Zondag ontvangt KV Oostende als leider in tweede klasse naaste achtervolger WS Woluwe, vanavond speelt het de kwartfinale van de beker tegen Cercle. Voorzitter Yves Lejaeghere over de opnieuw opgelaaide ambities en de overlevingsstrijd in tweede.

Mei 2005. Na een turbulent seizoen, met onder meer de trainerswissel Gilbert Bodart-Herman Vermeulen, degradeert KV Oostende voor de derde keer in elf jaar uit eerste klasse. Ondanks de komst van de nieuwe, ambitieuze voorzitter Yves Lejaeghere maakt het schip ook daarna water: in 2006/07 en 2007/08 vermijdt de kustploeg pas op het nippertje de degradatie naar derde, de volgende seizoenen ploetert KVO in de grijze middenmoot.

Lejaeghere blijft op zijn eersteklassehonger zitten, maar het tij keert wanneer hij in maart 2011 speler Frederik Vanderbiest, op diens verzoek, tot trainer aanstelt – de zevende coachwissel in vijf seizoenen. Met resultaat: het jaar erna haalt KVO de eindronde en vandaag bekleedt het zelfs de koppositie. Opvallend, want met een budget van 1,5 miljoen euro leek Oostende niet opgewassen tegen meer kapitaalkrachtige ex-eersteklassers als STVV en Westerlo. Lejaeghere hoopt zelfs weer op promotie, een droom die hij twee jaar geleden bijna opgegeven had.

“Toen ik in juli 2006 voorzitter werd, wilde ik binnen de drie à vijf jaar naar eerste. Na het ontslag van coach Thierry Pister, begin 2011, was de frustratie echter groot. De enige uitweg leek een externe investeerder of samenwerken met een buitenlandse club, maar dat bleef uit. Dus schroefden we het sportieve budget met 100.000 euro én de ambities terug. Maar zie: sindsdien gaat het wél goed. Het rare aan voetbal zeker?”

Toch benadrukt Lejaeghere de verdienste van zijn trainer, wiens contract allicht met twee jaar verlengd wordt. “Zoals Frederik vroeger speelde, zo coacht hij nu: héél gedreven. Soms té, want zoals Michel Preud’Homme vroeger is hij langs de lijn moeilijk in te tomen. Als hij die emoties kan kaderen, wordt Frederik een trainer voor eerste klasse. Een harde werker die strak georganiseerd is, zijn spelers enorm kan motiveren, veel belang hecht aan discipline, en van individuen een team maakt. Meer dan oogstrelend voetbal is dát onze sterkte.”

Hij plukt ook de vruchten van een aangepast transferbeleid.

“Absoluut. Vroeger lag de nadruk iets te veel op buitenlandse, technisch geschoolde spelers. Mooi om te zien, maar het leverde te weinig resultaten op. De laatste twee jaar kozen we voor venten die beter bij het krachtige spel van tweede passen, maar tegelijkertijd ook kunnen voetballen. Bovendien scouten we meer op mentaliteit, waardoor je automatisch bij jonge, hongerige spelers terechtkomt. Zoals Frédéric Brillant, ja. Een ex-metselaar die twee jaar geleden nog in vierde actief was, maar zo veel potentieel had dat hij na een seizoen bij ons vorige zomer al naar Beerschot trok. Verder proberen we spelers op de kop te tikken die elders ontevreden zijn en een stabiele club zoeken.”

Vier eersteklassers, waaronder KV Kortrijk en Zulte Waregem, en ook een Zuid-Koreaanse club, zouden interesse tonen in Laurent Lepoitre, de spits die u van Aalst overnam.

“Klopt, maar voorlopig houden we de boot af, want Laurent zien we liever nu niet vertrekken. Ons budget laat dat gelukkig toe, al wordt het heel moeilijk om hem na het seizoen te houden.

“Ondanks de afgesprongen deal met Zulte Waregem over de verhuur van Jérémy Serwy (de speler kwam niet tot een akkoord met zijn club, nvdr) blijven we uitkijken naar versterkingen. We willen minstens de eindronde halen en daarin beter scoren dan vorig jaar, toen ons bobijntje te vlug af was. Meer dan de beker is die eindronde dé prioriteit.”

U spreekt niet over promotie?

“De fout om er een termijn op te plakken, zoals toen ik pas voorzitter was, maak ik niet meer. Al wist ik toen nog niet dat eerste klasse een jaar later tot zestien ploegen zou vervellen – voor ons een groot nadeel.

