door Gunter Jacob, co-commentator Canal +

Club Brugge en RC Genk krijgen dit seizoen terecht lof voor hun aanvallend voetbal. Vooral de wedstrijd die beide ploegen een paar weken geleden tegen elkaar speelden was een zinderend spektakelstuk waarover overal werd gejuichd. Maar ikzelf ben niet zo’n juicher. Als ik het spel van Genk en Club Brugge analyseer, dan valt me op dat beide ploegen slecht verdedigen en heel gemakkelijk kansen weggeven. Dat is met het oog op de toekomst heel verontrustend. Bij Genk kan je nog een en ander toeschrijven aan het groeiproces dat de ploeg doormaakt. Dat gaat altijd met ups en downs. Bij Club Brugge ligt de situatie anders. Dat je achteraan zo kwetsbaar bent, heeft niets te maken met de risico’s die je neemt en al evenmin met een gebrek aan kwaliteit. Maar wel met een manco aan concentratie. Want wat valt heel duidelijk op ? Club Brugge speelt achteraan in topwedstrijden met veel meer accuratesse dan in zogenaamd meer gemakkelijke partijen waarin de scherpte en concentratie bij momenten helemaal weg zijn. Dat kan je in België misschien nog verdoezelen, in de Champions League betaal je daar een zware prijs voor.

Ik wil ook nog even terugkomen op de vreemde stemming die Filip De Wilde en Glen De Boeck bij Anderlecht organiseerden. Bijna twee weken later is het me nog altijd niet duidelijk welke calculatiefout er daar is gemaakt. Zowel De Boeck als De Wilde zijn verstandige mensen die op een heel beredeneerde manier tewerkgaan. Bovendien is het zo dat iemand die verkiezingen organiseert vrijwel altijd met zekerheid weet dat hij wint. Nu werden beiden op een verpletterende manier verslagen. Of dat een gevolg is van aan afrekening in de groep ? Dat kan, al zou dat heel erg zijn voor Anderlecht. Maar wat je wel kan stellen, is dat die stemming volgens democratische principes is verlopen. En dat zowel De Wilde als De Boeck totaal verkeerd hebben ingeschat wat er in de groep leeft. Dat is voor mij onbegrijpelijk.

Ik vind het op zich al heel raar dat het tot zo’n stemming komt. Je hebt te maken met twee sterke persoonlijkheden. Van hen zou je kunnen verwachten dat ze dat wat hen niet zint, gewoon in de groep gooien. Niet vaag, niet verdekt, maar open en bloot. En goed geargumenteerd. Spelers die gelden als verlengstukken van de trainer moeten binnenskamers voor hun standpunt uitkomen. Dat leidt wellicht tot een geladen en misschien zelfs pijnlijke discussie, maar hetgeen nu gebeurde, is veel erger.

Hoe het nu verder moet ? Anthuenis is iemand die altijd en overal zijn voetbal speelt. Daar kan je als buitenstaander een waarde-oordeel over vellen, je kan er niet mee akkoord gaan, maar ergens moet je vaststellen dat Anthuenis zijn verantwoordelijkheid neemt. Het is aan het bestuur om daarover te oordelen. En aan de spelers om een eventuele onvrede intern te signaleren. Hetgeen er nu gebeurde, is dat het tot een motie van wantrouwen tegen de trainer moest komen. Maar in plaats daarvan werd het een motie van wantrouwen tegen De Boeck en De Wilde. Dat maakt een verdere samenwerking moeilijk. De Wilde mag nu wel roepen dat hij weer voor honderd procent achter de trainer staat, zo werkt het natuurlijk niet.

De gemakkelijke manier waarop Club Brugge kansen weggeeft, is verontrustend voor de toekomst.

CANAL +

Woensdag 13.03 19u40 : Genk-Anderlecht

Zaterdag 16.03 15u55 : Kaiserslautern-Bayern München

21u55 : Barcelona-Real Madrid

23u40 : Kick+Rush

Zondag 17.03 16u15 : Kick+Rush (herhaling)

16u55 : Aston Villa-Arsenal

19u40 : Aalst-Club Brugge

22u15 : Bordeaux-Lens (ov)

Maandag 18.03 20u00 : Buitenlands Voetbaloverzicht

Dinsdag 19.03 00u25 : Buitenlands Voetbaloverzicht (herhaling)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content