Vragen over de broers Hazard, over spelersmakelaars en hoe transfers in de coulissen verlopen: wie kan daar beter op antwoorden dan John Bico?

John Bico, jarenlang de makelaar van Eden Hazard, bleef lange tijd in de schaduw, ver van alle mediadrukte. Maar zijn aanvaring met Johan Vermeersch, de mislukte overname van FC Brussels en de geslaagde van White Star, de zomerse soap rond de aanvoerdersband van Zulte Waregem en de winterse soap rond de mogelijke transfer van Thorgan Hazard naar Anderlecht, dat alles verplichtte hem ertoe om uit die schaduw te treden. Sinds december 2013 bekleedt Bico officieel de functie van algemeen manager van White Star. Hij ontvangt ons in het clubhuis La Rotonde in Woluwe met een pasta carbonara, een klassieker. Ons gesprek, dat twee uur zal duren, is daarentegen verre van klassiek.

Uw club White Star had grote ambities bij de start van het seizoen, maar daar is nu weinig van terug te vinden. Een zware ontgoocheling?

John Bico: “Neen, helemaal niet. Het was ook niet de bedoeling dat we de Champions League zouden winnen… Zoals zeventig procent van de ploegen in tweede is het onze ambitie om te promoveren, maar als het dit jaar niet gebeurt dan maar volgend jaar. We staan in de rechterkolom, maar ik meen te mogen zeggen dat we ondanks alles buiten degradatiegevaar zijn. Ik zou bezorgder zijn, mochten we minder kwaliteiten hebben en meer punten, want ik ga ervan uit dat het klassement niet altijd de waarde van een ploeg weerspiegelt, zeker niet van een ploeg in een overgangsfase.”

Als White Star toch zakt, stopt u er dan mee?

“Die vraag stelt zich niet. Vraag aan de andere trainers wat ze van ons vinden en of we gaan zakken. We hebben een van de beste verdedigingen van de reeks. Dat we zo laag staan, komt door onze minder goeie aanval. Vorig jaar beschikten Westerlo en Eupen bijna over dezelfde ploeg als nu, toen promoveerden ze niet en nu spelen ze wel naar de kop. Mijn spelers hebben dit seizoen ervaring opgedaan, volgend jaar zullen we zonder moeite bij de beste vijf zijn.”

Wat was de ambitie vóór het seizoen precies?

“Promotie, dat is duidelijk. Dat moeten we nu niet gaan ontkennen. En het is niet omdat het niet gelukt is dat we alles in vraag moeten stellen. Het gaat om topsport en daar horen mislukkingen bij. Vaak vormen die zelfs de basis van toekomstig succes. We hebben drie jaar om in eerste klasse te raken.”

En anders?

“Ik vind mensen die zich vastklampen aan een club vanwege hun eigen ego of gewoon om in het voetbal te kunnen blijven nogal pathetisch. Nederigheid, dat is: toegeven dat als je zelf ergens niet in slaagt, anderen dat misschien wel zullen doen. Ik heb geen moeite om te zeggen dat we het momenteel tien keer beter doen dan de vorige directie, want White Star is nu een gezonde club en wat structuren betreft zelfs een topclub.”

Het White Star van vorig seizoen won nochtans de eerste periodetitel…

“Wil dat zeggen dat je de Champions League hebt gewonnen? Neen, dat betekent gewoon dat je na tien matchen bovenaan staat. Op dat ogenblik stond Oostende laag geklasseerd en zie: vandaag doen ze het voortreffelijk in eerste. De resultaten van vorig seizoen waren veeleer het gevolg van een sterke groep dan van individuele kwaliteiten. Dat White Star opgeklommen is van tweede provinciale naar tweede nationale is opmerkelijk, maar welke prijs is ervoor betaald? Waren wij niet naar hier gekomen, dan stond de club op de rand van het failliet. Ik heb recent kennisgemaakt met clubs als Heist en Hoogstraten, die ook een spectaculaire stap voorwaarts hebben gezet, maar die de zaken verstandig blijven aanpakken. Het vroegere bestuur van White Star heeft risico’s genomen, met het geluk van de mensen gespeeld en levens kapotgemaakt uit pure megalomanie. We hebben alle fouten van die man moeten rechtzetten en schoon schip moeten maken. De spelers uit die periode waren mentaal getekend, het was onmogelijk om met hen verder te werken.”

Waarom ging u niet verder met Felice Mazzu, die nu goed werk levert bij Charleroi?

“Naar wat ik hoorde, was Felice Mazzu precies Che Guevara hier! Toen we de club op 18 april hebben overgenomen, hebben we diezelfde dag nog besloten om niet met hem verder te gaan omdat hij zijn ontslagbrief voor het einde van het seizoen al getekend had. Dat bewijst dat jullie journalisten je in slaap laten wiegen door te luisteren naar degenen die je in het oor fluisteren wat je moet onderzoeken. Wij hebben Mazzu niet buitengegooid, we wilden gewoon niet verdergaan met iemand die zijn vertrek al had aangekondigd. Ik twijfel niet aan de capaciteiten van Mazzu, ik heb niks tegen hem, het was gewoon een kwestie van gezond verstand.”

