Vrijdag begint België tegen Duitsland aan de kwalificatieronde voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Met welke ploeg doet het dat het best?

Hoe moet België Duitsland aanpakken? “In de eerste plaats moet je tegen zo’n sterke ploeg zorgen voor een perfecte organisatie”, zegt Sven Vermant, gewezen Belgisch international en speler van onder meer de Duitse topclub Schalke 04. “Niet gedurende 90, maar gedurende 95 minuten mogen er geen radertjes ontbreken. Ten tweede zal de fysieke fitheid belangrijk zijn: de spelers moeten de hele wedstrijd het tempo aankunnen. En ten derde: wat een Duitser niet altijd goed verdraagt, is agressief spel. Als je je vanaf het begin laat gelden in de duels, toont dat je er bént, dan zouden ze daar wel eens wat moeite mee kunnen krijgen. België start als underdog en het kan een voordeel zijn dat het eigenlijk niets te verliezen heeft.

“Duitsland is een team dat enorm snel omschakelt. Op korte tijd kan het een grote afstand overbruggen. De spelers zijn bereid te denken en hard te werken in het belang van de ploeg. De Rode Duivels zullen bij balverlies de ruimtes klein moeten maken. Vooral het centrum zal dicht-gehouden moeten worden, want de infiltraties vanuit het middenveld van Özil zijn gevaarlijk. Hij speelt heel goed tussen de lijnen, beschikt over een versnelling, een prima pass en is individueel moeilijk af te stoppen. Als je tegenover een centrumspits als Klose staat, weet je dat de backs er zullen moeten voor zorgen dat er niet te gemakkelijk voorgezet kan worden. Özil is misschien geen typische afwerker, maar behalve Klose weten ook Podolski en Müller het doel staan. Het hele Belgische elftal zal moeten meedenken in de organisatie en geen foutjes mogen maken.

“Anderzijds kan je het hen volgens mij met snelle uitbraken op bepaalde momenten echt wel moeilijk maken. Iemand als centrale verdediger Mertesacker bijvoorbeeld staat niet om zijn snelheid bekend en misschien liggen er ook wel mogelijkheden in de rug van de offensieve rechtsback Lahm.”

2. Moet Logan Bailly, die bij Borussia Mönchengladbach in de Bundesliga speelt, het doel verdedigen tegen Duitsland? Of zou die extra druk bij hem wel eens averechts kunnen werken?

“Kwalitatief ontlopen Bailly, Gillet en Proto elkaar heel weinig”, zegt Hans Galjé, onder Dick Advocaat keeperstrainer bij de Rode Duivels. “Bailly is redelijk compleet. Dat hij in Duitsland speelt, is een bijkomende factor. Hij staat er bekend als een van de betere keepers en ik verwacht dat hij vrijdag in doel zal staan. Voor hem zou het de max zijn om met België tegen Duitsland te kunnen spelen en ik geloof niet dat het bij hem voor té veel druk zou zorgen. De Bundesliga is een theater waar Bild-Zeitung elke dag bovenop zit, dus hij is wel wat gewoon. België-Duitsland als eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2012 is natuurlijk iets speciaals, maar dat geldt voor iedereen. Gillet is atletisch en technisch fantastisch, hij doet mij wat dat betreft wat denken aan Dany Verlinden, maar bij hem krijg je altijd het verhaal van: was hij maar een beetje groter geweest. Daar ontkom je niet aan.”

3. Is er tegen Duitsland geen nood aan een defensief sterkere rechterflankverdediger dan Guillaume Gillet?

“Ja, want Gillet is geen echte rechtsback”, zegt Hugo Broos, gewezen centrale verdediger van de Rode Duivels. “Hij is er niet voor opgeleid en mist wat duelkracht. In een ploeg die zoals Anderlecht negentig procent van zijn wedstrijden domineert, kan je hem rechtsachter zetten, omdat hij dan vooral moet aanvallen, en in een systeem met drie centrale verdedigers kan hij op rechts de navette doen, maar in een viermansverdediging zou hij op dat niveau tegen een team als Duitsland wel eens in de problemen kunnen komen. Als iemand het kan, is het Anthony Vanden Borre, bewees hij twee jaar geleden tegen Spanje, maar hoe vaak stond hij sindsdien in de basis bij zijn club? Die positie is ons grootste probleem. Ik zie momenteel niemand met de kwaliteiten om daar te spelen.”

4. Welke twee van het trio Vincent Kompany-Daniel Van Buyten-Thomas Vermaelen vormen het beste centrale verdedigingsduo? Of moeten ze alle drie opgesteld worden?

“Neen”, zegt Hugo Broos. “Als je met drie centrale verdedigers speelt, betekent dat tegen een sterke ploeg als Duitsland wellicht dat je vaak met vijf achterin zult staan. Misschien kan je zo beter de nul houden, maar ik vraag mij af hoe je dan zelf nog een goal kunt maken. Jongens die bij clubs als Manchester City, Bayern München en Arsenal centraal voetballen, kan je ook maar moeilijk op de flank zetten, vind ik. De keuze is heel moeilijk, maar welk duo je ook kiest, het is altijd een goede keuze. Misschien moet Kompany- Vermaelen de voorkeur krijgen. Niet omdat Van Buyten anders met Klose een ploegmaat als rechtstreekse tegenstrever zou krijgen, want ik ken hem als persoon onvoldoende om te kunnen oordelen of dat een nadeel zou kunnen zijn, maar omdat hij in het verleden toch af en toe een foutje maakte.”

