Elke maand stellen de redacties van de ESM-bladen, European Sports Magazines – Voetbal International (Nederland), Der Kicker (Duitsland), Don Balón (Spanje), La Gazzetta dello Sport (Italië), A Bola (Portugal), Sport Express (Rusland), World Soccer (Engeland) en Sport/Voetbalmagazine -, een Europees elftal samen. Dit is het elftal van de maand mei.

Sergio Ramos (Real Madrid, 4)

De verdediger maakte zowel in de Spaanse nationale ploeg als bij Real indruk. Defensief is hij niet opzij te zetten en op stilstaande fasen zorgt hij steevast voor gevaar. Tegen Deportivo la Coruña opende hij de score bij de 3-1-overwinning.

Paolo Maldini (AC Milan, 3)

Dirk Kuijt hield de Italiaanse routinier goed in bedwang in zijn achtste Champions Leaguefinale uit zijn carrière. Hij beging zeker enkele foutjes, wat enkele jaren geleden nog ondenkbaar was, maar zijn leeftijd en zwakke knieën zijn er niet voor niets.

Alessandro Nesta (AC Milan, 4)

Steeds terugkomende blessures verhinderden hem om een volledig seizoen vol te maken. Maar als hij er staat, passeert niemand hem. Nesta is vastberaden, recupereert en corrigeert de fouten van zijn ploeg-genoten. Kortom, hij is de leider van zijn zone.

Andres Palop (FC Sevilla, 6)

Na de UEFA Cupfinale tegen Espanyol werd hij unaniem verkozen tot beste speler. Met enkele belangrijke reddingen en drie gestopte strafschoppen besliste hij bijna op zijn eentje de finale. Met een verre uitworp lanceerde hij Adriano op weg naar de 0-1.

Zijn grootse prestaties heeft hij te danken aan zijn buitengewone fysieke paraatheid. Wanneer Liverpool hem geen centimeter ruimte gaf, glipte de Nederlandse draaischijf dan maar buitenom om toch maar aanspeelbaar te zijn. Seedorf liet al meermaals blijken dat hij van goudwaarde is voor de Rossoneri.

Toen tegen Energie Cottbus de Duitse titel plots ver weg leek, trok hij aan de alarmbel en scoorde. De linksvoetige middenvelder is een krachtig type, dat over een groot loopvermogen beschikt én een steunpilaar werd van de ploeg.

Echt zwierig was hij niet in de Serie A. Ook in Athene, bij de CL-finale, verwachtte men meer van de Braziliaan. Pas na een halfuur raakte hij voor de eerste keer de bal. Maar Milan mag zijn wonderkind toch op zijn blote knieën bedanken : zijn vrije trap leidde de eerste goal in en het tweede doelpunt kwam er ook op aangeven van hem.

David Beckham (Real Madrid, 4)

In januari zat hij nog in de tribune, want Fabio Capello rekende niet meer op de Engelsman. Maar Becks knokte zich terug in het team. Net nu haar Europese carrière op haar einde loopt, speelt hij zoals in zijn beste dagen. Zijn voorzetten zijn dikwijls doorslaggevend.

Francesco Totti (AS Roma, 5)

De architect van AS Roma in de Italiaanse bekerfinale. Kroonde zich dit jaar tot topschutter van de Serie A en misschien komt daar nog de ESM Gouden Schoen bij. Zo gaat hij samen met Maradona, de laatste nummer 10 die capocannoniere in het seizoen 1987/88 werd, de geschiedenis in.

Filippo Inzaghi (AC Milan, 8)

Zijn doelpunten worden omschreven als ‘vuil’, maar zijn toch o zo belangrijk. Achter zijn frêle voorkomen, schuilen buitengewone fysieke kwaliteiten. Uit een onderzoek van de UEFA blijkt dat de Italiaan het langst van allemaal op volle kracht kan doorgaan.

Ruud van Nistelrooy (Real Madrid, 6)

Een echte goalgetter, die altijd op de loer ligt. Nu de Madrilenen meer dan ooit weer in de running zijn voor de titel, hebben ze dat voor een groot deel te danken aan de efficiëntie van de Nederlandse prijsschutter.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content