“Stijgen ís een ambitie – zo niet, dan stoppen we er beter mee – maar lukt het dit jaar niet, dan is dat geen ramp. Op middellange termijn is ook goed.”

De vraag is of KVO genoeg eersteklassepotentieel heeft. Sporteconoom Trudo Dejonghe voorspelt zelfs een nieuw Dender- of Tubekescenario. Obstakel één: in de schaduw van Club en Cercle en vastgepind tegen de kust is jullie supportershinterland te klein.

“Já, de kabeljauw komt niet naar het voetbal, zoals mijn voorganger Eddy Vergeylen altijd zei, maar Oostende is met 70.000 inwoners – en ook 250.000 zomerresidenten – wél de zestiende stad van België. Groter dan Lokeren, Waregem, Westerlo en zelfs Genk.”

Toch had KVO in het laatste seizoen in eerste gemiddeld slechts 3300 toeschouwers.

“Oké, maar van bij de start bengelden we onderaan, dan lok je niet veel fans, hé. Met een competitievere ploeg moet dat wel lukken. Daarvoor moet ook het geloof in deze club terugkeren. Je merkt trouwens nu al een kentering: tegen Westerlo hadden we in december, op woensdag, bijna 3500 toeschouwers, op Cercle waren er 1300 mee en vanavond gaan we naar de 5000. In eerste lijkt me dat dus een realistisch gemiddelde. En kunnen we ons een jaar of twee handhaven, dan zal dat blijven stijgen, zeker mocht Cercle degraderen. Ik wens het hen niet toe, maar voor KVO zou dat – ook qua sponsoring – een goede zaak zijn.”

Die sponsoring, of het gebrek eraan, is een tweede obstakel, gezien het industriearme Oostende. Bovendien graait de basketclub veel geldschieters weg via Johan Vande Lanotte.

“Was hij een voetbalfan, dan zat KVO allang in eerste klasse, want zijn invloed is op dat vlak inderdaad heel groot. Anderzijds zal Johan wellicht ook niet staan springen als wij promoveren, want misschien kiezen de Coca-Cola’s en de Electrabels dan ook voor KVO en wordt zo ons nadeel, dat beperkte economische hinterland, uitgevlakt. Eersteklassevoetbal blijft heel aantrekkelijk. Meerdere grote nationale firma’s – onder meer Omega Pharma van KVO-fan Marc Coucke (in 1999 al geldschieter met Bodysol, nvdr) -willen zelfs sponsoren bij een promotie.”

Voldoende om jullie budget, 1,5 miljoen euro, te doen stijgen tot zes miljoen, het minimum in eerste?

“Met een klein miljoen euro tv-geld, plus de stijging van sponsors en toeschouwers is vier miljoen realistischer. Op middellange termijn niet genoeg, neen, maar wie zegt dat we het daarmee niet één seizoen kunnen redden, om er daarna op voort te bouwen? Oké, de tijden zijn veranderd, maar Zulte Waregem had in het begin toch ook succes met een klein budget en zelfs semiprofs.

“Zonder een rist grote, dure spelers te kopen, zouden wij het ook doen. Geen man overboord als het niet lukt, want dan hebben we die parachute van 1,25 miljoen euro tv-geld waarmee we opnieuw de sprong naar eerste kunnen wagen én onze sportieve en financiële fundamenten kunnen versterken.”

Die financiële basis was onder uw bewind onstabiel. Op basis van de jaarrekening 2010/11 schatte handelsinformatiekantoor Graydon de kans op faillissement ‘reëel’: een negatief eigen vermogen van 1,1 miljoen euro, een gecumuleerd verlies op twee jaar van 1,5 miljoen, plus 3,8 miljoen schulden, waarvan 1,6 aan leveranciers. Toch liet u de laatste jaren uitschijnen dat KVO ‘geen financiële problemen heeft’ en ‘een van de minst ongezonde clubs in tweede is’.

“Van een gevaar op faillissement is er nóóit sprake geweest. Oké, we waren inderdaad structureel verlieslatend, maar dat geldt voor elke tweedeklasseclub. Wij moeten, net als in eerste, aan alle licentievoorwaarden en kostelijke veiligheidsvoorschriften voldoen, maar hebben minder inkomsten. Dit seizoen 30.000 euro tv-geld, terwijl veel eersteklassers ruim boven de twee miljoen zitten.

“In tweede kún je niet anders dan een verlies budgetteren, zeker als je wilt promoveren. Ik ben ook niet in het voetbal gestapt om een mooie balans te hebben, wel om een deftige ploeg te bouwen.”

Een verlies van 693.000 euro in het seizoen 2010/11 is niet min.

