Het antwoord van Clement

© BELGAIMAGE

Meteen na het affluiten van de wedstrijd tegen PSG ging de focus van Club Brugge naar de topmatch in eigen land tegen Standard. ‘Ik denk niet dat Michel me nog kan verrassen’, gaf Clubtrainer Philippe Clement vooraf mee. Nochtans leek Club in de eerste 45 minuten behoorlijk verrast door het Luikse strijdplan, waarin Gojko Cimirot voor de verdediging bleef hangen om zijn centrale verdedigers en zijn medemiddenvelders te helpen, de paslijnen naar en van Ruud Vormer en Hans Vanaken af te snijden. Daardoor maakte Michel Preud’homme, die aan Obbi Oulare had opgedragen zich meer om Brandon Mechele te bekommeren dan om Mats Rits, van die Rits Clubs vrije man. Wél één die er niet in slaagde om een bal goed voor doel te geven, omdat Obbi hem steeds voor de voeten liep.

Zodra Clement het plan doorhad, stuurde hij bij de rust bij. Al na een half uur was hij gedwongen om de geblesseerde Clinton Mata te vervangen en na de rust gooide hij ook Mbaye Diagne en Eder Balanta in de strijd. Eerstgenoemde moest zwaarder op de Luikse verdediging wegen en aan Club de mogelijkheid bieden om met een lange bal een oplossing te vinden voor de druk die Standard op het middenveld uitoefende. De Colombiaan moest dan weer van de hem toegestane vrijheid gebruik maken om mee het spel te maken bij de bezoekers.

Een tactisch antwoord dat meteen werkte, al bij de eerste bal in de tweede helft. Helemaal vrij stond Balanta, die Vormer in de rug van Samuel Bastien wegstuurde en die op zijn beurt David Okereke vond – vergeten door de Luikse verdediging nu Diagne aan de eerste paal de bal vroeg.

Prompt reageerde ook Preud’homme met een tegenzet. Hij maakte meer ruimte vrij voor Odilon Kossounou door Selim Amallah op Balanta af te sturen. Maar de verrassing had gewerkt en Club toegelaten terug in de match te komen. Niet dat Club de bovenhand kreeg, ondanks een tweede trap binnen het kader, dit keer van Diagne. Tegen het goed georganiseerde Eupen van Beñat San José hadden de Bruggelingen nog minder uitgesproken kansen binnen de palen (één), maar toen zorgde Club wél voor meer gevaar dan tegen Standard. Nog niet eerder dit seizoen was een ploeg erin geslaagd om blauw-zwart aanvallend zo het zwijgen op te leggen als de Rouches deden. Aan Clement om nog eens te tonen dat hij antwoorden vindt op sportieve uitdagingen, zoals hij vorig jaar deed na het verlies van Alejandro Pozuelo.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content