In bijna vijftig jaar bestaan heeft de Uefa zijn leden slechts acht keer bijeengeroepen voor een Buitengewoon Congres. Deze week in het Zofin Palace Hotel in Praag zal het de negende zijn. Als voornaamste discussiepunten op het agenda werden volgende topics geplaatst : definitie van het lidmaatschap bij de Uefa, duur van de mandaten en leeftijdslimiet van 70 jaar voor de leden van het Uitvoerend en alle andere comités en werking van de organen die instaan voor de rechtsadministratie van de Uefa.

Voorafgaandelijk diende het Uitvoerend Comité nog enkele delicate punten te onderzoeken, waaronder de bezwaren van de Europese Unie ten opzichte van de verkoop van de tv-rechten van de Champions League. De nieuwe formule van de Champions League (vanaf 2003) wordt in Praag wellicht ook aangekaart, zeker nu de Uefa een oproep heeft gedaan tot mogelijke commerciële partners. Het contract met TEAM AG uit Luzern loopt na volgend seizoen immers ten einde.

Dat wat betreft het officiële gedeelte. Maar in de coulissen zal ook veel gepraat worden over de voorzitterverkiezingen van april volgend jaar waarop huidig voorzitter Lennart Johansson een vierde mandaat van 4 jaar solliciteert. Een herverkiezing zou Johansson ver boven de vooropgestelde leeftijdslimiet stellen. Tegenkandidatuur werd in eerste instantie dan ook verwacht van onder meer Michel D’Hooghe, de Noor Per Omdal of de Turk Senes Erzik.

Maar op 8 september werd in Nyon plots eenparig beslist dat het Uitvoerend Comité de kandidatuur van Jonhansson onvoorwaardelijk zou steunen. Alle ambities van hogervermelde tegenkandidaten dienden dus voor vier jaar opgeborgen. Tenzij er wat met de gezondheid van Johansson gebeurt.

De enige die wat roet in het eten van de plannen van de Uefaleiders had kunnen gooien, is Michel Platini. Het is al langer geweten dat de vroegere Franse topvoetballer zeer ambitieus is. Toen hij vice-voorzitter werd van France ’98 dacht men dat hij slechts diende als uithangbord naar het publiek toe. Maar sindsdien heeft Platini zijn weg gemaakt als compaan van Fifavoorzitter Sepp Blatter. Kandidaat-voorzitter van de Uefa is hij niet, blijkt nu. Als hij die ambitie wel koesterde, zou hij zich voor het Congres van Praag officieel gemeld hebben. Maar er werd van Platini niets gehoord, wat betekent dat ook hij zijn ambities tijdelijk heeft opgeborgen.

Het heeft er dus alle schijn van dat er in de komende jaren maar weinig zal veranderen aan de top van ’s werelds twee grootste voetbalorganisaties. Want er zal ook geen strohalm in de weg worden gelegd voor Sepp Blatters tweede mandaat als voorzitter van de Fifa. Enkele maanden geleden, ten tijde van de bankbreuk van ISL, de mediapartner van de Fifa, zag dat er helemaal anders uit.

Zelfs zijn aftreden werd geëist. En er was eerder ook nog de dreiging van Chung Mong-Joon, de Koreaanse vice-voorzitter van de Fifa. Met de verkiezingen volgend jaar in Seoel en de steun van de Afrikanen, scheen Chung een ernstige rivaal voor Blatter te worden. Maar de Koreaan verzwakte zijn positie door, bij de keuze voor het WK 2006, Duitsland te steunen en niet Zuid-Afrika. De wittebroodsweken tussen Chung en CAF-voorzitter Issa Hayatou waren voorbij. Ook de kans om een WK-wedstrijd in Noord-Korea te laten doorgaan, is ondertussen vervlogen. Net als Lennart Johansson, mag Sepp Blatter rustig de nabije toekomst inkijken.

door Mick Michels

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content