Club klopte zondag met de nodige moeite Cercle Brugge en telt nu al elf verliespunten minder dan Anderlecht. Nóg beter worden is vooral een kwestie van centen.

Panathinaikos heeft een nieuwe trainer. De Italiaan Alberto Malesani. Maar het houdt niet op : Trond Sollied zou al twee keer gepraat hebben met Standard en bij Anderlecht zouden sommige bestuurders al jaren van hem gecharmeerd zijn. Het is nooit anders geweest. In zijn eerste seizoen in Brugge werd er al gestrooid met namen, tijdens die spectaculaire reeks overwinningen, maar de realiteit is dat hij nog altijd en ondertussen toch al vijf jaar trainer is van Club en dus waarschijnlijk nog niet de gelegenheid had zich ernstig te verbeteren. Financieel wel, beweert hij, maar, benadrukt hij graag : prioriteit is de sportieve uitdaging. Volgend seizoen is dat bij Club weer de Champions League spelen. Het allermooiste toch ? Of oordeelt hij dat in Brugge het plafond is bereikt ? De liberaal in hem houdt hoe dan ook graag alle mogelijkheden open en dat is met de goedkeuring van Club Brugge ook in zijn contract – tot 2006, mét afkoopsom – voorzien. Hij vertrekt wanneer hij wil. “Normaal blijf ik, tenzij…” Real Madrid, weet je wel.

“Wij willen nog anderhalf jaar doorgaan, hopelijk met goede resultaten en dan zien we wel”, zegt sportleider Marc Degryse. “Ik verwacht dat hij bij ons zijn contract uitdoet. Behoudens overmacht, dat is : tien keer op rij verliezen of Real Madrid dat aan de deur klopt. Hij gaf ons nog geen enkel moment aan dat hij ons op het einde van het seizoen verlaat en het zou me van zijn kant correct lijken als hij ons daar toch tijdig van op de hoogte zou brengen. Maar eigenlijk maak ik mij daar niet zo druk in. Hij beloofde ons dat wij de eersten zullen zijn die ervan op de hoogte gebracht zullen worden en ik geloof er rotsvast in dat hij dat niet zoals Mendoza zal doen : twee dagen voor het begin van de trainingen, op 28 juni, via een brief. Ik denk niet dat hij hier zomaar als een dief in de nacht zal weggaan.”

Als Trond Sollied vertrekt, dan houdt het wellicht ook op voor Chris Van Puyvelde, de assistent die hij meebracht. De verwachtingen zijn dat Club in de toekomst nog meer oud-spelers in dienst zal nemen. Mensen als Willy Wellens, Franky Van der Elst, Jan Ceulemans, vrienden van het huis die na iedere Europese thuiswedstrijd in het spelershome rondhangen. Jan Ceulemans hoofdtrainer ? Prestigieus, maar niet pretentieus. Geen grote theorieën, rustige, eenvoudige, flexibele man met wie het voor de sportleider gemakkelijk is samen te werken. “Wat hoeven wij daar op anderhalf jaar voor het einde van Sollieds contract over te vertellen ?” zegt Degryse. “Ex-spelers van Club ? Graag. Als het kan, maar niet ten koste van alles. Als het gaat om mensen met dezelfde kwaliteiten, dan zouden die de voorkeur krijgen. Dat moet je juist kunnen inschatten. Is hij capabel in die functie ? Indien ja, dan doen we het. Dat is een beetje het principe van Club geworden. Maar je moet ook niet te veel principes en idealen naar voren schuiven, omdat je je dan ook een beetje beperkt.”

Marc Degryse wil in de toekomst de scouting uitbouwen (en investeren in onbekende talenten). “Ik denk dat we op langere termijn nog meer moeten durven investeren in mensen voor het scoutingsysteem”, zegt hij. “Om wereldwijd aanwezig te zijn moet je massa’s investeren. Maar als er mogelijkheden zijn om het budget te verhogen, zouden we daar zeker nog meer moeten durven investeren om nog korter op de bal te kunnen spelen. PSV heeft bijvoorbeeld vijf fulltime scouts in dienst, maar budgettair kunnen wij daar niet aan tippen. Voorlopig doen we het met onze trainers en met een vijftal freelancers.”