Rechtszaken

Wat is uw antwoord aan degenen die zeggen dat er te weinig stabiliteit is bij White Star?

“En een club op de rand van schrapping, creëert dat een positief imago? Vandaag de dag lééft de club. We hebben momenteel zeventig werknemers, spelers en staf van A-kern en beloften inbegrepen, en iedereen wordt op tijd betaald. De club heeft geen schulden meer, terwijl ze zonder ons al dood zou zijn.”

Anders gesteld: neemt u geen overhaaste beslissingen?

“Als je een bepaalde weg inslaat en je realiseert je dat het niet de juiste is, dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel ga je door, wat dwaasheid is, ofwel gooi je het roer om, wat getuigt van intelligentie. Veranderen als de resultaten slecht zijn, is dat een teken van instabiliteit? Het is waar dat we al drie trainers gehad hebben, maar de job van trainer is per definitie een interim-job.”

Wat is het doel van investeren in het sterfhuis dat tweede klasse is?

“Het doel en de uitdaging is: promotie naar eerste klasse.”

Wie bestuurt White Star nu echt? Want er is daar al veel inkt over gevloeid…

“Paus Franciscus! Luister, het is geen geheim: de club wordt bestuurd door Charles Simar, John Bico en een raad van bestuur.”

Hoeveel geld hebt u al in de club gestopt?

“Het zou onfatsoenlijk zijn om over geld te praten aangezien het om een langetermijnproject gaat. Wat ik u kan zeggen is dat we er alles aan gedaan hebben om de club een beter imago te bezorgen, waarmee de jeugd zich kan identificeren. Er is veel over te doen geweest dat we vijftig spelers onder contract hebben, maar met de reserveploeg erbij is dat normaal. Voor jongeren is dat een kans om een profcontract te tekenen, bij ons kunnen ze onder de beste omstandigheden werken. Wij geloven in hen. Na Anderlecht hebben wij de beste jeugd van Brussel.”

Waarom kon u met uw investeringen niet terecht bij RWDM Brussels?

“Om dezelfde reden als die waarom Didier Beugnies ontslagen is, ook al verrichte hij wonderen met een team van niet-betaalde spelers: het is onmogelijk om met het huidige bestuur samen te werken.”

Johan Vermeersch eist nog altijd 800.000 euro van u…

“En wij eisen drie miljoen van hem. Er is een uitspraak gevallen in drie rechtszaken en de voorzitter van RWDM heeft die alle drie verloren. Ik heb nochtans geen nichtje dat op de rechtbank werkt. Er lopen nu nog twee zaken en de rechtbank van eerste aanleg stelt ons alvast in het gelijk. Nu moet er nog een uitspraak ten gronde komen. We zien wel. De mensen zijn niet gek, die zien de situatie van RWDM Brussels en die van White Star en begrijpen dus wel wie er van in het begin de waarheid heeft gesproken.”

Wall Street Journal

Wie is precies Jamal Bin Ferah, van wie men zei dat hij de sterke man was van de Gulf Dynamic Challenge, de maatschappij die in White Star heeft geïnvesteerd?

“Dat is een vriend die ervoor zorgt dat de club overleeft. Meer zeg ik daar niet over, want de mensen hebben er niks aan om te weten wie nu voorzitter is en wie niet. De supporters van Anderlecht of Genk of Mechelen stellen zich ook niet de vraag wie er in de schaduw van hun voorzitter staat en wie hoeveel aandelen bezit. Als u over geld wilt spreken, pak dan de Wall Street Journal, mij interesseert dat niet!”

Wat is op dit moment uw functie eigenlijk?

“Ik ben algemeen manager én sportief manager van de club.”

En toch blijft het moeilijk te begrijpen dat u investeert in een tweedeklasseclub met amper supporters…

“Het is nochtans simpel: ik geloof in dit project, zelfs al lokt het momenteel weinig fans. Ik ga uit van het principe dat je alles wat je in het leven wilt, ook kunt krijgen. We gaan dus een project op poten zetten dat we tot in de puntjes willen uitvoeren. U vraagt me nu misschien: waarom hier en niet elders in België? Omdat je hier de beste restaurants hebt! (lacht) De hoofdstad van Europa moet twee clubs in eerste klasse hebben. Ik droom ervan voor Anderlecht te worden wat Espanyol is voor FC Barcelona.”

Alles reglementair

Waarom bent u gestopt als spelersmakelaar?

“Na al die jaren had ik het wel gezien, ik had er geen zin meer in. De mentaliteit verandert, de waarden verdwijnen beetje bij beetje en dat weegt op je.”

Maar u speelt nog altijd een rol voor Eden en Thorgan Hazard?

“Ik zeg het duidelijk: ik ben niet langer hun makelaar. Maar mag ik daarom geen raad meer geven aan mensen die behalve voetballers vooral vrienden zijn, die ik al heel lang ken?”

Tijdens de voorbije transferperiode hebt u Thorgan Hazard dus raad gegeven?

