestreken door bepaalde partijen. Er is sprake van een retrocommissie als een deel van die som terugvloeit naar iemand bij de verkopende club. Als zoiets gebeurt, weten de speler en de verkopende club er meestal niet van. Het is een illegale praktijk die neerkomt op omkoping. Retrocommissies kunnen ervoor zorgen dat spelers niet naar die club getransfereerd worden die op sportief vlak de beste optie is of die voor de verkopende club de beste deal oplevert, maar wel naar die club die het grootste persoonlijk voordeel oplevert voor bijvoorbeeld de sportief directeur van de verkopende club.

Henrotay zou Van Holsbeeck ook een fikse commissie voorgespiegeld hebben in de aanloop naar de verkoop van Anderlecht, toen hij de ex-Anderlechtmanager in contact bracht met een potentiële koper: de Russisch-Oezbeekse zakenman Alisher Oesmanov. Maar uiteindelijk ging Marc Coucke aan de haal met Anderlecht. Ook die zou op malversaties namens Van Holsbeeck gestoten zijn. Coucke ontsloeg Van Holsbeeck. Die laatste trad vervolgens zelf de makelaarswereld binnen en eiste dat Coucke hem nog 1,8 miljoen euro aan achterstallig loon en premies zou betalen. Ook met de andere verkopende aandeelhouders kwam Coucke in conflict toen hij ontdekte dat er nog miljoenen aan afgesproken commissie moesten gestort worden aan Henrotay voor de transfer van Tielemans.

Btw-fraude

Door de nieuwe ontwikkelingen is de reputatie van Van Holsbeeck nu definitief bezoedeld. Eerder kwam hij ook in het grootste lopende voetbalonderzoek, operatie Propere Handen, al in beeld. Maar daarbij werd hij nog niet in verdenking gesteld. Van Holsbeeck was een van de vele gearresteerden toen het gerecht medio oktober 2018 dat dossier wereldkundig maakte door 44 huiszoekingen uit te voeren doorheen heel België. Ook die zaak, waarin de makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic spilfiguren zijn, draait grotendeels rond verdachte financiële constructies. Van Holsbeeck positioneert zich al jaren dicht bij Bayat, die hij zelfs ‘een vriend’ noemt, en deed als Anderlechtmanager ook zaken met Veljkovic. In dat Propere Handendossier vonden speurders bij Van Holsbeeck sporen van btw-fraude en hadden ze een jaar geleden al vermoedens omtrent onderhandse commissies bij transfers. Maar na zijn eerste ondervraging in die zaak mocht de ex-Anderlechtmanager nog dezelfde dag terug naar huis.

Voor Van Holsbeeck was daarmee de kous echter niet af. Met het oog op een fikse strafvermindering besloot Veljkovic in november 2018 om het gerecht in te lichten over álle obscure zaken waarvan hij weet heeft. In het verlengde van Veljkovic’ bekentenissen werden in juni verscheidene ex-bobo’s uit de Belgische voetbalwereld (opnieuw) ondervraagd. Bij hen waren zelfs voormalig bondsvoorzitter François De Keersmaecker en Steven Martens, de voormalige CEO van de bond. Ook Van Holsbeeck moest zich weer melden. Daarbij lekte uit dat hij vragen had gekregen over bedenkelijke constructies en verdoken commissies bij de transfer van spits Milan Jovanovic in 2011 van Liverpool naar Anderlecht.

Afgelopen weekend raakte bekend dat Veljkovic ook verklaringen zou hebben afgelegd over een middag shoppen met Van Holsbeeck. Die zou er zijn gekomen nadat Sofiane Hanni, een speler uit Veljkovic’ portefeuille, bij Anderlecht een contractverbetering had gekregen. De Servische makelaar zou Van Holsbeeck toen een resem kostuums, hemden en een paar Rolexen cadeau hebben gedaan.

Ook makelaar Christophe Henrotay kwam eerder al in het vizier van het gerecht, door een klacht na de transfer van deze Youri Tielemans naar AS Monaco.
Ook makelaar Christophe Henrotay kwam eerder al in het vizier van het gerecht, door een klacht na de transfer van deze Youri Tielemans naar AS Monaco.© Belgaimage
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content