De sportleider wil meer uit de jeugd halen, omdat goedbetaalde buitenlanders niet altijd rendeerden. “Ook hier is het : zullen we verder durven investeren als de politieke situatie zo is dat we onze eigen jeugdspelers kunnen beschermen ?” Inderdaad. Jeanvion Yulu-Matondo (19) en Jason Vandelannoite (18) worden in dit land heel grote, dus gegeerde talenten genoemd, maar liggen nog altijd niet onder contract voor volgend seizoen. De onderhandelingen met hun zaakwaarnemers – respectievelijk Guy Bonny en Laurent Denis (Yulu-Matondo) en Paul Courant (Vandelannoite) – verlopen naar verluidt moeizaam. Met rechtsback en belofte-international Günther Vanaudenaerde, vertegenwoordigd door Claude Lagaisse en Geert Lermyte, werd wel al een overeenkomst bereikt. “Ik hoop dat ze vanaf 1 juli alledrié in de A-kern zullen zitten en ben redelijk zeker dat het zal lukken. Veel zal er dan, na ook de transfers in de winterstop, niet meer veranderen met het oog op volgend seizoen, tenzij er nog vijf vertrekken. In principe zijn we dan klaar. Ten slotte zijn we nu al met 29, waarvan we weten dat Hans Cornelis en Peter Van der Heyden ons verlaten. Anderzijds liggen ook Gvozdenovic, Van de Ven en Mollez ( respectievelijk verhuurd aan Metz, RBC Roosendaal en Cercle Brugge, nvdr) hier nog onder contract.”

Marc Degryse zei het al eerder : als de inkomsten niet stijgen, beperkt hem dat. Champions League is ontzettend belangrijk, maar geen zuivere bonus. Want Club draait nog niet breakeven. Het is een competitiedeficit dat twee jaar geleden ongeveer vier miljoen euro bedroeg, loonmassa vooral, aan het wegwerken.

Bestaande inkomsten vergroten ? Nieuwe bronnen aanboren ? Ze zijn ermee bezig. “We verwachten wat meer inkomsten van de tv-gelden”, zegt Degryse. “We zijn aan het bekijken of we niet wat business-seats bij kunnen creëren. Maar ik ben realistisch : de infrastructuur en de omstandigheden beperken ons om ineens van 15 miljoen euro naar 30 te gaan. Ik hoop wel dat we redelijk snel aan 20 kunnen komen, exclusief Champions League. Dat zou toch al een stuk voorwaarts zijn.”

Hoe dat moet gebeuren ? Hij wierp op de club al het idee van het externe investeringsfonds bij PSV op. “Ondertussen weten we hoe dat precies werkt. Het is een soort beleggingsfonds waar mensen op kunnen inschrijven, zoals je op een defensief, neutraal of offensief beleggingsfonds zou inschrijven. In die categorie moet dat beoordeeld worden. Het staat nog niet helemaal op punt, maar het belangrijkste is voor mij dat je middelen krijgt zonder je eigen beslissingsrecht uit handen te geven. Er wordt over nagedacht en gesproken. We zullen zien of er eensgezindheid over kan bestaan : of iedereen akkoord gaat dat het de moeite waard om te doen is, of we geen risico’s nemen en of we er middelen voor vinden. Als we in Dexia een vennoot zouden kunnen vinden om dat soort dingen te realiseren, zou dat voor mij fantastisch zijn.

“Ik denk ook dat we moeten overwegen om naar de Aziatische markt te trekken om er op de ene of andere manier inkomsten te genereren. Japan, China, Zuid-Korea. Daar liggen enorm veel mogelijkheden. Dan zal je toch eens moeten proberen het product Club Brugge daar op de markt te brengen en bekend te maken. Ono is voor Feyenoord niet alleen een goede speler, hij brengt ook veel geld op. PSV doet het via Hiddink met twee Koreanen en zal daarmee blijven werken. China zal binnen tien jaar een markt zijn waar Europa veel mee te maken zal krijgen. Wij zijn een klein land, we zijn relatief weinig bekend op die markt, denk ik. Het zal aan onze commerciële mensen zijn om Club Brugge daar op de kaart te zetten, want daar zijn middelen om Club Brugge beter te maken. Hoe ? Bijvoorbeeld via een Chinese zakenpartner van Dexia. Zo begint dat meestal.”

door Christian Vandenabeele

‘We moeten overwegen om het product Club Brugge op de Aziatische markt te brengen.’ (Marc Degryse)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content