Zouden Spaanse voetballiefhebbers soms stiekem dromen van ons play-offsysteem? Want in Spanje is niet de vraag wie over een paar maanden kampioen wordt, maar wanneer Barcelona de titel haalt, en met hoeveel punten voorsprong (iemand een gokje?).

Saai, dus.

Stel dat vandaag het Belgische systeem in Spanje ingevoerd wordt, dan komt er met een halvering van de punten weer een beetje spanning tussen de zes ploegen bovenin. Krijg je een heel seizoen een dominant FC Messi, maar gaat op het einde misschien wel Villarreal, vandaag nummer vier, verrassend met de titel lopen. Hoogst onrechtvaardig, maar goed voor de adrenaline.

En wat zou het in de Bundesliga een verrassing zijn als na een jaar hegemonie van Bayern de nieuwe kampioen de huidige nummer drie, Hertha BSC, zou worden, omdat die als ploeg in vorm een verrassende eindsprint inzette in de play-offs?

Al helemaal gek bij de overname van onze succesformule worden ze in de Italiaanse Serie A, als na een heel seizoen gezeur over de titelstrijd tussen Juventus en Napoli plots pakweg de huidige nummer zes kampioen zou worden: het AC Milan van Silvio Berlusconi.In een seizoen waarin de rossoneri normaliter tot de laatste speeldag moeten bibberen voor deelname aan de Europa League en waar trainer Sinisha Mihajlovic dan opgelucht zal zijn, ook al wordt hij straks met pek en veren beladen de laan uitgestuurd.

Allemaal niet, dus.

Voorlopig wordt de circusact play-offs in de ons omringende landen enkel opgevoerd in België. Minder openlijk gecontesteerd dan vroeger, wegens net als vorig jaar uitermate spannend. Afgelopen weekend vond op de voorlaatste speeldag maar één wedstrijd plaats waarin het om niets meer ging: Waasland-Beveren – KV Mechelen. In de zeven andere matchen werd hard gestreden om deel te nemen aan play-off 1 of om degradatie te vermijden. Ook vorig jaar was er op de voorlaatste speeldag maar één match zonder inzet: Lokeren-Anderlecht.

Komend weekend staan er op de slotspeeldag nog zes matchen op het programma met inzet op leven en dood. Ook een jaar geleden ging het nog in vier van de acht wedstrijden om leven en dood. Uiteindelijk wipte toen Charleroi over Genk naar play-off 1.

Zes jaar geleden werd in het seizoen 2008/09 de laatste normale, reguliere competitie met achttien ploegen afgewerkt. Was het toen zo veel saaier?

Niet echt. Op de laatste speeldag ging het in vijf van de negen matchen nog om de prijzen. Anderlecht en Standard moesten elk nog vol aan de bak in de race naar de titel (die de Rouches via een dubbele testwedstrijd zouden winnen). Kortrijk vermeed in extremis deelname aan de eindronde om naar tweede klasse te zakken, waarin Dender dan belandde. Club Brugge sprong over AA Gent naar de derde plaats. Onderin waren Tubize en Mons al eerder tot degradatie veroordeeld.

Als straks de rook is verdwenen, wordt KV Oostende de elfde eersteklasser die zich plaatst na Charleroi, dat vorig jaar de tiende deelnemer werd. Slechts twee clubs waren er elke keer bij, en tekenen ook nu weer present: Anderlecht en Club Brugge. Standard miste voorlopig één editie, KRC Genk en AA Gent twee.

Drie clubs verdeelden tot nu toe de titels in het nieuwe systeem: Anderlecht (vier keer kampioen), KRC Genk en AA Gent.

Uiteindelijk is de reguliere competitie die zondag afloopt, alle spanning ten spijt, niet meer dan een oefencampagne voor de echte competitie: de play-offs. Best onderhoudend, maar op de laatste wedstrijden na heel vrijblijvend. Dat blijkt ook uit de cijfers die de eersteklasseclubs kunnen voorleggen, net voor het afsluiten van het reguliere voetbalschooljaar.

Leider Club Brugge haalde tot nu 70 procent van de te behalen punten, maar verloor al zeven keer. De nummer vijf, Genk, heeft 51 procent van de punten behaald, terwijl de nummer zes, Standard, met 47 procent volgens ouderwetse schoolnormen gebuisd is, maar straks waarschijnlijk wel nog een rol speelt in het titeldebat.

In 2008/09, het jaar voor de invoering van de play-offs, haalde de nummer acht van de rangschikking op één speeldag van het einde, met name KRC Genk, 50,5 procent van de punten.

DOOR GEERT FOUTRÉ

‘Uiteindelijk is de reguliere competitie niet meer dan een oefencampagne voor de play-offs.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content