Ik heb het vroeger zelf ervaren : centrale verdedigers zijn op hun best rond hun dertigste. Je hebt inmiddels zoveel ervaring verzameld dat dit alleen maar rust in je spel brengt. Het gejaagde is weg, er zit geen wisselvalligheid meer in je spel. Ik denk dat dit de voornaamste reden is waarom Glen De Boeck dit seizoen zo souverein uit de startblokken schoot. In die vorm kan je niet naast De Boeck kijken voor de cruciale wedstrijd tegen Schotland. Zeker niet nu Joos Valgaeren onbeschikbaar is. Ik zou in ieder geval nooit meer gaan schuiven met spelers zoals dat met Nico Van Kerckhoven in Finland is gebeurd. Het gaat er in de eerste plaats om vaste posities en automatismen te behouden. Zeker tegen Schotland. Het belang van die wedstrijd is gigantisch. Met het oog op het WK, maar ook om onze plaats op de Fifaranking naar omhoog te krikken. België zakte inmiddels van de 26ste naar de 30ste plaats. Dat is toch wel erg teleurstellend.

De komende weken moeten we ook Europees ons blazoen oppoetsen. Het moet een doel zijn om nog een vijfde vertegenwoordiger te krijgen in de Europacup. Ook als je je moet afvragen : wat kan die ploeg daar gaan uitrichten ? Of : zal ze de voorronde wel overleven ? Het huidige kampioenschap zal volgens mij gekenmerkt worden door een nog groter verschil tussen de eerste drie – Anderlecht, Club Brugge en Standard – en de andere ploegen. Dat heeft alles te maken met de financiële middelen. Daarom kan wellicht alleen RC Genk op termijn de kloof dichten. Maar een ploeg heropbouwen, dat gaat altijd met vallen en opstaan.

Natuurlijk zijn er ieder seizoen ploegen die flitsend beginnen. Zoals nu AA Gent, zelfs al moest het nog verbeten op zoek naar een nieuwe spits en haalde het uiteindelijk na lang wikken en wegen Kaklamanos terug – Ole-Martin Årst bleek te duur. Vroeger had je vaste subtoppers, die zijn er nu niet meer. Ploegen komen even bovendrijven, maar slagen er niet in zich daar te handhaven. Westerlo is daarvan een voorbeeld. Naar mijn idee mist het niet zozeer Lucas Zelenka mist, maar vooral Rudy Janssens. Hij was de leider op het veld, het verlengstuk van Jan Ceulemans. Die rol heeft niemand overgenomen.

Het wordt moeilijk voor Westerlo om weer Europese aspiraties te koesteren, net zoals voor andere clubs die al een tijdje in die richting denken. Zoals Moeskroen, bijvoorbeeld, al verbaast die terugval me niet zo erg. Ik heb Moeskroen vorig seizoen geregeld buitenshuis zien spelen. Het was abominabel slecht. Dan kan het niet verrassen dat je nu twee keer op verplaatsing verliest. Zeker niet in Lommel, waar nog tal van ploegen gaan sneuvelen. Lommel kan de revelatie worden. Het is een stevig blok en heeft voldoende opportunisme in huis. Maar vooral : het behield na de promotie zijn kern en deed alleen een paar gerichte aankopen.

Voor de Belgische coëfficiënt moeten we in ieder geval hopen dat drie clubs Europees kunnen overwinteren. Club Brugge en Standard moeten voorbij Nicosia en Straatsburg en Anderlecht zal niet veel verder kunnen dan mikken op die derde plaats in de Champions League, zodat het dan de Uefacup als vangnet vindt. Roger Van den Stock heeft wat te voorbarig geroepen dat Anderlecht zich ieder seizoen bij de beste zestien van Eurpa moet scharen. Wat de ploeg vorig seizoen presteerde, was uitzonderlijk. Zo uitzonderlijk, dat het moeilijk voor herhaling vatbaar lijkt.

door Hein Vanhaezebrouck, co-commentator Canal +

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content