… en zag dat het goed was. Nou ja, voor wie in eerste klasse speelt. De rest blijft op zijn honger zitten.

De zestien profclubs zijn er uiteindelijk toch samen uit. Er komt, in tegenstelling tot wat op 10 december werd beslist, geen nieuwe competitiehervorming, twee jaar na de vorige. De komende twee, misschien drie jaar, blijven ze in eerste klasse met zestien. Daarover werd afgelopen vrijdag een akkoord bereikt. Elf ploegen stemden voor, vijf – Standard, STVV, Lierse, Germinal Beerschot en Charleroi – tegen. Nu vrijdag is er al een nieuwe vergadering. Een van de agendapunten daar is de discussie over een collectieve verkoop van de televisierechten. Benieuwd wordt uitgekeken naar Standard. Al maanden doet de ronde dat zij hun rechten individueel aan de intercommunale VOO willen verkopen, iets wat Pierre François officieel altijd ontkende.

Wat staat nu al vast? Zeker is dat play-off 1 behouden blijft in de huidige formule: zes deelnemers, de winnaar is kampioen en de punten behaald in de reguliere competitie worden gehalveerd. Het voorstel van de G4 om de punten te behouden, werd van tafel geveegd om de spankracht van play-off 1 te garanderen.

Wat play-off 2 betreft, staat nog niks vast. Het kan dat die georganiseerd blijft zoals nu (in twee groepen), maar het kan ook dat de formule wordt herbekeken. Wel is vastgelegd dat de deelnemers aan play-off 1 garanderen dat ze 2,2 miljoen euro van hun tv-rechten doorstorten naar play-off 2. Met die nuance dat de G4 – Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en RC Genk – zich garant stellen voor het afstaan van 1,8 miljoen euro, ook als ze zich niet voor play-off 1 zouden plaatsen. Wie uiteindelijk hoeveel betaalt, wordt bepaald door de eindrangschikking in play-off 1.

Nieuw is de degradatieregeling. De nummers 15 en 16 spelen net als dit seizoen degradatieduels met barragewedstrijden (best of five). De verliezer zakt, de winnaar speelt een eindronde met tweedeklassers. Wie zakt krijgt financieel een rugzak die de tweedeklassers nu al niet blij maakt. Omdat alles intern wordt geregeld en er niet wordt geraakt aan stijgen en dalen hebben zij nergens inspraak.

Nieuw is dat de nummers 15 en 16 worden bepaald op basis van de resultaten over drie jaar en niet na één seizoen. Daarmee haalt Roger Lambrecht zijn slag thuis. Lambrecht was het al lang een doorn in het oog dat één slecht seizoen een club financieel in groot gevaar kon brengen.

Hoe je die resultaten over drie jaar moet berekenen en daarin nieuwkomers moet inpassen, is nog niet uitgemaakt. Het kan dat de laatste één punt krijgt en de voorlaatste twee, enz. De profliga wil ook het Argentijnse systeem bestuderen. Daarin wordt het aantal behaalde punten gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden over drie kampioenschappen. Dat gemiddelde bepaalt de degradatierangschikking.

DOOR PETER T’KINT

Roger Lambrecht haalde zijn slag thuis.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content