“Neen, maar dat is geen reëel verlies, aangezien wij toen 217.000 euro afgeschreven hebben, waarvan een groot deel op de fictieve waarde – ongeveer 1,5 miljoen euro – die aan KVO toegekend werd toen we in 2008 van een vzw naar een nv overschakelden.”

Financiële experts zeggen ons dat die waarde van 1,5 miljoen fel overschat is en zo hoog werd ingeschreven met het oog op een latere verkoop van de aandelen.

“Een play-off 2-club heeft volgens andere specialisten een waarde van 5 à 6 miljoen, dan is 1,5 voor een topper in tweede, met een ruim 100 jaar oud stamnummer, realistisch.”

Ook zonder die afschrijvingen én rekening houdend met de precaire situatie in tweede klasse blijven de deficits aanzienlijk. De vroegere vzw had op 30 juni 2009 een gecumuleerd verlies van bijna 1,9 miljoen euro, waarvan 1,7 sinds u in 2006 voorzitter werd.

“Die eerste jaren hebben we een paar rechtszaken met spelers en clubs verloren -achterstallige betalingen uit de eersteklasseperiode, en geen kleine sommen. Bovendien erfden we ook een tien jaar oude schuld aan de stad voor ons businessgebouw. In 2010 werd een openstaand bedrag van een half miljoen euro kwijtgescholden, maar sindsdien moeten we wel 500 tickets per match afstaan en hebben we dus minder inkomsten.

“Ik steek ook niet weg dat we door mijn onervarenheid met makelaars toen te veel slechte spelers gehaald hebben, waardoor we in de winterstop een nieuw blik moesten opentrekken om de degradatie te vermijden. Kostelijke, maar wel gelukte transfers, anders zaten we nu in derde.”

Insiders spreken ook over onrendabele marketingideeën die u lanceerde: roterende reclamepanelen, een prestigieus clubblad, fans die een gratis abonnement kregen als ze bij plaatselijke handelaars genoeg aankopen deden, waarop KVO tien procent commissie kreeg.

“Die reclamepanelen en dat clubblad waren alleen in het begin licht verlieslatend, maar die handelaarsactie sorteerde wél direct effect: een verdriedubbeling van het aantal abonnees en de commissies maakten het verlies aan rechtstreekse inkomsten volledig goed. Bovendien is meer publiek toch aantrekkelijker voor spelers en sponsors? Ver-lieslatend is die actie dus niet, anders hadden we ze al afgeschaft.”

In tegenstelling tot vroeger zou u nu een zuiniger beleid voeren.

“Twee jaar geleden hebben we, zoals gezegd, het sportieve budget teruggeschroefd, maar zijn we ook veel meer op energie-, verplaatsing- of andere uitgaven gaan letten. Vorig seizoen is het deficit zo gezakt tot ongeveer 300.000 euro. Min 219.000 euro afschrijvingen, maakt nog een aanvaardbare 81.000 euro cashverlies. Met dank aan de transfer van Brillant en de eindronde, goed voor zo’n 200.000 euro extra inkomsten.

“Dit seizoen zal onze cashflow zelfs positief zijn. Dankzij de kwartfinale in de beker, hopelijk opnieuw een eindrondedeelname en een of twee uitgaande transfers.”

Op de balans van vorig seizoen staan nog 1,5 miljoen euro schulden aan leveranciers. Drie bedrijven, en ook twee ex-medewerkers, vertelden ons dat ze de laatste jaren, wegens niet-betaalde facturen, rechtszaken tegen KVO hebben aangespannen, die ze gewonnen hebben of die nog lopen. Een andere firma stemde toe met een afbetalingsplan voor 100.000 euro, pas nadat u zich persoonlijk borg gesteld heeft.

“Dat laatste klopt, maar wat is er mis met zo’n deal? Trouwens het enige bedrag van die grootte dat nog openstaat én dat wij correct aflossen (wat het bedrijf bevestigt, nvdr).

“Met uitzondering van die ex-KVO’ers die ons in een kwaad daglicht proberen te stellen, hebben we nog nauwelijks rechtszaken lopen. Misschien twee of drie, maar dat geldt voor véél kmo’s. En dan gaat het niet eens over laattijdige betalingen, maar over overdreven facturen, die wij betwisten.

“Voor alle duidelijkheid: wij betalen altijd alles correct, alleen te traag. Driekwart van onze maandelijkse betalingen – spelers- en trainerslonen – lossen we dan ook contant af, zónder te lenen bij de banken.”

