Maaseik verslagen met overgave en tactisch vernuft.

VC Euphony Asse-Lennik haalde het zaterdag van Noliko Maaseik na een vijfsetter en bracht zo de stand in de play-offfinale op 1-1. “We hebben met volle overgave gevolleybald. Zelfs toen we achter kwamen, bleven we erin geloven”, verklaart Lennikcoach Alain Dardenne de zege. “Daarnaast konden we met Petric en Verhees rekenen op twee mannen die aanvallend geweldig op dreef waren – zonder de anderen te vergeten, want zij deden ook hun werk.”

Dardenne zelf oogstte achteraf terecht lof met de manier waarop hij ingreep na de blessure van Tony Krolis. In de tweede set liet hij zijn opposite nog even staan als bliksemafleider, hoewel die niet meer in staat was om aan te vallen. Nadien paste hij noodgedwongen zijn ploeg en systeem aan. Hij bracht Stefaan De Brabandere op de receptiehoek en liet zowel Petric als de receptioneel zwakke Toon van Lankvelt in sommige rotaties als opposite spelen. Het tactische manoeuvre draaide perfect uit.

De vraag is of het morgen in Maaseik ook kan lukken. “We zullen het weer zonder Krolis moeten doen”, beseft Dardenne. “Hopelijk is hij woensdag weer fit. Zonder hem missen we immers een belangrijke pion in de aanval, zoals in de eerste finalewedstrijd bleek.” Daarin gaf Maaseik Lennik een stevige draai om de oren, waarna hier en daar al het gemompel weerklonk dat het beter geweest zou zijn, als Roeselare en niet Lennik in de finale had gestaan. “Op één wedstrijd werden we afgerekend alsof ons hele seizoen niet telde. Op tv hoorde ik commentaren in de trant van ‘wat staat Lennik hier te doen’ van die mensen die alles weten over volleybal – want het zijn altijd dezelfden die hun analyse mogen geven. We werden tweede in de play-offs omdat we uitstekend volleybalden. We verdienden die finaleplaats.”

Wil Asse-Lennik nog meer, dan moet het winnen ín Maaseik, iets waarin dit seizoen nog geen enkele ploeg slaagde. “Als je ze een vrijgeleide geeft, spelen ze fantastisch. Maar wanneer je ze onder druk kan zetten, dan begint de machine te haperen. Dat is al meerdere malen gebleken.” Titel of niet, Lennik gaat sowieso de Champions League in. Of dat met Dardenne als coach is, is nog niet duidelijk. “Ze hebben me nog altijd geen voorstel gedaan. Ook de spelers weten nog niets. Een vreemde en spijtige situatie.”

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content