5. Is er een betere Belgische linksachter dan Olivier Deschacht?

“Dat vraag ik mij al jaren af”, zegt Hugo Broos. “Het wordt tijd dat die jongen eindelijk eens het nodige vertrouwen krijgt. Als je de voorbije twee seizoenen een van de regelmatigste spelers en een van de sterkhouders van Anderlecht bent geweest, en als je tegen eender wie ook goede Europese wedstrijden speelde, waarom zou je dat dan niet kunnen bij de nationale ploeg? Als je zijn parcours en zijn evolutie bekijkt, kan je alleen maar concluderen dat hij een eerlijke kans verdient om zich ook bij de Rode Duivels waar te maken. Hij beschikt over alle kwaliteiten om daar zijn plaats op te eisen: hij is heel ervaren, speelt goed in, kan hard zijn en je raakt hem moeilijk voorbij. Je kunt ook Jelle Van Damme linksachter zetten, maar ik zou hem links op het middenveld uitspelen. Ook om Eden Hazard wat te ontlasten, want tegen Finland kende hij al problemen op defensief vlak. Dan vraag je je af: wat wordt het dan tegen Lahm? Met een tandem Deschacht-Van Damme op links profiteer je bovendien van automatismen van bij Anderlecht vorig seizoen.”

6. Moet Marouane Fellaini op een verdedigende of een aanvallende positie op het middenveld uitgespeeld worden?

“Ik zou hem centraal voor de verdediging zetten met iemand naast zich die daar blijft”, zegt Franky Van der Elst, gewezen verdedigende middenvelder van de Rode Duivels. “Bij Everton zag ik hem daar vorig seizoen echt een heel hoog niveau halen: zuiver in de balrecuperatie en bij het inspelen en ook nog eens in de zestien meter komen als het moest, daar kopduels winnen, af en toe doelpunten voorbereiden en soms zelf scoren. Hij is sterk in duel, kan behoorlijk goed voetballen, beschikt over een groot loopvermogen en wint zowel verdedigend als aanvallend luchtduels. Als je hem hoger zet, op een offensieve positie, zal hij minder in het spel aanwezig zijn. Dan loop je het risico dat hij alleen maar onderweg en amper van nut is. Fellaini voetbalt gemakkelijker als hij van achter de bal kan komen. Anderzijds zou het jammer zijn hem alleen maar te gebruiken om te verdedigen, want hij kan de twee. De vraag nu is: is hij na zijn lange afwezigheid al in vorm?”

7. Wie moet de verdedigende middenvelder naast Marouane Fellaini zijn?

“Misschien toch Vertonghen,” zegt Franky Van der Elst, “al is het wel een minpunt dat hij bij Ajax in de verdediging speelt, want een rol op het middenveld kost veel meer kracht. Maar hij is defensief sterker dan Defour, beschikt over meer duelkracht en een betere lange bal, althans van links naar rechts. Ik denk dat Fellaini-Vertonghen een evenwichtige combinatie is: twee stevige jongens voor de verdediging die ook nog goed kunnen voetballen en van wie de ene moet blijven en de andere dieper mag gaan.”

8. Is er nog plaats voor Steven Defour?

“In de groep altijd”, zegt Aimé Anthuenis, gewezen Belgische bondscoach. “Wie wanneer naast de basis valt, hangt af van de keuzes die er gemaakt worden. Fellaini- Vertonghen vind ik wel een stevig duo voor de verdediging: de ene rechts- en de andere linksvoetig, beiden kopbalsterk, Fellaini die met zijn loopvermogen en kopkracht voor de goal kan komen en Vermaelen die met zijn afstandsschot vanuit de tweede lijn gevaarlijk kan zijn. De beste positie van Defour is die van Fellaini, omdat hij daar zijn loopvermogen kan gebruiken.

“Als je met Defour op positie 10 speelt, heb je een snelle diepe spits nodig én snelle flankspelers om voor de infiltraties en de aansluiting te zorgen. Van snelheid houden de Duitsers trouwens niet. Maar je kunt moeilijk Van Damme uit de ploeg laten en tegen Duitsland is zijn kracht en loopvermogen misschien het meest nodig links op het middenveld. Zowel Dembélé als Hazard kan op 10 spelen. Zet je Hazard op de flank, dan mag je hem daar echter niet vastpinnen. Als op rechts Legear niet fit geraakt, zou Carcela daar een optie geweest zijn (Carcela moet nog kiezen tussen België en Marokko, nvdr). Met Fellaini, Vertonghen, Van Damme, Kompany en co zit er, denk ik, voldoende kracht en gestalte in de ploeg. Dat wordt tegen deze tegenstander heel belangrijk op stilstaande fasen.”

