Stanley Menzo wist niet wat hij hoorde toen zaterdagavond na de 2-0 nederlaag tegen Waasland-Beveren zijn collega-trainer Ronny Van Geneugden op de persbabbel opmerkte dat Lierse “een van de beste, zo niet dé best voetballende ploeg uit de Jupiler Pro League” had. Die best voetballende ploeg was net ervoor naar de laatste plaats in de rangschikking gesukkeld, omdat ze in slechts vier van de zes wedstrijden had gescoord en zich met tegendoelpunten vrijgeviger had getoond dan Sinterklaas.

“We hoeven alvast niet meer naar onderen te kijken”, haalde Menzo ironisch het enige positieve punt aan. “Daar staat namelijk niemand meer.” Tevreden was hij niet: “Goed voetballen is ook meedogenloos verdedigen, kansen creëren door loopacties te maken, maar wij blijven gewoon staan en kijken wat er gebeurt. Als je zo goed voetbalt als wij, moet je jezelf belonen – met kansen en goals – en niet straffen.”

Op Beveren had Lierse zowat zeventig procent van de tijd de bal, maar het deed er, net als een week ervoor, weinig mee (één doelkans), en het gaf, zoals tegen Charleroi, de doelpunten op een sullige manier weg. In de voorbereiding voetbalde het zo al eens tegen KV Kortrijk, dat amper aan de bal kwam, maar wel eenvoudig won en aan honderd procent afwerkte. Voor de tegenstander is het recept om dit Lierse te bekampen simpel: je sluit de ruimtes goed af, laat de talenten maar wat ballen, en je wacht tot ze een foutje maken.

Dramatiseren wilde Menzo zaterdag nog niet, al wist hij, net als iedereen bij Lierse, dat een nul op zes tegen twee minder hoog aangeschreven teams niet getolereerd zou worden: “Twee weken geleden stonden we zesde, nu laatste. Zo snel kan het gaan.” De weinige ervaren spelers van Lierse waren scherper: “Als het moeilijk gaat, moet je niet mooi willen voetballen, dan moet je shitvoetbal brengen. Natuurlijk kunnen wij dat ook. Iederéén kan shitvoetbal spelen”, zuchtte Hernán Losada, met zijn 32 jaar de enige Liersespeler die zaterdag ouder was dan 24. Met een gemiddelde leeftijd van 22,3 jaar mist het team ervaring, maar dat was ook de opzet, om de jonge talenten te laten wennen aan eerste klasse, en straks met een flinke meerwaarde te kunnen verkopen.

Zondagmiddag lieten de sportief verantwoordelijken (Maged Samy vanuit Egypte, zijn rechterhand Nader Shawky en sportief directeur Tomasz Radzinski vanop het Lisp) Menzo verstaan dat ze niet langer in zijn aanpak geloofden, ook al toonde die zich wél nog strijdbaar.

Hoewel Lierse begin vorig seizoen met oudgedienden goodwill probeerde te creëren om de verstoorde relatie met de aanhang te herstellen, werden die monumenten een voor een de laan uitgestuurd. Zondag Menzo, vorig jaar al Eric Van Meir en in het voorjaar kregen Carl Hoefkens en Frédéric Frans geen nieuw contract omdat alles op de jeugd en de spelers van de drie voetbalacademies zou worden gezet.

Menzo’s opvolger staat voor een moeilijke opgave. Niet alleen omdat Lierse de komende weken naar Anderlecht en Standard trekt en tussendoor streekgenoot Westerlo ontvangt, vooral omdat geduld geen eigenschap is van de clubleiding. Sinds de terugkeer naar eerste klasse in 2010 is Lierse al aan zijn zevende hoofdtrainer toe…

DOOR GEERT FOUTRÉ

Sinds de terugkeer

naar eerste klasse in 2010, is Lierse al aan zijn zevende hoofdtrainer toe.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content