Met zo’n balans krijgt u van een bank geen lening. En als al uw leveranciers tegelijkertijd naar de rechtbank stappen en die resterende 1,5 miljoen euro opeisen, dan heeft u een probleem.

“Dat zullen zij niet doen, want een groot deel daarvan zijn deals met sponsors: in ruil voor levering x krijgt bedrijf y bijvoorbeeld een reclamepaneel. Wij hebben alleen de fout gemaakt om dat niet altijd in de tegenrekening te zetten, waardoor die schuld groot líjkt. Binnenkort zullen we die balans grondig opschnen, want in werkelijkheid moeten klanten vandaag nog evenveel aan ons betalen als wij aan hen. Behalve de beheerraadsleden hebben we zelfs geen grote schuldeisers, anders hadden we de voorbije jaren ook nooit een licentie gekregen.”

De licentiecommissie houdt alleen rekening met al dan niet betaalde spelerslonen, bondsschulden, belastingen en sociale lasten.

“Die rekeningen krijgen inderdaad prioriteit én werden allemaal betaald. Onze leveranciers zijn daar soms de dupe van, ja. Ik betreur dit en zal er nauwgezetter op toezien.”

Met de RSZ en btw heeft u begin 2012 een afbetalingsplan afgesloten voor een totaal van 95.000 euro. Ook de jaren ervoor heeft u zulke deals moeten maken. Bovendien claimt de rechtspersonenbelasting nog 237.000 euro. Wegens fiscale overtredingen – géén fraude.

“Alle afbetalingsplannen zijn correct gevolgd en die claim betwisten wij. Niet de feiten op zich – niet ingediende loonfiches van vrijwilligers die meer verdienden dan het maximaal vrijgesteld bedrag, overdreven kostenvergoedingen aan onze spelers – maar wel de belachelijk hoge boete van 309 procent. Volgens ons gaat het over een claim van maximaal 50.000 euro. Onze advocaten maken zich sterk dat de rechtbank ons niet veel meer zal laten betalen, al proberen we nog een minnelijke schikking te regelen.

“Ik ben wel blij dat u vermeldt dat het níét om zwart geld gaat. Van in het begin heb ik de enveloppes en het tekengeld onder tafel afgeschaft (dat wordt door insiders bevestigd, nvdr). Zo hebben we misschien tien spelers misgelopen, maar ik wil niet in de bak vliegen. Dan speel ik liever weer twee jaar tegen de degradatie.”

Begin 2012 is met een kapitaalsverhoging van 1,45 miljoen euro de totale schuld gezakt van 3,8 naar 2,5 miljoen euro en is zo ook het negatief eigen vermogen rechtgetrokken. Schulden aan beheerraadsleden, hoofdzakelijk aan u (1,4 miljoen), werden daarbij omgezet in nieuwe aandelen. En dat was niet de eerste kapitaalsverhoging.

“Hoe denkt u dat we de voorbije jaren een deel van de facturen vereffend hebben? Die schulden – waarvan KVO een deel niet moet terugbetalen – stapelden zich zo wel op, want we kunnen, gezien de hoge notariskosten, niet elk jaar zo’n kapitaalsverhoging doorvoeren. Maar als het nodig is, zullen we dat in de toekomst opnieuw doen.”

Ondertussen bezit u zo 95 procent van de aandelen. Om ze als volbloed zakenman ooit te verkopen als KVO in eerste klasse zit? U hoeft dan zelfs geen belastingen op de meerwaarde te betalen.

“Het lijkt me logisch dat ik ooit een deel van mijn ingebrachte kapitaal recupereer. Het liefst door een Belgische investeerder die bijvoorbeeld de helft overkoopt en de KVO-identiteit mee blijft bewaken. Al wil ik dan wel gerespecteerd worden. Achter mijn rug heeft iemand al geprobeerd mij aan de kant te schuiven, maar dat laat ik niet toe.

“Dringend is het trouwens niet. Ik geniet van een sabbatjaar in Tenerife nadat ik vorig jaar Open Bedrijvendag verkocht heb. Ik ben geen Bart Verhaeghe, maar die centen heb ik morgen niet per se nodig. Sowieso zal ik erover waken dat vooral KVO, en niet alleen ik, er beter van wordt. Ik zie deze club, haar medewerkers en fans te graag om dat niet te doen.” ?

DOOR JONAS CRETEUR – BEELD: JURGEN VANTOMME

“Ik wens het hen niet toe, maar voor ons zou een degradatie van Cercle een goede zaak zijn.”

“Was Johan Vande Lanotte een voetbalfan, dan zat KVO allang in eerste.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content