Het colosseum van FK Krasnodar

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Russische ploeg staat verrassend in de play-offs van de Champions League. In de vorige ronde schakelden ze FC Porto uit.

FK Krasnodar bestaat nog niet lang: sinds 2008. Sterker nog, het speelt nog maar sinds 2011 in de Russische Premjer Liga. Maar de opgang is steil: van een negende plaats in het eerste seizoen naar een derde plaats vorig seizoen, na kampioen Zenit en Lokomotiv Moskou. De Stieren ( Byki in het Russisch) haalden toen ook de 1/8 finales van de Europa League. In de poulefase kwamen ze onder meer uit tegen Standard. Daarna werd Bayer Leverkusen uitgeschakeld in de 1/16 finales, maar uiteindelijk was Valencia nipt te sterk.

De Ferrari

Oude bekenden bij Krasnodar zijn Uros Spajic, de Servische ex-verdediger van Anderlecht, en Wanderson, de Braziliaanse winger die bij Beerschot en Lierse te bewonderen was. Nieuwkomer sinds dit seizoen is de Nederlander Tonny Vilhena, die overkwam van Feyenoord. De sensatie is echter de 19-jarige Russische winger Sjapi Soelejmanov, in de 2-3-zege op FC Porto nog goed voor twee goals.

Maar dé grote vedette van de club is het stadion, ook wel eens ‘de Ferrari van de voetbalstadions’ genoemd. Het fonkelnieuwe Krasnodar Stadium opende in oktober 2016 zijn deuren en is een architecturaal pareltje. Aan de buitenkant lijkt het een remake van het Romeinse Colloseum, aan de binnenkant bevinden zich gigantische videoschermen die gebruikt worden voor spectaculaire visuals. Het stadion biedt ‘slechts’ plaats aan 35.000 toeschouwers, maar het is ultramodern. Gek genoeg hostte het vorig jaar geen WK-wedstrijden.

Wanderson in duel met Laifis (Standard) vorig seizoen in de Europa League.
Wanderson in duel met Laifis (Standard) vorig seizoen in de Europa League.© belgaimage

Hoe dan ook, eigenaar en voorzitter Sergej Galitski heeft grootse plannen met de club. In 1998 opende de Rus, een bewonderaar van het Amerikaanse Wal-Mart, zijn eerste supermarkt in Krasnodar, genaamd Magnit. Al snel volgden er winkels over het hele land. In 2018 verkocht hij zijn aandelen in Magnit aan de staatsbank voor 2,1 miljard euro. Ondertussen schat Forbes zijn vermogen op 3 miljard euro. Noteer dus al maar: van FK Krasnodar gaan we nog horen.

In de play-offronde speelt FK Krasnodar tegen het Griekse Olympiakos, waar vandaag Mathieu Valbuena de ‘grootste’ – hij meet slechts 1,67m – naam is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content