Hertha BSC haalt brandweerman Bruno Labbadia

© BELGAIMAGES

Als vierde coach op een seizoen tijd moet de 54-jarige ex-international voor rust zorgen bij de werkgever van Dedryck Boyata en Dodi Lukebakio.

Na Ante Covic, Jürgen Klinsmann en Alexander Nouri is het dus aan de in Italië geboren Bruno Labbadia om in de resterende negen speeldagen van de Bundesliga de trotse club uit Berlijn weg te halen van een gedeelde twaalfde plaats. Na 25 matchen totaliseert Hertha BSC voorlopig 28 punten, een voorsprong van slechts 6 punten op de zestiende in het klassement, Fortuna Düsseldorf. In Duitsland betekent die plaats een dubbel promotie-degradatieduel tegen de derde uit de 2. Bundesliga, en dat is momenteel traditieclub Hamburger SV.

Bruno Labbadia staat als coach garant voor fitheid, teamgeest en motivatie

Ex-aanvaller Labbadia is al meer dan dertig jaar vertrouwd met het Duitse voetbal. Eerst als prof, later als coach. Hij kent dan ook dit soort situaties, waarbij hij wordt ingehaald als redder in nood. Het overkwam hem ook bij HSV in 2014/15, als vierde sportief verantwoordelijke op een paar maanden tijd. Hij slaagde er toen in om het behoud veilig te stellen.

Dat imago van brandweerman kreeg Labbadia later ook bij VfB Stuttgart en VfL Wolfsburg. Met die laatste club moest hij in 2018 voorbij Holstein Kiel om degradatie te ontlopen. Maar in mei 2019 was bij de VW-club de chemie uitgewerkt, vond sportief directeur Jörg Schmatke, waardoor Labbadia sindsdien zonder club zat. Het goede aan Labbadia is en blijft dat je niet verrast kunt worden. Hij staat als coach garant voor fitheid, teamgeest en veel motivatie, met een krachtige handdruk en een opmonterend schouderklopje. Hij waakt altijd over het collectief en is voorstander van een offensief gerichte speelwijze. Natuurlijk had manager Michael Preetz liever Niko Kovac bewogen tot een terugkeer, maar de Kroaat bleef bij zijn beslissing om een sabbatperiode in te bouwen na zijn pijnlijke ontslag bij Bayern begin november 2019.

Labbadia wordt de Smalltown Boy voor de Big City Club, want investeerder Lars Windhorst pompte de afgelopen maanden met zijn bedrijf Tennor Holding maar liefst 224 miljoen euro in de club, goed voor 49,9 procent van de aandelen. Zijn voorbeelden: Real Madrid en Chelsea. Een snelle doorgroei naar de top van de Bundesliga is dan ook een noodzaak.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content