9. Kan Kevin De Bruyne de Rode Duivels al diensten bewijzen?

“Met het materiaal waarover we nu beschikken, vind ik niet dat Kevin al aan bod moet komen”, zegt Julien Cools, ex-international en assistent-coach van de nationale U19-ploeg. “Laten we hem gewoon nog wat rijpen bij Racing Genk, waar Frank Vercauteren volgens mij voor hem een heel goede mentor is.

“Kevin bezit een goed afstandsschot, een goede ritmeverandering en een goede kruispass. Wellicht ligt zijn toekomst op 10, maar hoeveel komen er voor die zone al niet in aanmerking? Hazard, het grootste talent dat ik ooit zag, Dembélé, de sterkste aan de bal, Defour, Witsel, Fellaini en Carcela, als hij voor België kiest. Het is een weelde waarvan ik mij afvraag hoe we dat allemaal moeten invullen. Kevin is wel iemand die ook aan verdedigen denkt, Hazard en Carcela doen dat minder.

“Het is een fantastische generatie die tien jaar kan meegaan, maar ik vind dat we ons nu al moeten kunnen plaatsen. Ik hoop dat Georges Leekens ze allemaal op de juiste plaats krijgt en dat iedereen aan hetzelfde zeel trekt, want dan moeten we zelfs Duitsland niet vrezen.”

10. Is Eden Hazard klaar om op positie 10 te spelen?

“Bij de U17 speelde hij altijd op 10”, zegt Bob Browaeys, die als coach in 2007 met Eden Hazard in de nationale U17-ploeg deelnam aan het EK in België en het WK in Zuid-Korea. “Maar hij week wel dikwijls uit naar de flank. In een stevig collectief maakte hij vaak het verschil. Dankzij hem zaten we bijna in de EK-finale. Tegen Spanje verloren we toen met de strafschoppen.

“Belangrijk voor zijn rendement is dat hij de vrijheid krijgt om de ruimte tussen de linies of in de rug van een infiltrerende back te zoeken. Die víndt hij doorgaans en als je hem daar dan aangespeeld krijgt en hij zijn versnelling kan inzetten, is hij levensgevaarlijk. Eden is natuurlijk nog altijd maar 19 jaar. Dan kan je niet verwachten dat hij al dé spelmaker wordt, maar gesteund door een goed blok is hij zeker iemand die in de toekomst ook tegen sterkere teams het verschil zal kunnen maken. De uitdaging voor hem is om dat misschien al vroeger te doen. Wie weet lukt dat wel tegen Duitsland.”

11. Wat is er nodig om Romelu Lukaku optimaal te laten renderen?

“Hij is nog niet in topvorm en krijgt een verschrikkelijke druk op zijn schouders,” zegt Piet den Boer, gewezen targetspits van onder meer KV Mechelen, “maar moet opgesteld worden uit armoede, denk ik. Laten we hem allemaal beschermen, ook de pers, want dat ventje moet nog achttien jaar worden.

“Als hij tegen Duitsland zijn rol van targetman kan vervullen, dan speelt hij voor mij al een wereldwedstrijd. Dat betekent: voorin de bal vasthouden, rust geven aan de verdediging als die onder druk komt te staan en middenvelders de kans bieden om bij te sluiten. Dat wordt zijn belangrijkste taak.

“Om te renderen, zal er aanvoer moeten zijn van op de flanken en aansluiting vanuit het middenveld. Maar in 4-3-3, met voorin drie spitsen, kom je tegen Duitsland in de problemen, vrees ik. Op rechts kan je zoals bij Anderlecht met Legear voor snelheid zorgen om te kunnen counteren en op links biedt Van Damme voor het evenwicht andere mogelijkheden. Kort achter Lukaku is er volgens mij nood aan een snelle en creatieve speler als Hazard om oplossingen naar voren toe te vinden, om te anticiperen op een doorlopende of een afvallende bal en een een-tegen-eensituatie te kunnen uitspelen. Want aan een targetspits die geïsoleerd staat, heb je niets. Op counters kan ook nog Fellaini of Van Damme meeschuiven. Indien nodig is Vertonghen daar eveneens toe in staat.

“Tegen een wereldelftal als Duitsland moet je defensief denken en hopen op een tegenaanval af en toe. Met een gelijkspel zou België vrij positief begonnen zijn aan de EK-kwalificatieronde. Het moet nuchter zijn. Er is veel kwaliteit aanwezig, maar een echte leider, die het elftal stuurt, is er nog niet opgestaan. Zeker op het grote veld van het Koning Boudewijnstadion zal het nodig zijn dat te compenseren met loopvermogen en hard werken.”

door christian vandenabeele

Wat een Duitser niet altijd goed verdraagt, is agressief spel. Sven Vermant

Belangrijk voor het rendement van Eden Hazard is dat hij de vrijheid krijgt om de ruimte tussen de linies of in de rug van een infiltrerende back te zoeken. Bob Browaeys

Kevin De Bruyne is iemand die ook aan verdedigen denkt, Hazard en Carcela doen dat minder.

Julien Cools

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content