Het Bulgaarse voetbal zit in diepe crisis

© Belga Image
Jules Monnier Medewerker van Sport/Voetbalmagazine

Racisme in de stadions, een match achter gesloten deuren, catastrofale sportieve prestaties en alarmkreten van oud-voetballers: het Bulgaarse voetbal zit diep.

Zondag ontvangt Bulgarije in groep A Tsjechië voor zijn laatste wedstrijd in de kwalificaties voor het EK 2020. De Bulgaren zullen de wedstrijd moeten afwerken in een leeg stadion als gevolg van het gedrag van enkele supporters tijdens de laatste match tegen Engeland. Nazigroeten en oerwoudgeluiden werden toen gericht aan de donkere spelers van de Engelse nationale ploeg. Het duel, dat een paar keer werd stilgelegd, werd uiteindelijk met sprekend gemak gewonnen door de Three Lions (0-6). De sancties lieten niet op zich wachten: de FIFA veroordeelde Bulgarije tot een match achter gesloten deuren en een tweede met uitstel, en een boete van 85.000 euro.

Het waren niet de enige gevolgen, want bondsvoorzitter Borislav Mihaylov diende zijn ontslag in. Hij werd onder druk gezet door de eerste minister. Ook bondscoach Krasimir Balakov, die eerst de feiten nog geminimaliseerd had maar daarna zijn excuses aanbood aan de Engelsen, gaf er de brui aan. Hij werd vervangen door Georgi Dermendzhiev, de man die Loedogorets drie keer naar de titel leidde tussen 2015 en 2017. Dimitar Berbatov, topschutter aller tijden van de nationale ploeg, pleitte voor een levenslang stadionverbod voor de schuldigen. Christo Stoitsjkov barstte zelfs in tranen uit op een Amerikaanse tv-zender: hij riep op om zijn vaderland uit te sluiten van alle internationale competities gedurende vijf jaar. Hij had het zowel over de nationale ploeg als over de clubs.

Ook sportief zit Bulgarije in een sukkelstraatje. Het land, 61e op de FIFA-ranglijst, heeft zich niet meer voor een groot toernooi kunnen plaatsen sinds het EK 2004. De Bulgaren wonnen niet één wedstrijd en hebben slechts drie punten. Ze incasseerden tien goals in hun twee matchen tegen Engeland en niet één speler is actief in een van de vijf grote competities.

De tijd dat Emil Kostadinov en de zijnen Frankrijk van een plaats op het WK 1994 hielden, ligt ver achter ons.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content