“Ja, want ik hou me al met Thorgan bezig van toen hij veertien was. We hebben altijd open kaart gespeeld. Ik herinner u eraan dat een speler niet verplicht is om een makelaar te hebben. Net zoals er geen wet bestaat die verbiedt om aan vrienden raad te geven.”

Nochtans heeft Thorgan in een interview gezegd dat u zijn ‘makelaar’ was.

“Misschien heeft hij dat woord gebruikt, ja. Wat wil dat zeggen? Er zijn tien miljoen mensen in dit land, is er echt niks interessanters te vinden dan het verschil tussen makelaar en raadgever? Zeker nu de FIFA heeft aangekondigd het systeem van makelaars te zullen opheffen.”

Er is naar verluidt een onderzoek opgestart om te verhinderen dat spelersmakelaars een club besturen en uw naam viel daarbij. Wat zegt u daarop?

“Dat is normaal. Zolang een regel bestaat, moet je die toepassen. Als die tenminste niet strijdig is met de wet, want in België geldt nog altijd in de eerste plaats de Belgische wet. Soit, dat staat los van White Star. Ik ben bij de KBVB aangesloten en sta geregistreerd als verantwoordelijke bestuurder. Dat bewijst dat alles reglementair is verlopen.”

Een kwakkel

Bent u ontgoocheld dat Thorgan Hazard niet bij Anderlecht speelt?

“Ja. En ik betreur ten zeerste de houding van Zulte Waregem in deze affaire. Thorgan heeft zich van in het begin professioneel opgesteld. Hij heeft tijdens de stage herhaaldelijk tegen zijn coach gezegd dat hij weg wou. Na de eerste wedstrijd heeft hij dat herhaald. Niettemin is hij altijd op zijn beste niveau blijven presteren en heeft hij mee Cercle uitgeschakeld voor de beker. Hij is honderd procent prof, en zelfs meer. Maar zijn club lag dwars en de moraal van het verhaal is dus simpel: gedraag je zo goed mogelijk, wees met iedereen correct en je blijft met lege handen achter. Aan de andere kant: gedraag je slecht, veeg je voeten aan je club, verbreek je contract met de wet van ’78 en je krijgt je zin… Conclusie: correct zijn loont niet. Het Belgisch voetbal is dus de grote verliezer in deze zaak, dat zal later nog wel blijken.”

U vindt dat Zulte Waregem chantage pleegde voor een speler die niet van hen is en u vindt dat oneerlijk?

“Zulte Waregem heeft Thorgan Hazard gekregen voor nul euro, zo eenvoudig is het. Geen huurgeld voor Chelsea, geen commissies voor Bico. Tijdens de Olympische Spelen in Londen hebben we vijf minuten onderhandeld met Patrick Decuyper. Na een uitstekend seizoen gaf iedereen Thorgan de raad om te vertrekken. Ik heb hem toen gezegd dat hij beter nog zes maanden kon blijven, maar zie wat daar nu van gekomen is… Nogmaals: hij heeft de club geen cent gekost. Ook ik heb geen cent commissie gevraagd. Ik had gehoopt dat het bestuur van de West-Vlamingen correct zou zijn en zou zeggen: ‘We zouden je graag houden, Thorgan, maar we laten je gaan en wensen je veel geluk!’ Maar het ontbrak hen aan klasse en eerbied. Iedereen, clubs en makelaars, kent vanaf nu de filosofie van Zulte Waregem.”

In plaats van Thorgan aan te trekken, heeft Anderlecht nu twee miljoen neergeteld voor David Pollet…

“Ja, maar David Pollet is nu voor vier jaar van hen, wat niet het geval zou zijn geweest met Hazard. Dat is een verschil.”

Had u het gewild, dan had Thorgan Hazard ook zijn contract kunnen verbreken, toch?

“Ja, maar ik heb nooit mijn toevlucht genomen tot zulke praktijken, hoe lang ik ook al in het wereldje zit. Ik ging er altijd van uit dat een bestuur correct zou handelen met iemand die zelf ook correct is. Ik dacht met heren te maken te hebben, maar ik heb me vergist.”

In het begin van het seizoen was er de heisa rond de aanvoerdersband, rond de strafschoppen… Dat deed nogal wat stof opwaaien.

“Het verhaal van het nummer 10 is een kwakkel. Wat de vrije trappen betreft: hij stond in de hiërarchie van de vrijschopnemers al na Mbaye Leye en Franck Berrier. Ik was verplicht om in het belang van Thorgan te handelen en ik heb inderdaad gevraagd dat hij op zijn beste positie uitgespeeld zou worden, namelijk de centrale as. In de zaak rond de kapiteinsband zijn de media gemanipuleerd geweest, want tegenwoordig draagt hij die gewoon wanneer Davy De fauw er niet bij is. Alleen kraait daar nu geen haan meer naar.”

DOOR THOMAS BRICMONT – BEELDEN: CHRISTOPHE KETELS

“Wie White Star nu echt bestuurt? Paus Franciscus.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content